Peygamber Efendimizin Giyinişi
Peygamber Efendimizin Giyinişi
*Elbisesini gömleğini ayakkabısını . yani ne yaparsa sağdan başlamayı severdi.Yeni bir elbise giydiğinde “ Allah’ım bu gömleği Sen bana giydirdin . Onun hayırlı olmasını ve yapıldığı amaçta kullanılmasını senden dilerim .Onun şerrinden ve kötü amaçla yapılmışsa onun şerrinden Sana sığınırım “ derdi.(Ebu Davud 4020 _ Tirmizi 1767)
*Yün giymeyi severdi . Hz Aişe (r a) yün bir hırka ördü . Onu giydi terleyip yünün kokusunu duyunca (hissedince ) çıkardı. Hoş kokuyu severdi. (Ebu Davud 4074)
Elbiseyi bir kimse çalım satarak eteklerini yerde sürürse Allah kıyamet günü onun yüzüne bakmaz buyurmuştur.( Müslim 2085)
*İbni Mesut[ra]dan _Bir adam ey Allah’ın Rasulü [sav] doğrusu ben elbisemin ve ayakkabımın güzel olmasını severimbuda kibirmi dir ? diye sordu
Hz Peygamber cevaben _Hayır Allah güzeldirgüzelliği sever.Kibir gururdan dolayı hakkı kabullenmemek ve insanları hor görmektir (MüslimEbu Davudİbni Mace/4173)
** *YEMEK MEVZUSU
Yemek konusunda var olanı reddetmezbulunmayanı araştırmazdı.Hoş yiyeceklerden ne konulursa yertiksindiği bir şey olursa kendisi yemezbaşkalarına da haram kılmazdı.
Hiçbir zaman bir yemeğe kusur bulmamıştır.Dayanarak yemek yemezdibağdaş kurarak yemek yediği hiç görülmemiştir (Buhari İbni Mace 3263Tirmizi1830)
*Namazda oturduğu gibi veya dizini kaldırarak oturur yerdiyüzü koyun yatarak yemeyi de yasaklamıştır (İbni Mace 3370Ebu Davud 3775)
*Yemeğin başlangıcında besmele çekersonunda hamd ederdi.Yemeği bitirince ‘Elhamdülillah’ derdi.(İbni Hibban 1352)
*Bazende yediren içiren kolaylıkla boğazdan geçiren Allah’a hamd olsun derdi (Ebu Daavud 3851)
*MisafirseAllah’ım onlara verdiğin rızkları bereketlendir
*Onları bağışla ve onlara acı derdi (Müslim 2024) Veya yemeğinizi iyi kişiler yedilermelekler size dua okudu da derdi.(Ebu D avud 3854)
*Ey çocuk! Besmele çeksağ elinle ye ve önünden ye (Müslim 2022)
*Oturarak su içerdiayakta içeni men ederdi(Müslim 2034)
*Kendisi içtiğinde solunda daha büyük birisi bulursabardağı sağındakine uzatırdı.(Buhari 74/13
*Enes (ra)dan gelen bir rivayette Rasulullah (sav) üç solukta içer ve böylesi daha kandırıcıelemden salim kılıcı ve daha kolay
akıcıdır dedi.(Müslim 2028)
*Rasulullah Sizden biriniz su içerken kaba solumasınfakat soluduğunda kabı ağzından uzaklaştırsın dedi.(İbni M ace 3427)
*Ayrıca Rasulullah (sav) kapları örtünüzkırbaların ağzını bağlayın.Çünkü sene içinde öyle bir gece vardır ki o gecede veba hastalığı iner .Üzerinde örtü bulunmayan bir kaba veya üzerinde bağı bulunmayan bir kaba uğrarsamuhakkak bu vebadan oraya iner. (Cabir bin Abdullah Müslim 2014)
*Hz.Peygamber (sav)bir çöple bile olsa kapların örtülmesini emretmiştir(Müslim 2012)
*Allah Rasulü(sav)su kabının ağzından içmeyi yasaklamıştır (Buhari 10/79Ebu Davud 3721)
*Ayrıca kırık kaptankırık bardaktan su içilmesini ve içeceğe üflenmesini yasaklamıştır (Ebu Said el-Hudri(ra) Ebu Davud 3722)
***UYKU HALİ
Kimi zaman yataktakimi zaman post üzerindehasır üzerindeyerdedivandasiyah kilim üzerinde uyurdu.Abdullah b.Temim (ra) Allah Resulü (sav) mescidde bir ayağını diğerinin üzerine koyarak arkası üstü yattığını gördüm diyor (Müslim 2100)
Yatağı tabaklanmış deri olup dolgu maddesi lif idi.Sözün özü hz.Peygamber (sav)yatakta uyuduüzerini yorganla örttü ve
Hanımlarına da ‘’Ben Aişe dışında sizlerden biriyle bir yorgan altında iken Cebrail bana gelmedi’’ dedi.(Buhari 51/78-62/30)
*Uyumak için yatağa yattığında ‘’Bismikallahümme ehya ve emutu’’Senin adınla Allah’ım dirilirim ölürüm derdi’’ (Buhari 80/7816Müslim 2711Tirmizi 34/3)
*Avuçlarını birleştirir içlerine üfler İhlasFelakNassurelerini okursonra bedeninin ön kısımlarından başı ve yüzünden başlamamak üzere avuçlarını vücudunun sürebildiği yerlerine sürerdi.Bunu üç kere yapardı.(Buhari 11/107Ebu Davud 5056)
*Sağ yanına yataruyursağ elini sağ yanağının altına koyar sonra ‘’Allah’ım kullarını yeniden dirilteceğin günde beni azabından koru ‘’diye dua ederdi.(Ebu Davud 5045)
*Yatağına girdiğinde ‘’Bizi yediren içirenbizi koruyan bize sığınak olan Allah’a hamd olsun.Nice kimseler vardır ki kendisine yeterli olacakonu koruyacakbarındıracak kimsesi yoktur’’derdi (Müslim 2715)
*Uykudan uyanınca’’Bizi öldükten sonra dirilten Allah’a hamd olsunkıyamette onun huzurunda haşr olacağız’’derdi
(Müslim 2711) Sonrada dişlerini misvakalardı (Müslim 763)