Ramazanda oruç tutmatı engelleyecek özürler
RAMAZANDA ORUÇ TUTMATI ENGELLEYECEK ÖZÜRLER KONUSU
Orucu şu kimselerin tutmamalarında bir beis yoktur:
1. Hasta olanlar: Hastalık anında oruç tutmanın eğer vucuda zarar verecekse yada gündüz vakti ilaç kullanmak zorunda kaldığından oruç tutamayacaksa bu şartlar altında oruç tutulamaya bilir.
2. Sefere ve yolculuğa çıkanlar: Bu durumda oruç tutmaması caiz olanlar namazların kısaltılabileceğı bir mesafeye yolculuğa çıkanlar içindir.
Bu iki durumda kişinin oruç tutmaması daha evladır. Çünkü Yüce Allah şöyle buyurmuştur: "İçinizden hasta olanlar yada yolculuk üzere olanlar tutmadıkları günlerin sayısında başka günlerde oruç tutsunlar” (Bakara suresi 184.ayet). Peygamber efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: "Yolculukta oruç tutmak iyi bir iş değildir (iyilikten değildir)” (Hadis muttefekun aleyhtir). Eğer buna rağmen oruç tutmak isterlerse tuttukları oruç geçerli sayılır.
3. Adet halinde olan ve doğum sonrası nifas kanı gelen kadınlar: Bu durumda oruç tutmayıp daha sonra kazasını tutarlar. Eğer oruç tutacak olurlarsa günaha girmiş olurlar. Çünkü Peygamber efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) Aişe validemizden gelen bir rivayette kadınlara oruçlarını kaza etmelerini emretmiştiir (Bu rivayet Buhari ve Muslimde geçmektedir).
4. Hamile ve çocuk emziren kadınlar: Eğer oruç tuttukları zaman kendilerine bir zarar göreceklerini düşünürlerse bu oruçlarını daha sonra kaza ederler. Yok eğer kendilerine değilde çocuklarına bir zarar geleceğini düşünürlerse orucu daha sonra kaza ederler ve oruç tutmadıkları her gün içinde bir miskinin karnını doyururlar. Çünkü Yüce Allah şöyle buyurmuştur: "Oruç tutmaya güç yatirebilenler ise (her gün için) bir miskinin karnını doyururlar” (Bakara suresi 184. ayet).
5. İhtiyarlıktan ve ağır hastalıktan ötürü oruç tutamayanlar: Ağır hastalıktan kasıt iyileşme ihtimali olmayan hastalık demektir. Bu durumda olanlar oruç tutmazlar her gün için bir miskinin karnını doyururlar.
6. Bir hayat kurtarmak yada Allah yolunda cihata katılmak için gerekirse oruç tutulmaya bilir.
Ramazanda sebebsiz yere oruç tutmamanın hükmü:
Ramazan ayında her hangi bir sebeb olmaksızın oruç tutmayan kişi büyük bir günah işlemiştir. Bu yapmış olduğunda Yüce Allaha tevbe etmesi gerekmektedir. Tutmamış oldukları günlerin kazasını tutmaları gerekmektedir. Çünkü Peygamber efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: "Ben uyuyor iken iki kişi geldi ve kolumdan tutup götürdüler sarp bir dağın yanına getirdiler ve bana: Tırman dediler. Bende: Tırmanamam dedim. Onlarda: Biz tırmanmanı kolaylaştıracağız dediler. Ve böylece tırmandım. Dağın tepesine ulaştığım esnada kuvvetli sesler işittim. Bu seslerin neyin nesi olduğunu sordum. Onlarda: Bunlar cehennem ehlinin çığlıkları dediler.. Sonra yolculuğa devam ettik. Daha sonra ayaklarından yukarıya asılmış bir toplulukla karşılaştık yanakları parça parça olmuş, kanlar akıyor bir vaziyette idiler. Kim bunlar diye sordum. Onlarda: Bunlar oruçlarını erken açanlar (vaktinden önce açanlar) diye cevap verdiler” burdan kasdedilenler ramazan ayında oruç tutmaları gerekdiği halde oruç tutmayanlardır. (Nesai rivayet etmiştir)
SORULAR
1. Hangi özürler oruç tutulmamasına neden olabilir?
2. Yolcu ve hasta için oruç tutmakmı yoksa iftar etmekmi daha evladır?
3. Hamile ve çocuk emziren kadın nezaman oruç tutarlar ne zaman kaza ederler?
4. İhtiyarlıktan ötürü oruç tutamayan bir kimse ne yapar?