İnsanları Tanımak İçin Tüm Gücünüzü Verin Ama Tüm Sevginizi Vermeyin, Onları Tanımaya Başladıkça Verdiğiniz Sevgiye Acıyacaksnız.
Hz. Mevlana
Printable View
İnsanları Tanımak İçin Tüm Gücünüzü Verin Ama Tüm Sevginizi Vermeyin, Onları Tanımaya Başladıkça Verdiğiniz Sevgiye Acıyacaksnız.
Hz. Mevlana
Madendeki inciyi aradıkça madensin..
Ekmek lokmasına heves ettikçe ekmeksin...
Şu kapalı sözü anlarsan, anlarsın her şeyi;
Neyi arıyorsun, sen osun...
Senin canın içinde bir can var, o canı ara!..
Beden dağının içinde mücevher var, o mücevherin madenini ara!..
.... a yürüyüp giden sufi, gücün yeterse ara;
Ama dışarıda değil, aradığını kendinde ara....
Hz. Mevlana
Anladım ki gönül çuvalımda ki, kelimeler sana yetmez,
Oysa gönlüm güzel olmazsa bahçemde bir ''GÜL'' dahi bitmez..
Ey Sevgili, Senin " aŞk'ın" daim olsun,
Benim yaram olsa da fark etmez!
Hz. Mevlana
Cehennem bu nefistir; cehennem bir ejderhadır ki harareti denizlerle eksilmez
Yedi denizi içer de yine kocakarıya benzeyen nefsin harareti ve coşkunluğu azalmaz Taşlar, taş yürekli kâfirler; ağlayıp inleyerek mahcup bir halde cehenneme girerler
Hak’tan ona şu nida gelmedikçe bu kadar azaba da kanaat etmez
“Doydun mu” denir O, kurt ve ...sırtlan gibi “Hayır, doymadım” der İşte sana ateş işte sana hararet!
MEVLANA
Bir insan bilmiyorsa ne istediğini.,
hem seni ziyan eder hem kendini...
Dibini görmediğin suya dalmadığın gibi.,
emin olmadığın Sevgiye teslim etme kendini. . . !
Hz Mevlana
Ey fâni sevgili! Sana yüklediğim mânâları sakın ola senmişsin gibi düşünme, inan ki aldanırsın.. Sen o anlamlarla sadece zâhirde varsın, sen gönül dünyama yansıyandan ayrısın.. Ben seviyorsam sen bahanesin, asıl sevdiğim Hakk'tır (C.C) unutmayasın...
(Hz. Mevlana)
Her köle azad olunca sevinir; Ya İlahi! Ben sana kul olduğum için seviniyorum...
(Hz.MEVLANA)
Sen olmayınca, ben kış mevsimi gibi soğuk bir hal alıyorum... Halk benden hoşlanmıyor, benim yüzümden azaba giriyor, fakat seninle beraber olunca hoş bir hal alıyorum... Güllük gülistanlık kesiliyorum, huyum bahar huyuna dönüyor...
HZ. MEVLANA
Durma!.. Çabuk gel... Gelmem deme! Ne evet demek yaraşır sana, ne hayır... Dostum, senin şanına sadece gelmek yaraşır...
Hz. Mevlana
Bizim Peygamberimizin yolu aşk yoludur.
Biz şktan doğmuşuz, annemiz aşktır.
Aşk şeriatı, bütün dinlerden ayrıdır.
Aşıkların şeriatı da Allah'tır, mezhebi de.
Bu dünya pazarında sermaye altındır;
orada ise aşk ve ıslak iki göz.
HZ.MEVLANA
Küsmek ve darılmak için bahaneler aramak yerine, Sevmek ve Sevilmek için çareler arayın..
(Hz.Mevlana)
İnsanların yaratılmasındaki maksat, Onların, Hakkı bilmesi, O'na ibadet etmesidir.
Kerem sahibi olan kişi, Allah'ın lütuf ve ihsanına karşı, Şükrederek ibadette bulunur.
Kötü kişi ise, Hastalık ve yoksulluk zamanında, "Aman yâ Rabbi!" diye duaya başlar...
Hz. Mevlana
Yüreğim!.. Toparlan gidiyoruz "Yâr" deyip susalım "Yâr"dandır deyip razı olalım!.. Biz kısaltmadık aşkı... Takdire boyun eğmek gerek yüreğim... Kader, güllerimizi eğse de; Elhamdülillah , diyelim...
Hz Mevlana
Görünüşe aLdanma; çünkü hiçbir şey göründüğü gibi değiLdir.
Bugün hayat veren su, yarın sizi boğabiLir...
[Hz. MevLana]
Emeğinize sağlık elleriniz dert görmesin. Allah c.c razı olsun.
“Aşk vadisinde, hiçbir nişane, hiçbir iz yoksa üzülmemeli; çünkü, Hakk’ın lûtfuyla bazen umutsuzluktan bile umutlar doğar. Ey gönül, sakın umutsuzluğa düşme! Allah’tan umudunu kesme ki, bazen can bahçesinde, sögüt ağacının dalı bile hurma verir.”
Hz. Mevlana (k.s)
Hiçbir ayna, tekrar demir olmadı... Hiçbir ekmek, varıp harmanda buğday olmadı... Hiçbir üzüm artık koruk olmadı... Hiçbir olmuş meyve, yeniden turfanda hâle gelmedi... Piş, olgunlaş da bozulmaktan kurtul!...
HZ MEVLANA
Biçare gönüller. Ne giden son gemidir bu.
Hicranlı hayatın ne de son matemidir bu.
