Cevap: El-lu'luu Ve'l-Mercan (Buhari ve Müslim'in ittifak ettikleri Hadis'ler)İYİLİK,
İYİLİK, SILA VE EDEPLER
Hz. Aişe (r.ah.)
"Hastalığı, Allah Resulü'nden (a.s.) daha şiddetli olan hiçbir kimse görmedim" dedi.
Sahih-i Müslim'deki hadis numarası: 4662
Cevap: El-lu'luu Ve'l-Mercan (Buhari ve Müslim'in ittifak ettikleri Hadis'ler)İYİLİK,
İYİLİK, SILA VE EDEPLER
Abdullah b. Mesûd (r.a.) şöyle anlatır:
Allah Resulü'nün huzuruna girdim; kendisi şiddetli hasta idi. Elimle ona dokundum ve: Ey Allah'ın Resulü! Siz gerçekten çok ızdırap çekiyorsunuz dedim. Allah Resulü (a.s.): Evet Ben sizden iki kişinin çektiği kadar şiddetli bir ızdıraba maruz bulunuyorum dedi. Ben: Bu yüzden sizin için muhakkak iki kat ecir vardır, dedim. Bunun üzerine Allah Resulü: Evet dedikten sonra şöyle buyurdu: "Kendisine hastalık ve daha başka neviden herhangi bir eza isabet eden hiçbir Mümin yoktur ki Allah bu eza sebebiyle onun günahlarını, ağacın yapraklarını döktüğü gibi dökmesin."
Sahih-i Müslim'deki hadis numarası: 4663
İYİLİK, SILA VE EDEPLER
Hz. Aişe (r.ah.)
Allah Resulü'nü (a.s.) şöyle buyururken işittiğini söylemiştir: "Kendisine bir diken yahut ondan büyük bir şey batan hiç bir müslüman yoktur ki onun sebebiyle kendisine bir derece verilmesin ve bir günahı silinmesin."
Sahih-i Müslim'deki hadis numarası: 4664
İYİLİK, SILA VE EDEPLER
Ebu Saîd Hudrî,
Allah Resulü'nü şöyle buyururken işitmiştir: "Müslümana bir ağrı, bir meşakkat, bir hastalık, bir üzüntü, hatta kendisini bunaltan bir iç sıkıntısına varıncaya kadar herhangi bir şey isabet ederse günahlarından bir kısmı yokedilir."
Sahih-i Müslim'deki hadis numarası: 4670
İYİLİK, SILA VE EDEPLER
Ebu Hureyre (r.a.) şöyle anlatır:
Her kim bir kötülük yaparsa onun cezasını görürayeti nazil olunca bu ayet müslümanlara çok ağır geldi. Bunun üzerine Allah Resulü şöyle buyurdu:, "İşlerde orta bir yol tutunuz, daima doğru olanı arayınız. Müslümanın başına gelen her musibette bir keffaret vardır. Hatta meydana gelen bir sıyrıkta, yahut batan bir dikende bile."
Sahih-i Müslim'deki hadis numarası: 4671
İYİLİK, SILA VE EDEPLER
Atâ b. Ebu Rebah
İbn Abbas bana: Sana Cennet kadınlarından bir kadın göstereyim mi? dedi: Ben de evet göster dedim. İbn Abbas şöyle dedi: Şu siyah kadındır. Bu kadın bir kere Peygamber'e geldi ve: Ben sara hastalığına tutuluyorum, sara tuttuğu zaman üzerimi açıyorum. Allah'a benim için dua ediver dedi. Allah Resulü (a.s.): İstersen hastalığına sabret. Bunun mukabilinde sana Cennet vardır. İstersen sana şifa vermesi için Allah'a dua edeyim buyurdu. Kadın: Sabrederim, ancak ben açılıyorum. Allah'a dua et de açılmayayım, dedi. O da kendisine dua etti.
Sahih-i Müslim'deki hadis numarası: 4673
İYİLİK, SILA VE EDEPLER
Abdullah b. Ömer (r.ahm.)
Allah Resulü (a.s.): "Muhakkak ki zulüm Kıyamet gününde meşakkattir" buyurdu, demiştir.
Sahih-i Müslim'deki hadis numarası: 4676
İYİLİK, SILA VE EDEPLER
İbn Ömer'den (r.ahm.) rivayet edildiğine göre:
Allah Resulü (a.s.) şöyle buyurmuştur: "Müslüman müslümanın kardeşidir. Ona zulmetmez ve onu tehlikeye atmaz. Her kim bir kardeşinin ihtiyacını giderirse, Allah da onun ihtiyacını giderir. Her kim bir müslümanın sıkıntısını giderirse, Allah da o kimseden Kıyamet gününün sıkıntılarından bir sıkıntısını giderir. Her kim bir müslümanın kusurunu örterse, Allah da Kıyamet gününde onun kusurunu örter."
Sahih-i Müslim'deki hadis numarası: 4677
İYİLİK, SILA VE EDEPLER
Ebu Musa'nın (r.a.) anlattığına göre:
Allah Resulü (a.s.): "Şüphesiz Aziz ve Celil Allah zalime mühlet verir. Ama bir de onu yakalarsa bırakmaz" buyurdu. Sonra da: Rabbin, zulmeden memleketlerin halkını yakaladığı zaman böyle yakalar; yakalaması da şidettli ve elimdirayetini okudu.
Sahih-i Müslim'deki hadis numarası: 4680
İYİLİK, SILA VE EDEPLER
Cabir'in (r.a.) anlattığına göre:
Biri Muhacirlerden, öbürü de Ensar'dan iki genç biribiriyle dövüştü. Derken Muhacir yahut Muhacirler Ey Muhacirler! Yetişin! diye bağırdı. Ensari de: Ey Ensar, Yetişin! diye seslendi. Bunun üzerine Allah Resulü (a.s.) dışarı çıktı ve: "Ne bu cahiliyet ahalisinin davası?" diye sordu. Orada bulunanlar: Hayır, öyle birşey yok ya Resulüllah! Yalnız şu iki genç dövüşmüş de, biri diğerinin kıçına vurmuş, dediler. Allah Resulü: "O halde zararı yok. Kişi, zalim olsun, mazlum olsun kardeşine yardım etsin. Eğer kardeşi zalim ise onu zulmünden alıkoysun. Şüphe yok ki bu da o zalim için bir yardımdır. Kardeşi mazlum olmuş ise ona da yardım etsin" buyurdu.
Sahih-i Müslim'deki hadis numarası: 4681