neden kuran gönderildi, telaffuz etmek için mi.
okumak, telaffuz yani kelimeleri tekrar etmek mi, yoksa .......................
Printable View
neden kuran gönderildi, telaffuz etmek için mi.
okumak, telaffuz yani kelimeleri tekrar etmek mi, yoksa .......................
Esselamu aleyküm hocam hayırlı ramazanlar.
Hocam bu konuyu başkabir sitede de açmışsınız ve tam 63 kez cevap yazılmış, sizin cevaplarınız ise genelde soru manasında verilmiş ki bazılarına dokanmış sert cevap vermişler, sanmıyorum burada size o cevaplar verilsin konu uzasın tartışılsın,
olurya belki burada da size cevap veren çıkar konuyu tartışırsınız ama lütfen orada verdiğiniz gibi burada da link vermeyin olurmu kardeşim ;)
Bakın o malum sitede verilen 63 üncü cevap
Selam ve dua ile.
Akif’in şu mısraları duygularımıza tercüman olur bana göre: Lafz-ı muhkemidir yalnız anlaşılan Kur’an’ın
Kaydında değil hiçbirimiz mananın
Ya bakar geçeriz Nazm-ı Celil’in yaprağına
Ya üfler geçeriz bir ölünün toprağına
İnmemiştir hele Kur’an bunu hakkıyla bilin
Ne mezarda okumak ne de fal bakmak için
Ölüler dini değil, sen de bilirsin bu din
Diri doğmuş duracak dipdiri durdukça zemin.M.Akif ERSOY
güzel başlangıç,
Akifin söylediği HAk olana boyun eğridir.
cevabı verilmiştir öyleyse,
Bilinmelidir ki,
merak ilmin hocasıdır.
ikincisi, insanımızın sorunu da tam bu noktada:
okuyor, okuduğunu sanıyor, lafızları anlamadan tekrar okumak mı,
meali alıyor, okuyor, okuduğunu düşünmemek, okumak mı,
düşünüyor, ibretalmıyor, ders çıkarmıyor, o halde bilgi yüklü eşekler olmak mı okumak,
Tüm bu sorunların temelinde,
ALLAHIN ilk vahyi ilk emri alak suresindeki
İKRA
emrinin anlaşılmaması, ikra yapılmaması yatıyor,
o halde,
gelin dostlar ikra yapalım,
diyerek,
konuyu, akledenlere, sundum,
monolog anlatım,
yöntem, birisi anlatsın diğerleri dinlesin, dinlediğini! sansın,
ohh, ne ala,
kandırmaca, adı da eğitim mi, iyi uykulardan sahneler,
KURAN sorar,
bakmıyormusunuz,
düşünmüyormusunuz,
daha niceleri,
sonra ters cevabı öne getirir,
öyle olsaydı, kainatta düzen kalır mıydı der, yani alternatif düşünceleri de değerlendirerek, yanlışlığını sunar,
sonra da doğruyu bulmasını sağlar,
Peygamberimiz de yaşayan kurandı,
soru sorana ,sen de diyorsun,
diyerek katılımcı, aktif eğitim yöntemini kullanmıştır,
cevap verme ,değil, düşünmeyi ALLAHIN emrini yerine getirmeyi öncellemeliyiz,
yaptığım ikra nın sonuçlarını da paylaşmaktan zevk almanın ötesinde vecibe olduğunu da bilmekteyim.
Amacım, KURAN hizmetinde bulunmaktır. Kuran surelerini ve yorumlarını sizin sitede de dostlarla paylaşmaktır, muradım.
Tüm çalışmalarda; blogda da belirtildiği üzere, “hasenat araştırma programı, kuran meali.org ve benzeri dokümanlardan ve Türkçeye kazandırılmış geleneksel ve çağdaş tüm tefsirler ile kuran okuma çalışmalarında yapılan müzakerelerde ortaya konulan fikirlerden yararlanılarak İKRA yapmaya çalışılmakta olup, bu vesileyle ulaşılan anlamları, ibretleri, dersleri, çıkarımları dostlarla paylaşma yoluna gidilmiştir.” Ve ayrıca surelerin altında, çalışma notlarında gerekli bilgiler bulunmakta ve varsa alıntılarda yer almaktadır.
Blog/siteden de görüleceği üzere, reklam vs den uzak durup, ne resim, ne de şahsiyetle ilgili bilgi bile vermekten kaçınıp, sadece KURAN yorumlarını nazara vermeyi amaçladım.
Yazıların altında blog adresinin bulunması, yazının kaynağını göstermek ve hukuki tüm sorumluluğun aidiyetini bildirmek ve dahi ayrıntı arayanlara bilgi sunmaktır.
Şayet, bağlantı adresi istenmiyorsa, diğer sitelerde, bu bir programla sadece aldemira diye isme dönüşmekte.
Yine bu da OLMAZ deniyorsa yapılacak bu adresi silip, ESAS OLANI yani Kuran surelerinin açılımının site müdavimleri ile paylaşılmasına yardımcı olmanız ve KURAN hizmetine katkı da bulunmanızdır.
Gerektiğinde blogdaki
aldemira tüm surelere link verebilir veya doğrudan alıntı yapıp sitede yayınlar ve dostlarla paylaşabilirsiniz.
ALLAH yolunda yapılanlar hiç bir zaman boşa gitmez,
İlgi ve alakanıza teşekkür ederken,
İKRA yapanlara selam olsun.
gelelim konuya,
kapıyı biraz daha aralayalım,
kanaatımızı paylaşalım ama,
düşünenlere yol açalım,
düşüncelerini bekleyelim,
olur mu,
KURAN OKUMAK
Sevgili Dostlar,
Allah Kuranda buyuruyor ki:
- 6 Enam 38 Biz Kitapta hiçbir şeyi eksik bırakmadık.