Yahya Kemal Bezatlı
Gülüş bir yansımadır bir öbür kişiye. Birden iki kişiyi döndürür bir kişiye. Anılarından kale yapıp sığınsa bile, yetmez yalnız başına bir ömür bir kişiye..!
HZ.Mevlana
Madem ki rızkı taksim eden O’dur, o halde şikâyet küfürdür. Sabır gerekir.
Sabır, genişliğe ulaşmanın anahtarıdır. Allah’tan başka herkes düşmandır.
Sen asıl dostu düşmanlara şikâyet eder,
halinden sızlanırsın öyle mi? Padişah köleye şikayet edilir mi? Akıllı ol..
Hz. Pir Rumi
Sende o var bu var , falan dedi var , falan anlattı var.. peki sende senden ne var ?...
Hz.Mevlana
Akılsız, yüzü güzele; akıllı, gönlü güzele tâlip olur. Zaman yüz güzelliğini tüketir; ama gönül güzelliğini artırır...
Hz. Mevlana
Ey Gönül..!
İlle de birini seveceksen, dışını değil içini seveceksin..
Gördüğünü herkes sever ama sen asıl görmediklerini seveceksin..
Sözde değil özde aşk istiyorsan şayet; ”ten”e değiL, ”can”a değeceksin…
Hz. Mevlana
Ben kilitten seslenen bir kapı anahtarı gibiyim sanki. Sanır mısın ki benim sözüm sadece bir sözdür.
Hz. Mevlana
Güvendiğiniz dağlara karlar yağdığında en güzel çare dağ ile karı başbaşa bırakmaktır. Gün gelip karlar eridiğinde dağ yolunuzu gözleyince en güzel cevap başka bir dağdan selam yollamaktır...
Hz Mevlana
Sevgiden acılar tatlılaşır.
Sevgiden bakırlar altın olur...
Sevgiden bulanık su arı duru hâle gelir.
...Sevgiden dertler şifa bulur...
Sevgiden ölü dirilir.
Sevgiden padişahlar kul olur...
Bu sevgi de bilgi ( irfan) neticesidir...
Hz. Mevlana
Ey nazlı nazlı yürüyen selvi,
hazan rüzgarı sana değmesin.
Ey cihanın gözbebeği, kem göz senden uzak olsun.
Sen göklerin de canısın, yerin de!..
Canına, rahmetten, rahattan başka bir şey dokunmasın!...
Hz. Mevlana
Ey aşık, hani özlem çekiyorsun ya sevgiliye !
Bil ki sevgilidendir özlemin özü.Odur asıl sana özlem duyan.
Çünkü o tutuşturmayınca alevi, kimsede olmaz ateş...
Ve aşk ateşi önce sevilene, ondan sonra sevene düşer
| Hz.Mevlana |
Bu güzel paylaşımlar için; Emeğinize sağlık Allah c.c razı olsun Kardeşlerim...
Selam ve dua ile...
Sözünü öyle bir izah et ki havas da avam da istifade etsin.
Herkesin aklının ereceği, fikrinin anlayacağı bir tarzda anlat.
Söz söyleyen kemal sahibi olursa,
(mağfiret ve hakikat) sofrasını yaydı mı, o sofrada her türlü aş bulunur.
Hiçbir misafir aç kalmaz, herkes o sofrada kendi gıdasını bulur.
Hz.Mevlana
Bizim sözlerimizin hepsi nakit, başkalarınınki nakildir.
Nakil, nakdin fer’idir.
Hz MEVLANA.
Hazret-i Mevlânâ buyurur: “Hacca gidenler orada evin (yani beytin) sahibini arasınlar. O’nu bulduktan sonra Kâbe’yi her yerde bulabilirler.”
Aşk; topuklarından etine kadar işlemiş bir nasırdır,ya canın acıya acıya adım atacaksın, yada canını acıta acıta söküp atacaksın.
Hazret-i Mevlânâ
Aşıklarla başa çıkacak güçün yoksa eğer, aşka öyleyse ne diye hayret ediyorsun etme...
Hz.Mevlana k.s.
Sevgili, Senin Gönlünün hayali tekrar döner gönlümüze gelirse, kaybettiğimiz gönül de döner tekrar yerine gelir. Ömür geçti gitti geriye verilecek bir nefesimiz bile kalmadı. Fakat senin güzel hayalin çıkar gelir, gönlümüzde belirirse, geçen ömürler de tekrar döner gelir.
Hz. Mevlana
"Aşk topuklarından etine kadar işlemiş bir nasırdır, ya canın acıya acıya adım atacaksın, yada canını acıta acıta söküp atacaksın ''.
Hz.Mevlana k.s.
Aşk kıblemdir, sevgi seccadem... Her ibadeti bozmanın keffareti vardır, Aşk'ın keffareti nârdır..
Hz. Mevlâna k.s.
Ey yüzünü ekşite ekşite şükreden âbid. İbadet ve taat Hakkın nimetlerine şükür ve hoşnutluk ise bu nasıl şükür, nasıl teşekkür. Eğer böyle şükür şükür olsaydı sirkeden daha şükreden kimse bulunmazdı. Ekşi bir suratla selam veren kişiye şairin söylediğin duymadın mı hiç: "Reddeyledik selamını vech-i abusuna"
Şükrün belirtisi olarak biraz yüzün gülsün. Yoksa senin de şükrünü alırlar da o ekşi suratına çarparlar.
Hz. Mevlana Celaleddin-i Rumi
"Bırakacağın eli hiç tutma, Tutacağın eli ise hiç bırakma.. Sahte sevgilere gül olmaktansa, gerçek sevgilere diken ol !"
Hz. Mevlana Celaleddin-i Rumi