Bediüzzaman ve Sami Efendi
SAMI EFENDI VE BEDIÜZZAMAN
Bu yazi : 1680 defa okunmustur.
***Musa Topbas efendi kendisiyle yapilan bir röportaj’da Üstad Bediüzzaman ile Sami efendi arasindaki münasebeti söyle anlatiyor:“(Bediüzzaman’in) Üstadimiza da çok sevgisi vardi.”Altinoluk-132/32
***Musa efendi bu konuda bir hatirasini da söyle naklediyor:
"(Bediüzzaman) bir ara Draman’a gelmisler. Draman Fatih’in asagisinda bir semt. Muhterem Üstadimizin haberi olmus. Fakir de aldim,ziyaretine götürdüm Dramana.
Neselendiler,musafaha ettiler uzun uzun. Uzun müddet de görüsmemisler siyaset itibariyla.Hatta orada seker ikram etti Bediüzzaman hazretleri.
Muhterem üstadimiz o sekeri aldi,fakire verdi.“Bunu Arafat’tan sonra yeriz” dedi.Arafat’ta o sekerden birer tane verdi,yedik. Altinoluk:132/32
***10.3. 2002 tarihinde Bahçelievlerde evinde görüstügümüz muhterem Abdülvahid Mutkan bey anlatti: “Sami efendi hazretleri benim tespit ettigime göre üstadimizi birkaç kez ziyaret etmis. Birisinde Draman’da birisinde zannedersem Aksehir palas otelinde...
Orada Üstadimiz daha önceden agabeylere tembihte bulunuyor ki: “Hocaefendi geldiginde elini öpün” diye.Çünkü Üstadimiz el öptürmedigi için belki onun da elini öpmezler diye önceden tedbir aldigini ben abilerden duymusum”
***Lütfi Eraslan anlatiyor; “Yunak müftüsü Süleyman efendi bir gün M. Sami Üstadimiza sormus: “Efendim, Said Nursi hazretleri o karanlik günlerde nasil korkusuzca cihada devam etti?
Mahmud Sami Üstadimiz cevaben buyurmuslar ki: “Bir insanin Allah korkusu her tarafini ihata ederse,sair korkular onun bedenine girmeye yer bulamaz.” Mehmed Dikmen-Cumhuriyet Dönemi Iman Hizmeti-sh:320-Cihan Yayinlari
*** Altinoluk dergisi Subat-2003’te 204. sayisinda Sami efendi’nin talebelerinden Osman Sevket Yardimedici hocaefendi ile yapilmis bir röportaj yayinladi Osman sevket hocamiz Sami efendi hazretlerinin 1953’de Sam’da muhacir olarak kaldiklari zamanlari anlatiyor.
Konumuzla alakali bir bölümü aktariyoruz: “Bediüzzaman hocaefendinin eski talebelerinden < b>efendi vardi Sam’da. Eski Kürt alimlerinden. Her zaman da Sam’a inmiyor. Ben bunu anlattim. “Ziyaretine gidelim” dediler. Haber verdik. Gitmek için otobüs duragina gittik. Otobüs beklerken bana “bir dakika bekle” dedi. Nereye gidiyor diye baktim.
Vitrinine dizi dizi peksimet dizmis bir ekmek bayiine girdi. Peksimet alarak geri döndü. “Bunlara, büyük insanlara hürmet etmek lazim” dedi. Otobüse bindik,oraya vardik. Abdülmecid efendi ile sohbete basladilar.
Abdülmecid efendi Bediüzzaman’dan okudugu derslerden anlatiyor. Üstadimiz da Bediüzzaman’in sik sik Esad Erbili efendi hazretlerini ziyarete gelmesini anlatiyor.