- 16 Nahl 89 Sana bu Kitabı, her şeyi açıklayan ve Müslümanlara yol gösterici, rahmet ve müjde olarak indirdik
- 2 Bakara 2 İşte o Kitap; kendisinde hiç şüphe yoktur; muttakiler için yol göstericidir.
- 39 Zümer 27 Andolsun biz, bu Kurân’da insanlara, öğüt almaları için her temsili anlattık.
- 30 Rum 58 Andolsun biz bu Kurân’da insanlara her çeşit misali getirip anlattık.
- 5 Maide 3 Bugün sizin için dininizi olgunlaştırdım, size nimetimi tamamladım ve size din olarak İslâm'a razı oldum. “
Yine:
- 56/81 Şimdi siz, bu hadisi (sözü, haberi) mi küçümsüyorsunuz?
- 45/6 İşte şunlar, Allâh'ın âyetleridir, onları sana gerçek ile okuyoruz. Allah'tan ve O'nun âyetlerinden sonra hangi hadise (söze, habere) inanacaklar?
- 77/50 Onlar bundan sonra hangi hadise (söze, habere) inanacaklar?
Bu nedenle, önce Kuranı ikra yapmalıdır. Yani, okumalı, anlamayı, düşünmeli, ibret almalı, ders çıkarmalı, yaşamalı ve anlatmalıdır.
Bu doğrultuda Kuranı anlamada, Nahl suresindeki arı misalini de dikkate almalı. Arı, özü olan her çiçeğe konar. Çiçeği değil özünü alır. Kendi potasında özümler. Fıtratına konulan İlahi sistem çerçevesinde yoğurur ve bal yapınca gider kusar, dağıtır. Bir kısmını kullanır, çoğunu da insanlığa onların yararlanacağı biçimde armağan eder.
Kuranı daha iyi ve daha doğru anlamada, ortak aklın oluşmasında, başta en güzel örnek olan Peygamberimiz olmak üzere, bu yolda damgasını vuran her çiçekten, her görüşü değerlendirip özünü almalı. Asla çiçeği koparıp, aynen almak yerine, çiçeğin özüne ulaşıp mutlaka Kuran ilkeleri boyutunda değerlendirmelidir. Arı misali bal üretip, insanlıkla paylaşmalıdır. İnsanlığa sunulan balın kalitesi ölçüsünde insanın Rabbi huzurunda değerinin olduğu aşikârdır.
Yine, Kuranın tarihsel anlamı ile evrensel anlamının farkına vararak İKRA yapmayı, yani, okumayı, anlamayı, düşünmeyi, ibret almayı, ders çıkarmayı başarmalıdır.
Bunu yaparken, Kuranda düşünmeyle ilgili örneğin “bunda düşünenler için ibretler vardır” vb yüzlerce emri ve kelimeleri dikkate almalı; bunlardan biri olan, arka planını, satır arasını ve temelleri araştırıp tedbir almayı ihtiva eden ve emredilen tedebbür okumasını da unutmamalıdır.
Rabbimizden, en güzel elçiyle gelmiş, hayat rehberi olan mektubu/Kuranı, öncelikle ikra yapmalı; asır yani sıkıp suyunu, özünü, ilkelerini çıkarmalı; bu suyla, ilkelerle inşiraha ulaşıp, bakış açısı zenginliğine ulaşmalı; inzale yani, Kuranın hakikatlerini hücrelerimize kadar indirip, Kuran rehberliğine dayalı yaşamı başarmalı ve öncelikle bu dünyada Nura, cennete ulaşmalı, böylece “Sen Ondan razı, O da senden razı olarak Rabbine dönenlerden olmayı hedeflemelidir.
İKRA yapanlara selam olsun.
Güzel kardeşim yazıların (paylaşılan konuların) hukiki tüm sorumluluğu zaten paylaşana aittir hukiki açıdan siteyi ve/veya site yönetimini bağlamaz, ve siz zaten ayrıntılarıyla yazıyorsunuz başka ayrıntı aramaya gerek varmı.
Şayet bağlantı adresi istenmiyorsa, evet sitelerde herhangi bir bağlantı linki vermek ya sak tır birtek sitede yasak değil oda islami site diye yıllar önceden üye olduğum ama son zamanlarda islami sitelikten çıkan islamiforum.infoda yasak değil.
Gerektiğinde blogdaki aldemira tüm sürelere link verebilir ama kevserdenizine alıntı yapıldığında o link silinmeli dir,
Güzel kardeşim evet allah razı olsun sitemizde faydalı paylaşımlar yapıyorsunuz, velakin konularımızda biz yönetim dahi bağlantı linki vermez iken üyenin bağlantı vermesi mümkün değil.
He bağlantı linkleri alıntıyla birlikte geliyor,sa;
alıntınızı panele yapıştırdıktan sonra tümünü seçip yukarıda sağdan sola 4,üncü butona tıklayıp linki kaldırabilirsin,
Ve/veya alıntınızı yapıştırmadan önce solda en baştaki butona tıklayıp editörü değiştir'erek alıntınızı yapıştırırsanız doğrudan gelen linkler otomatik silinir vede yazılarınız mini minnacık olmaz bende daha rahat okurum inş.
http://img600.imageshack.us/img600/7392/gbw4.jpg