4 Kasým 2016 Cuma Hutbesi.- Örnek Ümmet olabilmek
ÝLÝ : GENEL
TARÝH : 4 KASIM 2016
ÖRNEK ÜMMET OLABÝLMEK
Cumanýz Mübarek Olsun Aziz Kardeþlerim!
Okuduðum âyet-i kerimede Yüce Rabbimiz, þöyle buyuruyor: “Doðrusu sizin ümmetiniz yani Ýslam ümmeti bir tek ümmettir. Ben de sizin Rabbinizim. Öyleyse bana ibadet ediniz” 1 Okuduðum hadis-i þerifte ise Peygamberimiz (s.a.s) þöyle buyuruyor:
“Müminlerin birbirlerine olan baðlýlýðý, birbirine kenetlenerek inþa edilmiþ bir binanýn tuðlalarý gibidir.”2
Kardeþlerim!
Sahabeden birkaç kiþi, Mescid-i Nebevi’de kendi aralarýnda sohbet ediyorlardý. O esnada sahabeden Selman, mescide girdi. Bunun üzerine sohbet etmekte olanlardan birisi yanýndakilere sýrayla “aileniz, soyunuz sopunuz nedir?” diye sordu. Sohbet halkasýnda bulunanlardan her biri kendi ailesini, soyunu sopunu överek zikretmeye baþladý. Nihayet bu þahýs, Selman’a dönerek :
“Senin soyun sopun, sülalen nedir ey Selman?” dedi. Aslýnda bu soruyla onu zor durumda býrakmayý arzuluyordu. Zira onun Selman’la arasýnda þahsi bir problemi vardý. Herkes Selman’ýn ne diyeceðini merakla beklerken þu ibretlik sözler döküldü dilinden:
Ben Ýslam oðlu Selman’ým. Allah, dalaletteydim Ben beni Muhammed Aleyhisselam ile hidayete erdirdi. Beni Allah, fakirdim Ben Muhammed Mustafa’yla zenginleþtirdi. Beni Allah, köleydim Ben Muhammed Mustafa’yla özgürleþtirdi.”
Bu konuþmalarý duyan Hazreti Ömer topluluðun yanýna gelerek, “Benim kim olduðumu, benim de soyumu sopumu öðrenmek ister misiniz?” diye sordu. Ve sonra dedi ki:
Ben de Ýslam oðlu Ömer’im, Ýslam oðlu Selman’ýn kardeþiyim.”
Kardeþlerim!
Din-i Mübin-i Ýslam, iki büyük temel üzerine inþa edilmiþtir: Birisi tevhit, diðeri vahdettir. Tevhit, Allah’ýn birliðine imandýr, Allah’ýn vahdaniyetini ikrardýr. Kur’an-ý Kerim bir tevhit kitabýdýr. Bütün peygamberler ve Hatemü’l-Enbiya Muhammed Mustafa (s.a.s), bir tevhit peygamberidir. Allah’ýn bize farz kýldýðý bütün ibadetler; namazýmýz, orucumuz, haccýmýz, kurbanýmýz, zekâtýmýz, her biri birer tevhit eylemidir. Kýymetli Kardeþlerim! Tevhitten sonra en büyük temel ilke vahdettir, müminler arasýnda birliktir. Birlik olmadan ümmet olmaz, ümmet olmadan tevhid olmaz. Tevhid ve vahdet olmadan da Yüce Rabbimizin, þu âyet-i kerimesinin gayesi gerçekleþmez:
“Siz, insanlar için var kýlýnmýþ en hayýrlý ümmetsiniz. Ýyiliði emreder, kötülükten alýkoyarsýnýz ve siz Allah’a iman edersiniz.”3
Aziz Müminler!
Bu âyet-i kerime bizlere göstermektedir ki; Ýslam ümmetinin en büyük gayesi, yeryüzünde iyiliði egemen kýlmak, kötülüðü ortadan kaldýrmaktýr. Her daim ahlak, adalet, fazilet ve iyiliðin yanýnda yer almaktýr. Her türlü kötülüðün, þerrin ve batýlýn karþýsýnda durmaktýr. Nerede bir zulüm, bir haksýzlýk, bir adaletsizlik varsa ona engel olmak için gayret göstermektir. Zira bu güzellikler, Rabbimizin övgüyle söz ettiði en hayýrlý ümmetin vasýflarýdýr.
Aziz Kardeþlerim!
Tevhide karþý en büyük günah, en büyük zulüm þirktir. Allah’a ortak koþmaktýr. Tevhidi bozmaktýr. Allah’ýn vahdaniyetini ikrardan, O’na imandan yüz çevirmektir. Vahdete karþý en büyük günah ise tefrikadýr. Ümmeti bölmektir. Ümmeti parçalamaktýr. Bozgunculuk yapmaktýr. Ümmetin arasýna fitne, fesat ve nifak sokmaktýr. Asabiyet, kin, öfke, nefret, gibi cahiliye kalýntýlarýyla kardeþleri birbirine düþürmeye çalýþmaktýr.
Kardeþlerim!
Bugün müminler topluluðu olarak ümmet bilincini yeniden inþa etmeye ihtiyacýmýz var. Bugün Ýslam coðrafyasýnda barýþ ve esenliði, þefkat ve merhameti, hak ve hakikati yeniden egemen kýlmaya ihtiyacýmýz var. Unutmayalým ki, örnek ümmet olabilmenin yolu gönülleri bir, gayeleri bir, samimiyet ve sadakatle bezenmiþ kardeþler olmaktan geçer. Aziz Kardeþlerim! Hutbemizi þu duayla bitirmek istiyorum:
Allah’ým! Bozgunculuktan, düþmanlýktan, münafýklýktan, ihanetten ve kötü ahlaktan sana sýðýnýrýz. .4 Bizleri bu kötülüklerden muhafaza eyle! Ümmeti Muhammed’i yeniden ve ebediyen aziz bir ümmet eyle Allah’ým!
KAYNAK |
1 Enbiyâ, 21/92.
2 Buhari, Salat, 88; Müslim, Birr ve Sýla, 65.
3 Âl-i Ýmran, 3/110.
4 Ebû Dâvûd, Vitr, 32. |
|
Hazýrlayan: Din Hizmetleri Genel Müdürlüðü