Eğer Allah'tan cenneti istiyorsan başka hiç kimseden birşey istememeyi öğren...
(Hz. Mevlana)
Printable View
Eğer Allah'tan cenneti istiyorsan başka hiç kimseden birşey istememeyi öğren...
(Hz. Mevlana)
Hakk' ın karşına çıkardığı değişimlere direnmek yerine teslim ol. Bırak hayat sana rağmen değil, seninle beraber aksın. "Düzenim bozulur, hayatımın altı üstüne gelir" diye endişe etme. Nereden biliyorsun hayatın altının üstünden daha iyi olmayacağını?
(Hz.Mevlana)
Beri gel, daha beri, daha beri. Bu hır gür, bu savaş nereye kadar? Sen bensin, ben senim işte... Ne diye bu direnme topumuz bir tek inciyiz başımızda tek, aklımızda tek.
(Hz. Mevlana)
Dünyada nice diller var, ama hepsinde de anlam bir... Sen kapıları, destileri hele bir kır, sular nasıl bir yol tutar gider göreceksin.Toprakta yeşeren gül bahçesi yok olur. Gönülde yeşeren gül bahçesi ise ne hoş! Biz pergel gibiyiz. Bir ayağımız şeriat üzre sabit, öbür ayağımızla yetmiş iki milleti devrederiz.
(Hz.Mevlana)
Acı suda tatlı suda berraktır. Sakın görünüşe aldanma...Görünüşte herkes insandır ama gerçek insan hal ehli olandır...
Hz. Mevlana (k.s.)
Bir adamın birçok hüner, fen, bilgi sahibi olduğuna bakma! Verdiği sözde duruyor mu? Vefâsı var mı? Asıl ona bak!
Hakla ettiği sözleşmeyi yerine getiriyorsa, insanlara verdiği sözde duruyorsa, vefâlıysa onu istediğin kadar öv! Onun iyi vasıflarını bir bir say! O, senin övgünden, saydığın meziyetlerden daha üstün bir kişidir."
[Hz.Mevlana]
Kanat vardır doğan’ı sultana götürür, kanat vardır kuzgun’u leşe getirir… Bilgisiz kişiye öğüt vermek, çorak toprağa tohum atmak gibidir, Tenini besleyip geliştirmeye bakma, çünkü o sonunda toprağa verilecek bir kurbandir. Sen gönlünü beslemeye bak! Yücelere gidecek, şereflenecek odur.
(Hz. Mevlana)
Taş yeşermez, geçmiş olsada nevbahar, Toprak olda bak, nasıl güller açar, Taş gibi idin çok gönül kırdın! Yeter! Toprak ol, üstünde hoş güller biter.
(Hz. Mevlana)
Yürü, bir an için mezarlıkta sessizce otur. O söz söyleyip şimdi susmuşları gör! Onların topraklarını bir renkte, bir halde görürsün, ama halleri bir değildir ki…
(Hz. Mevlana)
Sen beni sevdikten sonra malın mülkün değeri mi olur? Zaten toprak üstünde ne varsa hepsi de toprak olacaktır.
(Hz. Mevlana)
sözlerin hapside birbirinden güzel ve manalı katkıda bulunan vede okuma zahmetinde bulunan herkesten ALLAH C.C razı olsun YEİS ÖYLE BİR BATAKLIKTIR Kİ DÜŞERSEN BOĞULURSUN, AZMİNE SARIL SIMSIKI BAK NE OLURSUN. M.AKİF ERSOY
Güçlük, kolaylıkla beraberdir; kendine gel, umidi sakın bırakma! Akıllı insan bilir ki ölümün arkasında bile daha güçlü bir hayat beklemektedir..
(Hz. Mevlana)
Hayat sana arka arkaya dikenlerini gösteriyorsa sakın üzülme,aksine sevin...Çünkü çok yakında gülü de gönderecektir.
Hz. Mevlana
Mecnun değilim dost;lakin çağırırsan çöllere gelirim.Sana yalan halde gelmem, toplarım özümü yalın halde gelirim. Kapıyı çaldığında "kim o?"dersen; ben olmam kapında sen olur gelirim.Sen gel de yeter ki,yola yük olmam,yol olur gelirim...
