Hz. Mevlana'nın aşkı tarifi
Hz. Mevlana'nın aşkı tarifi
Alıntıdır.
Ateşin olduğu yerden nasıl dumanlar çıkarsa, bir gönüle aşk şimşeği düşünce, artık o gönülde bir başka gönül kesilir. Katır çobanı incinin kıymetini bilmediği gibi, sıradan adamlar da âşıkların halini bilemez. Âşık kimse bir an dünyaya dalıp huzur bulursa aşk ondan yüz çevirir. Maşuk da araya binlerce perde çeker. Aşk hançerinin ciğerde açtığı yara ilaç kabul etmez. Onun şifası sevgilinin yüzüdür. Şimdi aşk padişahı Hazret-i Mevlana konuşsun. O söylerse güzel söyler:
"- Aşk, yüzüme binlerce nükteler yazdı; âşıksanız gönlümün halini görün de okuyun.
Ne kadehtir her an âşıklara sunulup duran kadeh; erseniz siz de bu çeşit kadehi alın, çekin!
Balıkların suyu da denizdir, ekmeği de; balıksanız ne diye ekmeğin dudağına âşıksınız?
Mihnetlerle, eziyetlerle dopdolu bir kırba var, adı benden. Atın taşı, kırın o kırbayı da tamamıyla kurtulun gitsin."
…
"Sevgilinin gam güneşiyle zerre-zerre olduk; senin içindeyse böyle bir heves belirmedi bile; uyuyakal.
Onun razılığını aramak için su gibi koşup duruyoruz; o nerdeymiş, derdin bile değil, uyu sen."
"Gökyüzünde aydın ay, yıldızların arasında nasıl belirir, görünürse âşık da yüzlerce kişi arasında öyle belirir, öyle görünür.
Akıl, bütün yolları-yordamları bilir de aşkın yolunu-yordamını bilmez, şaşırır kalır.
Aşk ab-ı hayatından tadan kişi, Hızır'ın gönlüne sahiptir; arı-duru sular, güzelim kaynaklar hiç olur, hiçe sayılır onca."
Evet: Aşk kuşu her başa konmaz, âşıkların derdini de her tabip bilmez.
Ey dünya fidanında meyveler yetiştiren kimse; bir de gönül fidanında meyveler yetiştirmeyi dene... Sabah-akşam, gündüz-gece dünya ile boğuşup duruyorsun da eline gamdan başka ne geçiyor? Gam köyüne çadır kuranlar yine bin türlü dertle bu dünyadan kopup gideceklerdir.
Şimdi dikkat kesil, kulağındaki dünya pamuğunu çıkarıp at, dostun dosta ettiğine iyice bak...
Belh Sultanı İbrahim bin Edhem, tacâ tahta tekmeyi vurup Allah ( C.C) yoluna revan olmuştur. Bu yol çok çetin ve zahmetli bir yoldu.
Zehirle pişmiş aştan yemedikçe menzile varmak da mümkün değildi...
Nice belâlara, dertlere, felâketlere uğraya uğraya yoluna devam ediyordu...
Kıvrım kıvrım uzayan yollar onu nereye götürüyordu? Gidiyordu ya canı da dudağına gelmişti sanki. Dehşetli bir yağmur yağıyor, rüzgâr onu kuru yapraklar gibi savuruyordu. Soğuk ve tipi nefesini donduracak haldeydi.
Nihayet bin türlü zahmetle bir kasabaya ulaştı. Gariplik boynunu bükmüştü. Gidecek, sığınacak bir yeri yoktu ki...
Cevap: Hz. Mevlana'nın aşkı tarifi
''KENDİN DÖNMEKTİR SANIRSIN MARİFET''...
''BAK ARŞ DÖNÜYOR ,YILDIZLAR DÖNÜYOR DERSİN:ZAHİRİDİR GÖRDÜĞÜN ZAHİRDE DÖNERSİN.''
''MARİFET DÖNMEK DEĞİL BULMAKTIR.BİLESİN.'' ....... Mevlana R.A.
Bilseniz dönmenin sırrını ...İsterdiniz dursun her şey...Sadece döndürsün beni ...?
Sırrı ifşa ; bu kadarla sınırlı olsun...
Gönlünde Allah sevgisi arttı mı, şüphe yokki Allah seni seviyor.
HZ.MEVLANA
mevlana ve ilahi aşk sözleri
Sen uzattığın elini tutmayan ele mi dargınsın, tutmayacak bir ele uzattığın için kendine mi kızgınsın.. Hz.Mevlana Aşk bir gül gibidir Yusuf'a benzer...Kokusunu almaya bir yakup ister....Aşkı ALLAH korur kurda yem etmez.hz.Mevlana DÖNMEKTİR SANIRSIN MARİFET.ARŞ DÖNÜYOR ,YILDIZLAR DÖNÜYOR DERSİN:ZAHİRİDİR GÖRDÜĞÜNZAHİRDE DÖNERSİN.MARİFET DÖNMEK DEĞİL BULMAKTIR.BİLESİN. mevlana
Her Sabah hüzünle karışık bir umut var içimde, Sensizliğin hüznüne yeni bir günün seni getireceği umuduyla başlıyorum, Her doğan gün yeni bir umut yeni bir arayış benim için Belki sana kavuşacağım güne birgün daha yaklaşıyorum!!! 'marifet donmek degil,bulmaktir!' .,. en guzeli: biraktigi yerde durmaktir..!,,
Yagmurlarında ıslandıgı bir yağmur vardır...adı ask... Ateslerinde yanıp kul oldugu bir ates vardır...adı ask... Kelebekleri intihara surukleyen yıldızlarıda kaydıran aslında ...ask... Golgelerin golgede kaldıgı bir durumdur, sırların sır verdigi bir haldir ...ask... Ve aslında askında asık oldugu bir ask vardır......ilahi ask...
