http://www.tevbekapisi.com/files/image/allah(1).jpg Zikir kalbin cilasıdır. İmam Şarani kuddise sırruh, Ali el-Mersefi kuddise sırruh'dan naklen diyor ki: "İnsanın kalbinin temizlenmesi için zikirden daha üstün bir şey yoktur. Çünkü zikreden kimsenin kalbinin temizlenmesi; cila ve kalay ile bakırın temizlenmesi gibidir.
Başka ibadetle kalbin temizlenmesi de sabunla bir tabağı temizlemek gibidir. Kalay ve cilanın temizliği nerede, sabunun temizliği nerede? Pasın giderilmesi sabunla çok uzun zaman alır, ama kalay olursa hemen anında pas giderilir.
Kişi evliyayı kendine rehber yaparak, Allah'a tevbe muahede etmesi lazımdır. Çünkü günah küfrün elçisidir. İnsan günah yapa yapa küfre doğru gidiyor.
Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem hadis-i şerifte şöyle buyurmuştur: "Ümmetimden bazı insanları kıyamet gününde Kevser havzundan uzaklaştırılıyorlardı. “Ya Rabbi! Bunlar benim ümmetim midir?” diye sordum. Allah-u Zülcelal şöyle buyurdu: “Bunlar senden sonra geri döndüler. (günahkar oldular.)" (Buhari,Rikak:53, Müslim, Fedail:40)
Ulemadan bazıları, bunlar tamamıyla dinden dönmediler, ancak İslam dininin kurallarını terk ettiler, yani günah işlediler, demişlerdir.
İnsanın Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem'in şefaatine nail olabilmesi için, daima Allah-u Zülcelal'e karşı büyük ve küçük günahlarından tevbekar olması lazımdır.
Seyda Muhammed Konyevi (K.S)