(Hz. Mevlana)
Allah (c.c) razı olsun. Emeğinize sağlık.
Sevenle Sevileni ayrı varlıklar sanıyordum. Meğer onlar bir imişler;
bense biri, iki görmüşüm.."
MEVLANA
Mayıs böceği daima pislik taşır durur. Bu yüzden de gül suyundan bayılır. Onun ilacı yine pis kokulu şeylerdir. Çünkü ona alışmıştır, onunla hall ü hamur olmuştur.
Nasîhatçiler de, kasvetli kişiyi, kendisine bir kapı açılması, iyileşmesi ve şifa bulması için hikmetli güzel sözlerle, amberle, gülsuyu ile tedavî etmek ist...erler.
Kime öğüdün güzel kokusu fayda vermezse, muhakkak o, kötü kokulara alışmıştır.
Sen de nurdan, öğütten, iyilik ve güzellikten nasîbini al!.. Burnunu pisliğe sokma da, mayıs böceği olma! İNSAN OL, İNSAN!..."
[Mevlana Celaleddin Rumi-Mesnevi Beyit: 278-281]
"İki parmağının ucunu gözüne koy. Bir şey görebiliyor musun dünyadan? Sen göremiyorsun diye bu alem yok değildir. Görememek ayıbı, göstermemek kusuru, uğursuz nefsin parmağına ait işte."
Hz. Mevlana
Ey bizden olan, her zaman bizimle beraber bulunan! Bizden sana Allah'ın selamı olsun! Selamette, huzur içinde kal, mutlu ol! Ey bizden olmayan, aramızda bulunmayan! Sana da Allah'ın selamı olsun, selamette huzur içinde kal, sen de mutlu ol!
(Hz. Mevlana)
Hayat sana arka arkaya dikenlerini gösteriyorsa sakın üzülme,aksine sevin...Çünkü çok yakında gülü de gönderecektir.
Hz. Mevlana
Ve yerin altına girmeyince bir buğday,başak olup yükselemez ya başını! Toprağa düşmeyince bir tohum da,elbette meyve olup baş çekemez göklere..Aslı göktendir her nimetin,can için gıda olmaya alçalıp inerler yere..Alçakgönüllülük gösterip yere inince de her bir zerre,bir parçası olur canın,can taşıyan insanın..Ve cansız... hiçbir şey iken tekrar Arş’a yükselir böylece insan kılığına girip,şad olur..
Hz.Mevlana
Birisi bana;"Hakîkate, Hakka ulaşmak için hangi yoldan gitmeliyim?diye sordu.
Ona dedim ki:"Bu yol isteği,arzuyu bırakmak yoludur!"
Ey Hak aşığı! Şunu iyi bilki,senin yolun Hakk'ın rızasını aramak yoludur!
Dostun dileğini,isteğini arıyorsan, sana kendi dileğini,kendi isteğini aramak haramdır!
Bütün rühlar ona aşıktır.
Bu yüzdendir ki aşk, Hakk aşıklarının ibadethanesidir.
♥ HZ. MEVLÂNÂ RUMİ - Dîvan-ı Kebîr ♥
"..Sen canımın içindesin canımsa senden habersiz...
Dünya seninle dolu dünya senden habersiz...
Gönlüm canım nasıl bulsun seni?
Çünkü sen..
tümüyle gönüldesin...
Gönülse senden habersiz...
[Mevlana]
Ben bir dağım.. Sesim sözüm yâr'in sadâsıdır, yârin sözüdür.. Ben bir resimim, benim ressamım 'O' güzeldir.. Sen sanıyorsun ki konuştuğum zaman ağzımdan çıkan sözler benim sözümdür.. Hayır; Anahtar kilide sokulur da açılırken ses çıkarır ya işte benim sözlerim böyledir.