Mecnun Leylâ'ya hasret
Leylâ sevdaya hasret
Sevda murada hasret
Murat vuslata hasret
Bahar bülbüle hasret
Bülbül gülüne hasret
Savaş barışa hasret
Barış huzura hasret
Elem gülene hasret Gülen neşeye hasret Sıla gelene hasret Gelen yarene hasret Ey Davut! Beni tanıyıp bilmeyen nasıl sever! Gece bastırdığında benden uzak, uykuya dalanın, beni sevdiğini iddia etmesi yalandır. Her seven sevgisi ile yalnız kalmayı sevmez, beklemez mi? Ey Davut! Sevenler için beni görmekten başka bir deva yoktur
Ey âdemoğlu! Eğer sevgimi istiyorsan, kalbinden dünya sevgisini çıkar. Ben, benim sevgim ve dünya sevgisini asla bir kalpte birlikte bulundurmadım. Ey âdemoğlu! Dünya sevgisiyle birlikte benim sevgimi nasıl istiyorsun? Sevgimi ve rızamı dünyayı terk etmekte ara
Hz Muhammed(Sav) buyuruyorlar ki "Sizin davranışlarınıza bakıp da Müslümanlığa özenen insanlar yoksa imanınızı gözden geçirin."
Hz. Mevlana’nın vasiyetien size, gizli ve aleni, Allah’tan korkmanızı, az yemenizi, az uyumanızı, az söylemenizi, günahlardan çekinmenizi,oruç tutmaya ve namaz kılmaya devam etmenizi, daima şehvetten kaçınmanızı,..vasiyet ederim♥ ♥ ♥
iman hem nurdur hem kuvvet hakiki imanı elde eden kainata meydan okur..
Üzülme...der Mevlana ve devam eder;Bir yandan korku bir yandan ümidin varsa iki kanatlı olursun,Tek kanatla uçulmaz zaten.Sopayla kilime vuranın gayesi kilimi dövmek değil,Kilimin tozunu almaktır.Allah sana sıkıntı vermekle tozunu, kirini alır.Niye kederlenirsin?Taş taşlıktan geçmedikçe parmaklara yüzük olamaz.Yüzük ol...mak dileyen taş, ezilmeyi yontulmayı göze almalıdır.
Ölüyüm ama mezarda değilim.Diriyim ama hayatta değilim..mevlana
Bir sırrı ne kadar içinde saklarsan o kadar derinleşir
Aşka yanmalı, Can dediğin... Ya canın olmalı; Ya da,canını almalı... Yar diyemezsin ki herkese, İçindeki yaran olmalı... Herkesin de bir yüreği vardır amma, Yürek dediğin de, Bir Aşka yanmali...
"Ey Can; Hiç Kimseye Hak Ettiğinden Fazla Değer Verme; Ya Onu Kaybedersin Ya da Kendini Mahvedersin..." | Hz.Mevlana |...
Beni bir ben bilirim, bir de Yaradan.Bana bir ben lazımım, bir de Anlayan.
Gerçek aşkta ne vefa vardır ne cefa.
Göklerin yolu, içtedir, gönüldedir, sen aşk kanadını aç, aşk kanadın kuvvetli olursa merdiven arama derdin kalmaz
Kim demiş gül yaşar dikenin himayesinde? Dikenin itibarı gül sayesinde. Hz.Mevlana
Yüzde ısrar etme, doksan da olur. İnsan dediğinde, noksan da olur... Sakın büyüklenme, elde neler var. Bir ben varım deme, yoksan da olur... Hz.Mevlâna
Gönül lehcesinde çok söz var amma beyhude konus ki söz alinmasin , gönül bahçesinde cok gül var amma dikeni al ki gül şımarmasın. Hz.Mevlana
Söküklerini dik sözlerinin, dilini kalbine yanaştır; dilinle söylediğini kalbinlede söyle.
Dikiş tutmuyorsa şayet, söylenmeyi bırak; sus, kalbinden geçmeyeni diline değdirme..
Bir insan bilmiyorsa ne istediğini hem seni ziyan eder , hem kendini...
Dibini görmediğin suya dalmadığın gibi ,sonunu görmediğin sevgiye teslim etme kendini.
Ey Gönül..! Aşkı arama inanki ararken kaybolursun..! Bulduğunda ya veli yada deli olursun.. Hz.Mevlana
Aşk nasip işidir, hesap işi değil! Aşk adayıştır, arayış değil! Sen adanmışsan ve yanmışsan bu uğurda, aşk seni bulmaya gelir!''
Aşk olmayan kimsede ne can,ne cihan,ne de canan vardır..
aşksız hayat hayat değil,can çekişmedir..
aşkın okuna hiçbir sine tahammül edemez.
taki..maşukiyet yolunda olsun..