Hasta Ziyareti ve Fazileti
521— Asım, Ebu Kılâbe’den; Ebu Kılâbe, Ebu’l-Eş’as San’anî’den; o da Ebu Esmâ’dan rivayet ettiğine göre şöyle demiştir:
«— Kim hasta kardeşini ziyaret ederse, Cennet’in Hurfe’sinde (top*lanmış meyvaları arasında) bulunur.
Ben, Ebu Kılâbe’ye dedim ki:
— Cennet’in Hurfe’si nedir? O dedi ki:
— Cennet’in toplanmış meyvalandir.
— Ebu Kılâbe’ye yine sordum:
— Ebu Esma bu hadîsi kimden nakletmiştir?
— Şu cevabı verdi:
— Sevban’dan; o da Resûlüllah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) ‘den…» Bu hadisin aynım bize İbni Hubeyb İbni Ebi Sabit anlatarak de*miştir ki, bize Ebu Üsame, Müsenna’dan (zannediyorum bu İbni Saîd’dir) rivayet etmiştir. Müsenna dedi ki:
— Bize Ebu Kılâbe, Ebu’l-Eş’as’dan, o da Ebu Esma El-Rehabî’den, o da Sevban’dan, Sevban ise Peygamber (Sallallahü Aleyhi ve Sellem)’den rivayet etti.[1013]
Bu hadîs-i şerifi Müslim biraz değişik lâfızla şöyle tahriç etmiştir:
«— Kim bir hastayı ziyaret ederse, dön üne e.ve kadar Cennet meyva-ları arasında bulunur.»
Hadîs âlimleri buna şu manayı vermektedirler:
İnsan hasta kardeşini ziyaret edip yanında bulunduğu müddet, bahçe*den bir kimsenin meyve toplayışı gibi, sevab meyveleri toplamaya devam eder. Burada sevab, ağaçlardan devşirilen meyvelere benzetilmiştir. İnsan hasta yanından dönünceye kadar manevî meyvelerden, yani sevablardan toplar.
Hurfe’ye yof manası da verenler vardır. Bu manaya göre, ziyaretçi Cennet yolunda bulunur, hayır işlemiş olur, demektir.[1014]
[1013] Müslim: (45) Kitabü’l-Birri, Hadîs No: 40-42. Feyzü’hKadîr: Cild : 6, Sayfa: 177, Sayı: 8843. Fadlu’llah: Cild: 1, Sayfa: 614.
A. Fikri YAVUZ, İmam Buhari’nin Derlediği Ahlak Hadisleri (Edeb-ül Müfred), Sönmez Neşriyat: 1/530-531.
[1014] A. Fikri YAVUZ, İmam Buhari’nin Derlediği Ahlak Hadisleri (Edeb-ül Müfred), Sönmez Neşriyat: 1/531.
Nurmuhabbed