-
Hanımların anlayışı...
"Adam hanimini cok seviyor, ona bütün varligiyla bagli bulunuyordu. Nitekim hanim da öyleydi.
Beyinin bir dedigini iki etmez, her sözünü hemen yerine getirirdi.
Bu karsilikli sevgi ve baglilik icindeyken bir gün isinden dönen adam, yorgun vaziyette
yerine oturdugu sirada hanimindan bir tas su istedi.
Hanim adeti üzerine hemen gidip suyu getirdiginde beyini oturdugu yerde uyumus halde buldu.
Hanim, itaat ve sevgide o haldeydi ki, birakip da gitme hissini duymadi. Beyin uyanmasi
zamanina kadar karsisinda bekledi.
Neden sonra gözlerini acan bey, karsisinda elinde bardakla bekleyen hanimi görünce fevkalade mütehassis
oldu. Icinden hanimin bu anlayisina karsi bir iyiylikte bulunma niyeti gecti.
- Hanim dile benden ne dilersen! derhal dilegini yerine getirecegim!
- Bey böyle konusma, benim dilegimi hemen yerine getiremezsin.
- Ne demek? Yapabilecegim seyi istersen mutlaka yerine getiririm.
- Isteyecegim sey, yapabilecegin seydir. Hatta iki dudagindan cikacak üc kelimelik bir cümleden ibarettir.
- Hanim uzatma isi, iste ne isteyeceksen.
- Istedigim, beni hemen bosamandir!
- Ne söylüyorsun! Böyle istek olur mu?
- Sen teklif ettin, ben de istedim. Dönmek yok.
Bu defa söz uzar, konusma cogalir. Nihayet isi müftüye götürmeye karar verirler. Birlikte yola cikarlar.
Ne var ki, yolda giderken bir cukura ayagi kayan adam düsmesiyle ayaginin burkulmasi bir olur.
Sakatlanan ayak bir müddet askiya alinir, bu yüzden adam bir süre yatakta kalir.Hanimin dikkatli
hizmetiyle ayak iyi olur.hanim da kararini aciklar:
- Artik bosanmama hacet kalmadi. Üzülme, mesele kendiliginden halloldu.
Sasiran bey sorar:
- Hanim önce bosanmayi istedin, hatta bunu temin etmek icin yola bile ciktin.Simdi de bundan vazgeciyor,
ihtiyac kalmadi diyorsun, manasi nedir bu sözlerinin?...
Hanim söyle cevap verir:
- Bey, sen dinledigin vaazlari bana da anlattirdin. "Allah sevdigi kullarina bazan imtihan eder, musibet verir, sabra
mecbur kilar. Sevmedigi kimselerin ise basini dahi agritmaz, burnunu bile kanatmaz. Nitekim Firavn da hayati
boyunca olmustur."
Senin vaktiyle söyledigin bu sözleri uzun zamandir düsünüyor, senin hic bir musibet ve belaya maruz
kalmadigini hatirlayinca Allah'in sevmedigi bir kul diye hüküm veriyordum. Bu sebeple
de Allah'in sevmedigi bir kulla hayatimi devam ettirmekten endise ettim.Ayrilmak istegimin gercek sebebi buydu.
Ama giderken yolda ayagin burkuldu, musibete maruz kaldin. Ondan anladim ki, Allah'in bugzettigi bir kul degilsin.
Allah seni seviyor ki, kücük de olsa bir musibet verip, sabra mecbur etti. Ondan sonra da istegimden vazgectim!
Düsünmeye baslayan bey, hanima hak verir:
-Hanim vaazlari dinleyip hakikatleri anlatan ben, fakat onun icabini iyice anlayip düsünen de sensin.
Sen haklisin. Insaallah bu kücük musibete sabrettim, müsteki olmadim. Allah büyügünden korusun, sana layik
bey olmaya calisacagim!