Bazı Sure ve Ayetlerin Faziletleri
Muhtelif Surelerin Faziletleri
Ebu Said el-Mualla (R.A) anlatir: Mescid-i Nebevi'de namaz kiliyordum. Resulullah (S.A.V) beni çagirdi.
(Namazda oldugum için) icabet edemedim.
Sonra yanina varip: “Ya Resulallah! Namaz kiliyordum!” dedim. Bunun üzerine Resulullah (S.A.V) : “Allah-u Zülcelal:
"Allah ve Resulü sizi çagirdigi zaman ona icabet edin." (Enfal; 24)
buyurmadi mi?” dedi, sonra: “Mescidden çikmadan önce sana bir sure ögretecegim ki o Kur'an'daki surelerin (fazilet yönünden) en büyügüdür.” buyurdu. Sonra elimi tuttu. Mescidden çikmak istedigimiz zaman ben:
“Ya Resulallah! Sana Kur'an'daki surenin (sevap itibariyle) en büyügünü ögretecegim, buyurmadin mi?” dedim. Resulullah (S.A.V) söyle buyurdu:
"O, "Elhamdülillahi Rabbi'l Alemin" yani "Fatiha" suresidir (namazlarda okunan) yedi ayet ve bana verilen Kur'an-i Azim'dir." (Buhari, Ebu Davud, Nesai, Ibn Mace)
Ebu Hureyre (R.A)'den rivayetle Resulullah (S.A.V) söyle buyurmustur:
"Allah-u Zülcelal buyurdu ki: "Namazi (kiraati) kulumla kendi aramda ikiye böldüm. Kuluma istedigi verilecektir." Bir rivayette: "Onun yarisi benim, yarisi da kulumundur." Kul: "Elhamdülillahi Rabbil Alemin" (Her türlü övgü Allah'a mahsustur) deyince Allah-u Teala: "Kulum beni övdü." buyurur. Kul: "Errahmanirrahim." (Esirgeyen ve bagislayan) deyince Allah-u Teala: "Kulum beni övdü." buyurur. Kul: "Mâliki yevmiddîn." (Din gününün sahibi) deyince Allah-u Teala: "Kulum beni yüceltti." buyurur. Kul: "Iyyâkena’büdü ve iyyâke nestain." (Ancak sana ibadet eder ve ancak senden yardim dileriz) deyince, Allah-u Teala: "Bu benimle kulum arasindadir. Kuluma istedigi verilecektir." buyurur. Kul: "Ihdinessiratal müstakim. Siratallezine en amte aleyhim gayril magdubi aleyhim veleddâllin." (Bizi dogru yola, kendilerine nimet verdiklerinin yoluna ilet, gazabina ugrayanlarinkine, sapiklarinkine degil) deyince, Allah-u Teala söyle buyurur: "Bu kulum içindir. Kuluma istedigi verilecektir." " (Müslim)
Ibn-i Abbas (R.A)'dan söyle rivayet edilmistir:
"Cebrail (A.S) Hz. Peygamber (S.A.V)'in yaninda otururken üst tarafindan kapi açilmasina benzer bir ses isitip basini kaldirdi ve: "Bu gökten bir kapidir. Daha önce hiç açilmadi, ancak bugün açildi." dedi. Ondan bir melek inince: "Bu bir melektir. Yeryüzüne daha önce hiç inmedi, ancak bugün indi." dedi. Daha sonra melek Hz. Peygamber (S.A.V)'e selam verip: "Senden önce hiçbir peygambere verilmeyen, sadece sana verilen iki nur ile seni müjdeliyorum. Bunlar fatiha suresi ile bakara suresinin son ayetleridir. Bu iki sureden okuyacagin her bir harfden dolayi sana istedigin kesin olarak verilecektir." dedi." (Müslim, Nesai)
Rivayet edildigine göre, Hz. Peygamber (S.A.V) bir gün Ubey bin Ka'b'a: "Namazda ne okuyorsun?" diye sordu. Bunun üzerine Ubey bin Ka'b Fatiha'yi okuyunca, Hz. Peygamber (S.A.V) söyle buyurdu:
"Canimi kudret elinde tutan Allah'a yemin ederim ki, ne Tevrat'da, ne Incil'de, ne Zebur'da, ne de Kur'an'da bunun bir benzeri daha indirilmemistir. Süphesiz ki Fatiha devamli tekrarlanan yedi ayetli bir suredir. Ve o Kur'an-i Azim'dir ki bana verilmistir." " (Tirmizi)
