Cevap: Peygmberimizin Sağlık Hakkında sözleri
Sıhhat İçin Doğru Dua
-Enes radıyallau anh rivayet ediyor:
"Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem,kuş yavrusu gibi olacak kadar zayıflamış bir hastayı ziyaret etti ve şöyle sordu:
-"Allah'a bir şey için dua ediyor'muydun veya O'ndan bir şey diliyor'muydun?" O şöyle cevap verdi:
-"Evet,şöyle dua ederdim: Allahım! bana ahirette vereceğin cezayı bu dünyada hemen peşin olarak ver!" Peygamber sallallahü aleyhi ve sellem şöyle dedi:
-"Süphanellah! Senin buna gücün yetmez.Şöyle dua etseydin olmaz mıydı?:
"Allahümme atina fid-dünya hasaneten ve fil-ahireti hasaneten ve kına azabe'n-nar"
Manası: Allahım'Bize dünyada ve ahirette iyilik ver ve bizi ateş azabından koru!
Bunun üzerine adam bu duayı yaptı ve hemen şifa buldu."
Enes radıyallahu anh rivayet ediyor:"Peygambe sallallahü aleyhi ve sellem'in en çok yaptığı dua budur....
a.g.e
Üçte bir yemek üçte bir su üçte bir hava
-Mikdam İbnu Ma'dikerb radıyallahü anh anlatıyor:"Resüllullah aleyhisselatü vesselam buyurdular'ki:"Ademoğlu mideden daha şerli bir kap doldurmaz.Ademoğluna belini doğrultacak bir kaç lokmacık yeterlidir.Ancak(nefsinin galebesiyle) illa da (mideyi doldurma işini9 yapacaksa bari onu üçe ayırsın:Üçte birini yemeğe,Üçte birini suya, Üçte birini de nefesine(tahsis etsin,üçte birinden fazlasına yemek koymasın).
a.g.e
Efendimiz ne güzel söylemiş s.a.v ama nefis doymuyor patlarcasına yiyiyoruz
Rabbim bizi affetsin
Bu güzel paylaşımların için teşekkür ederiz kuzat kardeşim
Karaciğer iltihabı
-Peygamber Aleyhisselam:
"Sizden biriniz su içtiği zaman yavaş yavaş içsin,bir nefeste içmesin! Zira suyu bir nefeste içmek karaciğer iltihabı(ve nefes tıkanıklığı) meydana getirir."buyurmuştur."
DAYANARAK YEMEK
-Ebu Cuhayfe radıyallahü anh anlatıyor:"Resülullah aleyhisselatu vesselam buyurdular'ki:"Ben dayanarak yemem."
a.g.e.
Ebu Hazım rahimehullah anlatıyor:"Sehl İbnu Sa'd radıyallahu anh'a sordum:"Resülullah aleyhisselatu vesselam hiç(kepeksiz has undan yapılmış) beyaz ekmek yedi'mi?"Bana şu cevabı verdi:"Hayır! Resülullah aleyhisselatü vesselam Allah'ın O'nu peygamber olarak gönderdiği günden ölünceye kadar hiç beyaz ekmek görmedi." Ben tekrar sordum." Elekleriniz varmıydı ?
"Hayır! dedi, Aleyhisselatu vesselam Allah'ın kendisini peygamber olarak gönderdiği günden ölünceye kadar hiç elek görmemiştir."
"Öyleyse, dedim. siz arpa ununu elemeden nasıl yiyebiliyordunuz.?"
"Arpayı öğütüyorduk, sonra üflüyorduk, üfürüğümüzün tesiriyle uçabilen (kepek)uçuyor geri kalan kısmına su katıp(hamur yapıyor) ve yiyorduk" diye cevap verdi."
a.g.e.
Ümmü Sıbyan Hastalığı
Hz Ali (r.a.)'nin rivayet ettiği bir Hadis-i Şerifte Peygamber Aliyhisselam:"Her kim bir çocuğu doğar,sağ kulağına ezan, sol kulağına da kamet okursa, o çocuğa ümmü sübyan hastalığı zarar vermez" buyurmuştur.
a.g.e
Etin lezzetli yeme şekli
-Hz. Aişe radıyallahu anha anlatıyor:"Resülullah aleyhisselatü vesselam buyurdular'ki"Eti bıçakla kesmeyin.Çünkü bu. yabancıların işidir. Siz dişlerinizle kemirerek yiyin.Çünkü bu. sıhhat ve afiyet için daha iyidir.
a.g.e
Yatma Şekli
Peygamberimiz aleyhisselam buyurdular:Yüzü koyun yatmayın. Yüzü koyun yatmak, şeytanların yatma şeklidir.
Mümin sağına yatar.Doktorlar soluna yatar. Peygamberler de sırt üstü yatarlar.
a.g.e
Soğan
-Ebu Ziyad Hıyar İbnu Seleme anlatıyor:"Hz. Aişe radıyallahu anh'ya soğan hususunda sordum.Şu cevabı verdi:"Resülullah aleyhisselatu vesselamın en son yediği yemekte soğan vardı."
ZEYTİNYAĞI
-Hz. ömer ve Ebu Esid radıyallahu anhuma anlatıyor:"Resülullah aleyhisselatu vesselam buyurdular'ki:"Zeytin yağını yiyin ve onunla yağlanın.Zira o,mubarek bir ağaçtandır."
a.g.e
Sağlığımız çok için önemli bilgiler.
Emeklerine sağlık Allah c.c razı olsun kardeşim...
Hatmi çöven
Hz. Aişe (r.a.)demiştirki:Peygamber aleyhisselam.Hac veya Umre için ihrama girmek istediği zaman,başını hatmi ve çöven tozu ile yıkardı.Sonra da az miktar da zeytinyağı ile yağlardı.
a.g.e
"Mü'min bir mideyle içer.kafir ise yedi mideye içer"
(Hadis-i Şerif)
Çok Yemek
-Hz. Ebu Hüreyre radıyallahu anh anlatıyor.Resülullah aleyhisselatü vesselam Kafir bir misafir ağırlamıştı.Derhal onun için bir keçinin sağılmasınıı emretti.Keçi sağıldı.Kafir sütünü içti.sonra diğer bir keçinin daha sağılmasını emretti. (adam doymadı).Bu sürette tam yedi keçinin sütünü içti.
Adam yatıp, sabah olunca müslüman oldu.Resülullah aleyhisselatu vesselam bir keçi sağılmasını emretti.Sütünü adam içti. sonra bir başka keçi daha sağıldı.Fakat bunun sütünü tamamen içemedi. Bunun üzerine resülullah aleyhisselatu vesselam:"Mü'min bir mideyle içer. Kafir ise yedi mideye içer."buyurdular.
a.g.e.
Yaylaya Gidiniz
Eşlem Kabilesi'nden Rebeze yaylası' na gitmek isteyen Seleme b.Ekva'ya:"Ey Eslemliler! Yaylaya çıkınız! Nesim rüzgarlarını(güzel havalarını) koklayıp teneffüs ediniz! Kuytu ve güzel yerlerinde de konaklayınız!..."buyurmuştur.
a.g.e.