(Hz. Mevlana)
Bir adamın birçok hüner, fen, bilgi sahibi olduğuna bakma! Verdiği sözde duruyor mu? Vefâsı var mı? Asıl ona bak! Hakla ettiği sözleşmeyi yerine getiriyorsa, insanlara verdiği sözde duruyorsa, vefâlıysa onu istediğin kadar öv! Onun iyi vasıflarını bir bir say! O, senin övgünden, saydığın meziyetlerden daha üstün bir kişidir.
(Hz. Mevlana)
Nerede bir dert varsa deva, oraya gider; neresi alçaksa, su oraya akar. Bulut ağlamadıkça yeşillik nasıl güler? Çocuk ağlamadıkça süt nasıl coşar? Gülmeler, ağlamalarda gizlidir. Ey sâf ve temiz kişi! Defineyi yıkık yerlerde ara! Kardeş, duadan ayrılma! Kabul edilmiş, edilmemiş, bununla bir işin yok senin!
Hz Mevlânâ
Göz gamın ne olduğunu bilseydi, gökyüzü bu ayrılığı çekseydi, padişah bu acıyı duysaydı; göz gece demez gündüz demez ağlardı, gökler yıldızlara, güneşle, ayla gece demez gündüz demez ağlardı padişah bakardı ününe, tacına, tahtına, tolgasına, kemerine, gece demez gündüz demez ağlardı
. . HZ MEVLANA . .
Şöhret âfettir; şöhret peşinde koşmak, iyi tanınmak için uğraşmak, insanlığa yakışmaz.
Eğer sen hakikati, aşk incisini arıyorsan, görünüşten kurtulman, deniz dalman, derinliklere inmen gerek! Yoksa şöhret, gösteriş, deniz kıyısına düşen köpüktür.
(Hz. Mevlana)
Allah (c.c) razı olsun. Emeğinize sağlık.
"..Sen canımın içindesin canımsa senden habersiz...
Dünya seninle dolu dünya senden habersiz...
Gönlüm canım nasıl bulsun seni?
Çünkü sen..
tümüyle gönüldesin...
Gönülse senden habersiz...
[Mevlana]
Oysa bütün mahlukat sabrın ipliğiyle bağlıdır birbirine.. Dünya sabırla döner cunku güneşin de ayın da zamana ihtiyacı vardır.. Sabırlı ol! Büyük sırlara ermek için sabır denizinde yüzmeyi öğrenmen lazım Çünkü sırlar, sabır denizinin dibinde saklıdır...
(Hz. Mevlana)
Ben yokken çok güzel sözler eklemişsiniz... bagırmaabagırmaabagırmaa
Hepinize ayrı ayrı çok tşk ederim... Emeklerinize sağlık Allah(c.c) razı olsun...
"Helva kime nasipse o yer; parmakları uzun olan değil!"
Mevlana
"Adımımı nereye atacaksam bakar da öyle atarım; işte bu yüzden yanlıştan da kurtulurum, düşmekten de."
Mevlana
Allah(c.c) razı olsun, teşekkür ederim...
Ey isteyen., ey Aşık..! Sana bu isteği vereni düşün; eseri yaratanı gör..!
Neden yaratana değil de, O'nun yarattığı eserlere gönül veriyorsun.?
0, hep sana bakıp durmakda..!Halbuki senin gözün sağda solda..!
0 sana, dilsiz dudaksız söz söylemede; sense,kulağını dünya masalına vermişsin...
HZ MEVLANA
Vazifesini tam yerine getirmemiş olanın vicdan yarasına; ne mazeretin duası, ne ilacın şifası deva gelir... (Hz. Mevlana)
Sen yine sükutu giyin! Dilersen hiç konuşma. Ben kelamlarımı çürüttüm yolunda.Çarpsada bir tokat gibi yüzüme, her harfi yoluna heceledim. Ve bilesin üstüne aşkı giydirdiğim, Söz verdim ben bu yüreğe, Hiçbir harfi sensiz bir cümleye kurban etmedim.
(Hz. Mevlana)
‘Dertli adamın tereddütle dolu, dumanlarla dolu bir gönül evi vardır. Derdini dinlersen o eve bir pencere açmış olursun.’
(Mevlana)