Cevap: Hadislerde yemin ve önemi
Peygamber'in Yemîn Etmesi Nasıl İdi?
el-Berâ ibn Âzib (R) şöyle demiştir: Peygamber(S)'e ipekten bir kumaş parçası hediye edildi de insanlar onu elden ele do*laştırmaya, güzelliğinden ve yumuşaklığından hayret edip hoşlanmaya başladılar. Rasûlullah (S):
— "Siz bundan hayrete mi düşüyorsunuz?" buyurdu. Sahâbîler:
— Evet yâ Rasûlallah, bu bizim çok hoşumuza gitti, dediler. Rasûlullah:
— "Nefsim elinde bulunan(Allah)'a yemîn ederim ki, Sa'd ibn Muâz'ın cennetteki mendilleri elbette bundan daha hayırlıdır" buyur*du.
Şu'be ve İsrâîl, Ebû İshâk'tan yaptıkları rivayetlerinde "Vellezî nefsî bi-yedihi" fıkrasını söylemediler
SAHİHİ BUHARİ
83- KİTABU'L-EYMAN VE'N-NUZÛR
(Yemînler ve Nezirler Kitabı)
Bölüm 3 Hadis no 18
Faydalı paylaşımlarınız için sağolun, emeğinize sağlık Allah(c.c) razı olsun...
bu güzel paylaşımlarınız için Allah c.c. razı olsun..
Âişe (R) şöyle demiştir: Utbe ibn Rabîa kızı Hind:
— Yâ Rasûlallah! Vaktiyle yeryüzünde bulunan hiçbir ev halkı*nın zelîl olmaları, bana Sen'in ev halkının zelîl olmaları derecesinde sevgili olmazdı. Sonra bu gün ise yer üzerinde bulunan ev sâhiblerinden hiçbirinin azîz olmaları, bana Sen'in ev halkının azîz ve saâdetli olmasından daha sevimli değildir! dedi.
-Metinde "Ahbâ" ve "Hıbâ" kelimelerini şekk ile söyleyen, râ-vî Yahya ibn Bukeyr'dir.-Rasûlullah (S):
— "Muhammed'in nefsi elinde olan Allaha yemîn ederim ki ben de sana nisbetle bunun gibiyim" buyurdu.
Hind:
— Yâ Rasûlallah! (Kocam) Ebû Sufyân çok sıkı, cimri bir kim*sedir. Onun malından ailemize yedirmemde bana bir günâh olur mu? diye sordu.
RasûluIIah:
— "Hayır, ancak ma'rûf ölçü ile yedirmelisin" buyurdu
SAHİHİ BUHARİ
Bölüm 3 Hadis no 19
-.......Abdullah ibn Mes'ûd (R) tahdîs edip şöyle demiştir:
RasûluIIah (S) arkasını Yemen'in tabaklanmış derisinden kubbe şek*linde kurulmuş bir çadıra dayandığı sırada, bir ara sahâbîlerine:
— "Sizler cennet ehlinin dörtte biri olmanıza razı olur musu*nuz?" diye sordu.
Sahâbîler:
— Evet razı oluruz! dediler. RasûluIIah:
— "Cennet ehlinin üçte birini teşkil etmenize razı olmaz mısı*nız?" buyurdu.
Sahabıler:
— Evet razı oluruz! dediler. Bu sefer RasûluIIah:
— "Muhammed'in nefsi elinde bulunan Allaha yemin ederim ki, ben sizin muhakkak cennet ehlinin yarısı olmanızı ümîd etmekte*yim" buyurdu
SAHİHİ BUHARİ
Bölüm 3 Hadis no 20
emeyine sağlık ALLAH C.C razı olsun senden
Ebû Saîd eI-Hudrî(R)'den (o, şöyle demiştir): Bir kişi, diğer bir kişinin bütün gece tekrarlayarak "Kulhuvellâhu ahad" Sûresini okur olduğunu işitti. Sabah olunca RasûluIlah(S)'a gitti de, o kimsenin bütün gece bu sûreyi okumasını azımsayarak, Rasûlullah'a zikretti. Bunun üzerine Rasûlullah:
"Nefsim elinde bulunan Allaha yemîn ederim ki, bu sûreyi okumak, muhakkak bütün Kur'ân'ın üçte birine denk olur" buyurdu
SAHİHİ BUHARİ
Bölüm 3 Hadis no 21
Bize Enes ibn Mâlik (R) tahdîs etti ki, kendisi Peygamber(S)'den işitmiştir: "(Namazda) rukû'u ve sucûdu tam yapınız. Nef*sim elinde bulunan(Allah)a yemîn ederim ki, ben, sizler rukû'a vardığınız zaman da, sucuda vardığınız zaman da sırtımın arkasın*dan sizleri muhakkak görmekteyim" buyuruyordu.
SAHİHİ BUHARİ
Bölüm 3 Hadis no 22
Şu'be, Hişâm ibn Zeyd'den; o daEnes ibn Mâlik(R)'ten şöyle haber verdi: Bir kerresinde Ensâr'dan bir kadın, beraberinde çocukları olduğu hâlde Peygamber'e geldi (ve bir hacetini söyledi). Peygamber(S): "Nefsim elinde bulunan(Allah)a yemin ederim ki, siz Ensâr cemâati bana insanların muhakkak en sevimlilerisiniz" buyurdu ve bunu üç kerre söyledi
SAHİHİ BUHARİ
Bölüm 3 Hadis no 23
"Babalarınızın ismiyle yemîn etmeyiniz"
Bize Abdullah ibn Mesleme, Mâlik'ten; o da Nâfi'den; o da Abdullah ibn Umer'den şöyle tahdîs etti: Rasûlullah (S) Umer ibnu'l-Hattâb'a yetişti. Umer bir kaafile içinde ilerliyor ve babası ile yemîn ediyordu. Rasûlullah:
"Dikkat edin! Muhakkak ki, Allah sizleri babalarınızla ye*mîn etmenizden nehiy buyuruyor. Artık kim yemîn edecekse, Allah adiyle yemîn etsin yâhud da sussun!" buyurdu
SAHİHİ BUHARİ
Bölüm 4 Hadis no 24