Cevap: Peygmberimizin Sağlık Hakkında sözleri
Mantarın şifası
-Said İbnu Zeyd radıyallhu anh anlatıyor:"Resülullah aleyhisselatü vesselam buyurdular'ki:"Mantar kudret helvası cinsindendir.Suyu göze şifalıdır."
Tirmizi de Ebu Hureyre radıyallahu anh'dan gelen bir rivayete göre,Halk""Mantar toprağın çiçek hastalığıdır"demiştir.Resülullah aleyhisselatü vesselam şöyle söylediler:"Mantar(Allah'ın Beni İsrail'e in'am ettiği kudret helvesı denen)menn'dendir.Suyu göz için şifadır."Acve (denen hurma cinsi)cennetdendir ve zehire karşı şifadır."Ebu Hüreyre ilave eder:"Ben üç veya beş veya yedi mantar aldım.onları sıkıp suyunu bir şişeye koydum.Gözü hasta olan bir cariyeme tetbik ettim.İyileşti."
Yaralara kına
-Resülullah aleyhisselatu vesselam'ın zevcelirnden birine hizmet eden Selam adında bir kadın anlatıyor:"Resülullah eleyhisselatu vesselam'a bir yara veya bir bere gelecek olsa,bana emrederdi,onun üzerine kına koyardım.
a.g.e.
"Sizden biriniz su içtiği zaman yavaş yavaş içsin, bir nefeste içmesin.
Zira, suyu bir nefeste içmek karaciğer iltihabı (ve nefes tıkanıklığı) meydana getirir" buyurmuştur (Adürrezzak 10/428 Hadis 19594).
Udu Hindinin Şifası
-Ümmü Kays Bintu Mihsan radıyallahu anha anlatıyor:"Ben küçük oğlumla birlikte Resülullah eleyhisselatü vesselam'ın huzuruna girdim.( O sırada boğazındaki hastalığı srbebiyle çocuğa(i'lak) denen tedavi uygulamıştım.
"Çocuklarınızın boğaz hastalığı niye i'lak usulüyle(elle sıkarak) tedavi ediyorsunuz?Size şu üd-u Hindi'yi (Kust-u Hindi)tavsiye ederim.Zira onda yedi türlü şifa vardır.Zatü'l cenb'in ilacı ondadır.Boğaz hastalığına karşı burna damlatılır.Zatü'l-cenb'e karşı ağızdan verilir."
a.g.e.
Sürmenin Faydaları
-İbun Abbas radıyallahu anhüm anlatıyor:"Resülullah eleyhisselatü vesselam buyurdular'ki:"İsmid'i kullanmaya devam edin.Zira o,sürmelerinizin en hayırlısıdır..Görmeti parlatır. sacı bitirir."Resülullah aleyhisselatü vesselam sürme çekince önce üç kere sağ gözüne çekerdi,onunla başlar, onunla bitirirdi.sol gözüne de iki kere çekerdi."
Bir başka rivayette şöyle gelmiştir:"Resülullah aleyhisselatü vesselam'ın
bir sürmedanı vardı.Her gece şu gözüne üç, öbür gözüne de üç kere sürme çekerdi."
a.g.e
Sütlü çorba
-Hz. Aişe radıyallau anha anlatıyor:"Resülullah aleyhisselatü vesselam buyurdular'ki:"Telbine(denen sütlü çorba) hastanın kalbini dinlendirir.hüznün bir kısmını götürür."
Üç şifa
-İbnu Abbas radıyallahu anhüm anlatıyor:"Resülullah aleyhisselatü vesselam buyrdular'ki:"Şifa üç şeydedir:
-Bal şerbeti
-Kan aldırma
- Ateşle dağlama.Ancak ümmetimi dağlamaktan men ediyorum."
a.g.e
Hararetin Tedavisi
-Rafi İbnu Hadic radıyallau anh anlatıyor:"Resülullah aleyhisselatu vesselam buyurdular'ki:"Hararet, cehennemden bir kabarmadır.Hararetinizi soğuk suyla soğutunuz."
Tirmizi'nin Sevban radıyallahü anh'tan yaptığı bir rivayet şöyledir:"(Resülullah aleyhisselatu vesselam) buyurdularki:"Size humma isabet ederse.humma ateşten bir parça olduğu için, derhal suyla söndürsün.(Şöyle'ki akmakta olan bir nehrin içine girsin.Akıntıyı karşısına alıp dursun ve sabah namazından sonra ve güneşin doğuşundan önce şu duayı yapsın:"Allah'ın adıyla!Ey Allah'ım,kuluna şifa ver ve resülün Hz.Muhammed'in sözünü doğrula!"
Nehre üç gün,üç kere bansın.Üçte şifa bulamazsa,beş yedi,dokuz(gün)'e kadar çıksın.Zira humma Allah'ın izniyle dokuz(gün)ü tecavüz etmez.(şifa hasıl olur).
a.g.e
Un çorbası
-Yine Hz.Aişe radıyallahu anha anlatıyor: "Resülullah aleyhisselatü vesselam,aile halkından birine humma(rahatsızlığı) gelince hamurdan çorba yapılmasını emrederdi ve çorba yapılırdı.
Sonra hastalara emrederdi ve onlar da ondan ağır ağır içerlerdi.
Resülullah aleyhisselatü vesselam der di'ki:
"Çorba hüzünlü kimsenin kalbini takviye eder.hastanın kalbinden elemi çıkarır,tıpkı birinizin,su ile yüzünden kiri çıkarması gibi."
a.g.e
SİRKE
-Hz. Cabir radıyallahu anh anlatıyor:"Resülullah aleyhisselatü vesselam ailesine katık sormuştu."Yanımızda sirkeden başka bir şey yok !"dediler.Aleyhisselatu vesselam onu istedi ve gelince yemeye başladı.Hem yiyor, hem de:"Sirke ne iyi katık!Sirke ne iyi katık!Sirke ne iyi katık!"diyordu."
a.ge.
İÇKİ İÇMEK
-Hz. Aişe( radıyallahü anha) anlatıyor:"Resülullah (aleyhisselatü vesselam)buyurdular'ki:"Sarhoşluk veren her içki haramdır."
Ebu Davut'da gelen diğer bir rivayette(Resülullah'a açıklaması şöyledir):"Her sarhoş edici şey haramdır.Bir hüp içildiği takdirde sarhoşluk veren bir şeyin tek avucu da haramdır."
Tirmizi de gelen diğer bir rivayette "tek yudumu da haramdır "diye gelmiştir.
-Hz .Cabir (radıyallahü anh) buyurdular'ki:"Allah içki içen kimseye tinetu'l-habal içirmeye ahdetmiştir."
"Tinetu'l-Habal" nedir? diye sorulunca
"Cehennemliklerin(vucudlarından çıkan) terlerdir" diye cevap verdi.
a.g.e
SÜT
-Hz. Aişe radıyallahu anha anlatıyor:"Resülullah aleyhisselatu vesselam.kendisine süt sunulduğu vakit:"(süt)bir berekettir"veya"(süt) iki berekettir" derdi.
a.g.e.
Guzel bılgıler allah razı olsun sızden arkadaşlar