Hz. Peygamber (S.A.V) baska bir hadis-i serifte söyle buyurmustur:
"Ümmü'l-Kur'an baskasinin yerine geçer, ama baskasi onun yerine geçemez." (Darekutni, Hakim)
"Dört sey var ki, onlar Ars'in altindaki, hazinelerden indirilmistir. Onlardan baska bu hazinelerden bir sey indirilmemistir. Fatiha, Ayete'l-Kürsi, Bakara suresinin son kismi ve Kevser suresi." (Taberani, Deylemi)
Enes bin Malik (R.A)'den rivayet edildigine göre, Hz. Peygamber (S.A.V) söyle buyurmustur:
"Fatiha ve Ihlas Sure'lerini okudugun zaman, ölümden baska her seyden güven içinde olursun." (Bezzar)
Tefsir-i Hanefi'de geçtigi üzere Hz. Peygamber (S.A.V) söyle buyurmustur:
"Cebrail bana söyle dedi: "Ey Muhammed! Ben daha önce senin ümmetine verilecek bir azaptan korkuyordum. Fatihay-i Serife inince, artik onlara Allah'in azap etmeyecegi güveni geldi." "
Bunun üzerine Cebrail'e: "Neden?" diye sordum. Cebrail söyle cevap verdi: "Çünkü Allah-u Zülcelal cehennemi günahkarlar için vaat etmis yani onlara bununla azap verecegini hatirlatmistir. Kur'an'da bu husus söyle beyan edilmistir:
"Ve cehennem onlarin hepsinin toplanacagi yerdir. O cehennemin yedi kapisi olup her kapidan onlarin girecekleri ayrilmis bir kisim vardir. Allah'a karsi gelmekten sakinanlar ise cennetlerde pinar baslarindadirlar. Oraya esenlikle gidiniz denilir." (Hicr; 43)
Cebrail sonra söyle devam etti: "Fatiha'nin yedi ayeti vardir, kim onu okursa her ayet cehennemin kapisina bir perde ya da kapak olur da böylece ümmetin cehennem üzerinden salimen geçerler." "(Tefsir-i Hanefi)
Miskatü'l-Mesabih isimli eserde geçtigine göre, Hz. Peygamber (S.A.V) söyle buyurmustur: "On sey on seyi engeller:
Fatiha, Allah'in gazabini,
Yasin Suresi, kiyamet günündeki susuzlugu,
Duhan Suresi, kiyametin korku ve dehsetini,
Vakia Suresi, fakirligi ve miskinligi,
Mülk Suresi, kabir azabini,
Kevser Suresi, hasimlarin kinini,
Kafirun Suresi ölüm aninda küfrü,
Ihlas Suresi, ikiyüzlülügü ve samimiyetsizligi,
Felak Suresi, hased edenlerin hasedini,
Nas Suresi, vesveseyi engeller."
(Miskatü'l-Mesabih)
Ed-Dürrü'l-Mensur'da geçtigi üzere, Enes bin Malik (R.A)'den rivayetle Hz. Peygamber (S.A.V) söyle buyurmustur:
"Yanini dösege birakip uzandigin ve Fatiha ile Ihlasi okudugun zaman, ölümden baska her seyden güven içinde olursun."
(ed-Dürrü'l-Mensur)
Cevap: Bazı Sure ve Ayetlerin Faziletleri
Alıntı:
Scorponork Nickli Üyeden Alıntı
Allah Razı Olsun.
Sağolun Rabbim cümlemizden razı olsun inşaallah...
ALLAH cc razı olsun Arzunurum
Alıntı:
Süm€yy€ Şif@ Nickli Üyeden Alıntı
ALLAH cc razı olsun Arzunurum
Sağol, teşekkür ederim Sümeyyeciğim. Rabbim cümlemizden razı olsun inşaallah...
yerinde bir paylaşım...emeğine sağlık kardeş...
Alıntı:
Hayrun-Nisa Nickli Üyeden Alıntı
ALLAH c.c. razı olsun
Sağol. Rabbim cümlemizden razı olsun inşaallah...
Alıntı:
gül aşkın ülkesi Nickli Üyeden Alıntı
yerinde bir paylaşım...emeğine sağlık kardeş...
Sağolun, teşekkür ederim...