Cevap: rabıta nedir ? faydaları
Allah (c.c.) razı olsun kardeşim emeğine sağlık
"ALLAH C.C." razı olsun kardeşim..
"ALLAH C.C."son nefes dahil bu yoldan ayırmasın..
dua ile...
Alıntı:
haceesma Nickli Üyeden Alıntı
Cenabı Hak Al-i imran suresinin 200.ayetinde şöyle buyuruyor:
"Ey İman edenler.Sabrediniz,Sabrı tavsite ediniz.Râbıta yapınız ve Allah'tan
korkunuz.Umulur ki felah bulursunuz"
.
.
.
(M.Şevket Eygi'nin 19 Eylül 2009 Tarihli yazısından kısmen alıntılanmıştır.)
Sozkonusu ayette gecen "RABETE" fiili arapcada "sinir bekciligi yapmak, aktif savasda bulunmak" anlamina gelir. Elmalili tefsiri basta olmak uzere butun buyuk tefsir kitaplarinda Al-i imran 200. ayeti bu sekilde aciklanmistir. Amacim polemik degil, ama bu ayet-i kerime bahsettiginiz Rabita'ya delil olmamaktadir...
Arapçada 1 kelimenin (örneğin "deve"nin) 70 küsur manası olabildiği gibi , 1 nesne ya da kavrama da 70 küsur isim verilmiş olması muhtemeldir .
Kur'ân-ı Kerîm ; ilâ yevm-il kıyâme , her millete , her canlıya , her asra hitap etmektedir .
nitekim , birçok âyetin manasını , insanlık henüz yeni idrak etmektedir .
mevzuu bulunan ayetin de muhtelif manalarını olması da aynı şekilde mümkündür .
sizin bahsettiğiniz yönüyle , "r-b-t" nin maddî yönü düşünülürse , düşmana karşı nöbet tutmaktır deriz .
işte bunun manevî karşılığı da tam olarak nefis değil midir .?!
Rabıta da , en büyük düşman olan nefse karşı , sınırları , surları , periyodik olarak onarmak kontrol etmek değil midir !?
asırlardır birçok ehl-i sünnet ve de osmanlı âlimi , bu âyetin mevzuu manası ile ictihadda bulunmuşlardır .
daha başka âyetlerden de bu manayı çıkaran alimler mevcuttur .
biz de bu yönüyle amel ediyoruz . Mürşid-i Kâmiller de ; bu nöbette , mahzâ yoldaşımız , yardımcımızdır .
Şer-i Şerîfe muhalif olmamak şartı ile ; dileyen , dilediği mana ile amel edebilir .
Elmalılı'nın tefsiri dışında Tefsiri Taberi ve Ruh'ul Beyan gibi otorite olarak kabul edilip ilahiyatlarda ve yurtdışındaki İslami İlimler bölümlerinde okutulan tefsir eserlerinde de bahsedilen konu ile alakalı bir not bulamadım. Kaynaklar genelde zayıf hadislere ya da silsile zincirlerine dayanıyor. İbn-i Teymiyye'nin 300 küsür cilt eserle yapamadığını yapmak gibi bir niyetim yok zaten seviyem o derece değil. Ama hassas ve tartışmalı konularda daha sağlam kaynaklardan paylaşım yaparsak sanırım daha faydalı oluruz..
Rabıta hakkında bir araştırma yapmak istemişimdir
karşıma kendi çıktı teşekkür ederim ablacım güzel faydalı bir yazı
ilk yaptığım günlerde eşime yapmasam olurmu demiştim oda bana araştırmamı ve ne kadar faydalı oldugunu söylemişti..
gerçektende öyleymiş..
Allah (c.c.) razı olsun kardeşim emeğine sağlık...
ferman kardeşim o bir kere "RABETE" değil rabıta dır..
üstelik rabıta ehli değilsen boş ver karışma onun tadını bilen bilir..
dua ile....
Alıntı:
DJ-ACİZKUL Nickli Üyeden Alıntı
ferman kardeşim o bir kere "RABETE" değil rabıta dır..
üstelik rabıta ehli değilsen boş ver karışma onun tadını bilen bilir..
dua ile....
Evat abime katılıyorum onun tadını bilen bilir ....!
dua ile....