Cevap: Mevlana'dan Özlü Sözler
Ve yerin altına girmeyince bir buğday,başak olup yükselemez ya başını! Toprağa düşmeyince bir tohum da,elbette meyve olup baş çekemez göklere..Aslı göktendir her nimetin,can için gıda olmaya alçalıp inerler yere..Alçakgönüllülük gösterip yere inince de her bir zerre,bir parçası olur canın,can taşıyan insanın..Ve cansız... hiçbir şey iken tekrar Arş’a yükselir böylece insan kılığına girip,şad olur..
Hz.Mevlana
Birisi bana;"Hakîkate, Hakka ulaşmak için hangi yoldan gitmeliyim?diye sordu.
Ona dedim ki:"Bu yol isteği,arzuyu bırakmak yoludur!"
Ey Hak aşığı! Şunu iyi bilki,senin yolun Hakk'ın rızasını aramak yoludur!
Dostun dileğini,isteğini arıyorsan, sana kendi dileğini,kendi isteğini aramak haramdır!
Bütün rühlar ona aşıktır.
Bu yüzdendir ki aşk, Hakk aşıklarının ibadethanesidir.
♥ HZ. MEVLÂNÂ RUMİ - Dîvan-ı Kebîr ♥
"..Sen canımın içindesin canımsa senden habersiz...
Dünya seninle dolu dünya senden habersiz...
Gönlüm canım nasıl bulsun seni?
Çünkü sen..
tümüyle gönüldesin...
Gönülse senden habersiz...
[Mevlana]
Ben bir dağım.. Sesim sözüm yâr'in sadâsıdır, yârin sözüdür.. Ben bir resimim, benim ressamım 'O' güzeldir.. Sen sanıyorsun ki konuştuğum zaman ağzımdan çıkan sözler benim sözümdür.. Hayır; Anahtar kilide sokulur da açılırken ses çıkarır ya işte benim sözlerim böyledir.
(Hz. Mevlana)
Bir adamın birçok hüner, fen, bilgi sahibi olduğuna bakma! Verdiği sözde duruyor mu? Vefâsı var mı? Asıl ona bak! Hakla ettiği sözleşmeyi yerine getiriyorsa, insanlara verdiği sözde duruyorsa, vefâlıysa onu istediğin kadar öv! Onun iyi vasıflarını bir bir say! O, senin övgünden, saydığın meziyetlerden daha üstün bir kişidir.
(Hz. Mevlana)
Nerede bir dert varsa deva, oraya gider; neresi alçaksa, su oraya akar. Bulut ağlamadıkça yeşillik nasıl güler? Çocuk ağlamadıkça süt nasıl coşar? Gülmeler, ağlamalarda gizlidir. Ey sâf ve temiz kişi! Defineyi yıkık yerlerde ara! Kardeş, duadan ayrılma! Kabul edilmiş, edilmemiş, bununla bir işin yok senin!
Hz Mevlânâ
Göz gamın ne olduğunu bilseydi, gökyüzü bu ayrılığı çekseydi, padişah bu acıyı duysaydı; göz gece demez gündüz demez ağlardı, gökler yıldızlara, güneşle, ayla gece demez gündüz demez ağlardı padişah bakardı ününe, tacına, tahtına, tolgasına, kemerine, gece demez gündüz demez ağlardı
. . HZ MEVLANA . .
Şöhret âfettir; şöhret peşinde koşmak, iyi tanınmak için uğraşmak, insanlığa yakışmaz.
Eğer sen hakikati, aşk incisini arıyorsan, görünüşten kurtulman, deniz dalman, derinliklere inmen gerek! Yoksa şöhret, gösteriş, deniz kıyısına düşen köpüktür.
(Hz. Mevlana)
Allah (c.c) razı olsun. Emeğinize sağlık.
"..Sen canımın içindesin canımsa senden habersiz...
Dünya seninle dolu dünya senden habersiz...
Gönlüm canım nasıl bulsun seni?
Çünkü sen..
tümüyle gönüldesin...
Gönülse senden habersiz...
[Mevlana]