Cevap: El-lu'luu Ve'l-Mercan (Buhari ve Müslim'in ittifak ettikleri Hadis'ler)SAHABEL
SAHABELERİN FAZİLETLERİ
Sehl b. Sa'd'ın (r.a.) anlattığına göre:
Allah Resulü (a.s.) bir gün kızı Fatıma'nın evine geldi. Ali'yi evde bulamadı. "Amcanın oğlu nerde?" diye sordu. Fatıma: Aramızda bir şey geçti, beni kızdırdı. Bu yüzden gündüz uykusunu yanımda uyumadı; çıkıp gitti, dedi. Allah Resulü bir adama. "Bak, o nerede?" buyurdu. O zat (gidip) geldi ve: Ey Allah'ın Resulü! O mescitte uyuyor dedi. Bunun üzerine Allah Resulü mescide Ali'nin yanına geldi. Ali uzanmış, ridası bir yanından sıyrılmış, vücudu toprağa bulanmıştı! Allah Resulü: "Ebu Turab! Kalk, Ebu Turab! Kalk" diye diye bedeninden toprağı silkmeğe başladı.
Sahih-i Müslim'deki hadis numarası: 4426
Cevap: El-lu'luu Ve'l-Mercan (Buhari ve Müslim'in ittifak ettikleri Hadis'ler)SAHABEL
SAHABELERİN FAZİLETLERİ
Hz. Aişe (r.ah.) şöyle dedi:
Allah Resulü (a.s.) bir gece uyuyamadı da: "Keşke sahabelerimden uygun bir kimse bu gece beni korusa" dedi. Biz de tam bu sırada bir kılıç sesi işittik. Bunun üzerine Allah Resulü: Kim o? diye seslendi, Sa'd b. Ebu Vakkas, ya Resulüllah! Seni korumaya geldim dedi. Aişe dedi ki: Bunun üzerine Allah Resulü uyudu, hatta horlamasını işittim.
Sahih-i Müslim'deki hadis numarası: 4427
SAHABELERİN FAZİLETLERİ
Ali'den (r.a.) nakledildiğine göre:
Allah Resulü (a.s.), Sa'd b. Malik (yani Sa'd b. Ebu Vakkas) dışında hiç bir kimse için babasıyla annesini bir arada zikretmemiştir. Çünkü Allah Resulü Uhud günü ona: "Babam, anam sana feda olsun! at!" demeye başlamıştı.
Sahih-i Müslim'deki hadis numarası: 4429
SAHABELERİN FAZİLETLERİ
Sa'd b. Ebu Vakkas (r.a.)
Allah Resulü (a.s.) Uhud günü benim için babası ile anasını birlikte zikretti, dedi.
Sahih-i Müslim'deki hadis numarası: 4430
SAHABELERİN FAZİLETLERİ
Talha ve Sa'd'ın, Ebu Osman'dan rivayet ettiğine göre:
Allah Resulü'nün savaş yaptığı günlerin bazısında (öyle anlar oldu ki) Allah Resulü'nün beraberinde Talha ile Sa'd b. Ebu Vakkas'tan başka kimse kalmadı. Bu söz onların hadislerinden alınmadır.
Sahih-i Müslim'deki hadis numarası: 4435
SAHABELERİN FAZİLETLERİ
Cabir b. Abdullah (r.a.)
Allah Resulü (a.s.) Hendek günü insanları bir işe çağırdı. Bu çağrıya Zubeyr icabet etti. Sonra Allah Resulü insanları tekrar çağırdı. Bu sefer de Zubeyr icabet etti. Sonra onları yine çağırdı, yine Zubeyr icabet etti. Bunun üzerine Peygamber: "Her peygamberin bir Havarisi vardır. Benim Havarim de Zubeyr'dir "buyurdu, demiştir.
Sahih-i Müslim'deki hadis numarası: 4436
SAHABELERİN FAZİLETLERİ
Abdullah b. Zubeyr (r.a.) şöyle anlatır:
Hendek harbi günü ben ve Ebu Seleme'nin oğlu Ömer (küçük olduğumuz için) Hassan'ın kalesinde kadınlarla beraber bulunduk. Orada bir Ömer eğiliyor, ben dışarıya bakıyordum. Bazen da ben onun için belimi eğer, o bakardı. Atının üzerinde silahlı olarak Kurayza oğulları tarafına geçtiği zaman babam Zubeyr'i tanırdım. Ravi şöyle dedi: Keza bana Abdullah b. Urve, Abdullah b. Zubeyr'in şöyle söylediğini bildirmiştir: Ben bunu babama söyledim de babam: Yavrucuğum, sen beni gördün mü? dedi Ben: Evet, gördüm dedim. Babam: Allah'a yemin ederim ki, Allah Resulü (a.s.) o gün benim için babası ile anasını bir arada zikrederek:" (Zubeyr!) Babam anam sana feda olsun" buyurdu dedi.
Sahih-i Müslim'deki hadis numarası: 4437
SAHABELERİN FAZİLETLERİ
Hz. Aişe'nin (r.ah.) rivayetinde Urve b. Zübeyr şöyle dedi:
Aişe bana: "Vallahi, senin iki baban (deden Ebu Bekr ile baban Zubeyr), yaralandıktan sonra bile yine Allah'ın ve Resulü'ne icabet edenlerdendirdedi.
Sahih-i Müslim'deki hadis numarası: 4440
SAHABELERİN FAZİLETLERİ
Enes b. Malik (r.a.)
Allah Resulü (a.s.): "Her ümmetin bir emini vardır. Ey ümmet! Bizim eminimiz de Ebu Ubeyde b. Cerrah'dır "buyurdu demiştir.
Sahih-i Müslim'deki hadis numarası: 4442
SAHABELERİN FAZİLETLERİ
Huzeyfe'nin (r.a.) anlattığına göre:
Necran ehli Allah Resulü'ne geldiler ve: Ey Allah'ın Resulü! Bize emin bir kimse gönder, dedirler. Allah Resulü (a.s.) de: "Size gerçekten ve gerçekten emin bir kimse göndereceğim" buyurdu. Allah Resulü'nün bu sözü üzerine sahabeler o yüce emniyete mazhar olmak heyecanı ile beklediler. Allah Resulü ise Ebu Ubeyde b. Cerrah'ı gönderdi.
Sahih-i Müslim'deki hadis numarası: 4444