-
Tıbb-ı Nebevi
Her göze, günde üç kere ismid sürmesi çekmek
İbn Abbas (r.a.) anlatıyor: Resulullah (s.a.v.) uyumadan önce gözlerine üç defa ismid sürmesi çekerdi.
Şahitleri ile hasendir, Tirmizi Şemail'de, Nu:1/121, İbn Mace, Nu:3499
Cabir (r.a.) Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurduğunu bildirdi: "uykudan önce gözlerinize ismid sürmesi çekin, zira o, gözleri kuvvetlendirir, kirpikleri besler.
Tirmizi Şemail'de, Nu:1/129, el-Hilye, Nu:3/178, İbn Mace, Nu:3495
İbn Abbas (r.a.) Resullulah (s.a.v.) şöyle buyurdu: "Gözlerinize ismid sürmesi çekin, zira o, gözleri kuvvetlendirir, kirpikleri besler. "Sonrada, Resulullah’ ın (s.a.v.) bir sürmedanı vardı, her gece ondan gözlerini üç defa sürme çekerdi dedi."
Senedi Sahihtir, Tirmizi Şemail'de, Nu:1/125, Ahmed, Nu:3036, Ebu Davud, Nu:3878, İbn Hibban, Nu:1439, Beyhak, Nu:3/245
alıntı
-
Cevap: Tıbb-ı Nebevi
Hacamat
Enes (r.a.) Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurdu dedi: "En verimli tedavi olduğunuz (ilaç) hacamattır."
Buhari, Nu:10/126, Müslim, Nu:1577
Enes (r.a.) anlatıyor: Resulullah (s.a.v.) boynunun iki tarafındaki damarlardan ve iki omzunun ortasındaki damardan hacamat olurdu. Ayın onyedisi, ondokuzu ve yirmibirinde hacamat yaptırırdı.
Sahih. Tirmizi, Nu:2052
Hacamat Nedir?
Hacamat hakkında bilgi verir misiniz? Peygamber Efendimiz (asm) hacamat yaptırmış mıdır? Hacamat yaptırmak için belli bir zaman var mıdır?
Cevap
14.05.2009
Hacamat; iki omuz arasından, sırttan, başın arka tarafından yahut vücudun herhangi bir yerinden tedavi maksadıyla kan aldırmaktır. Peygamberimiz’in (asm) sağlıkla ilgili tavsiyelerinden ve bizzat tatbik ettiği sünnetlerindendir.
Hz. Peygamber (asm) bizzat kendisi Ebû Taybe adında bir Haccâm'a hacamat yaptırmış ve başından kan aldırıp haccâma ücretini ödemiş ve şöyle buyurmuştur:
“Kan aldırma yollarının en güzeli hacamattır. (yahut hacamat sizin en iyi tedavi yollarınızdır.)” (Buhâri)
Hacamat yaptırmak sünnet olan bir tedavi yoludur
Hacamat, sebebi belli bir hastalığın tedavisi olmaktan ziyade kan fazlalığının vücutta meydana getirdiği rahatsızlıkları gidermek için kullanılan genel bir tedavi usûlüdür.
Sünnete uymak niyetiyle ve emanet olan bedenin sağlığına kavuşması için yaptırılan hacamat ibadet hükmüne geçer.
Hacamat ne zaman yaptırılmalıdır?
Hz. Enes (ra) anlatıyor:
“Resulullah (asm) buyurdular ki: ‘Kim hacamat olmak isterse ayın* 17 veya 19 veya 21’ini arasın.”
İbn-ü Ömer (ra) azadlısına: “Ey Nâfi bana kan galebe çaldı, benim için bir haccâm getir. Getirdiğin haccam genç olsun, yaşlı veya çocuk olmasın.” dedi.
Devamla İbnü Ömer (ra) dedi ki:
“Ben Resululah’ın (asm): “Aç karna hacamat olma idealdir, (Onda şifa ve bereket vardır) aklı arttırır. Hafızayı güçlendirir. Hafız olmak isteyenlerin hıfz etme kabiliyetini arttırır. Hacamat olmak isteyen Allah’ın adıyla Perşembe günü hacamat olsun. Cuma, cumartesi, Pazar günlerinde hacamat olmaktan kaçının. Pazartesi ve Salı günü de hacamat olunuz. Çarşamba günü hacamat olmaktan kaçının. Çünkü o, Eyyüb’ün (as) belaya düştüğü gündür. Cüzzam ve alaca hastalığı da sadece Çarşamba günü veya Çarşamba gecesi zuhur eder.” (Kütüb-ü Sitte)
(*) Bahsedilen ay kamerî aydır.
alıntı
-
Çörek otu
Ebu Hureyre (r.a.) Resululah (s.a.v.) şöyle buyurdu dedi: "Ölüm hariç, çörek otunda her hastalık için bir şifa vardır."
Müslim, Nu:2215, Nu:89
-
Bal ve dağlama
Cabir (r.a.) Resulullah' ı (s.a.v.)şöyle buyururken işittim demiştir: "Kendisinde hayır olan ilaçlarınız şunlardır: Hacamat aleti (vurmak), bal şerbeti içmek ve hastalık üzerini ateşle dağlamak. Ben ateşle dağlamayı sevmiyorum."
Buhari, Nu:10/118, Müslim, Nu:2205
-
bacım hepside faydalı bilgiler emeklerine sağlık tşkr ederim
-