-
ZÜhre
ZÜHRE
http://www.risaleinurenstitusu.org/t...sozl1/b424.gif
On Yedinci Lem'a
Zühre'den gelmis On Bes Notadan ibarettir.
Mukaddime
Bu Risalenin telifinden on iki sene evvel, Hasiye inâyet-i Rabbâniye ile, marifet-i Ilâhiyede bir hareket-i fikriye ve bir seyahat-i kalbiye ve bir inkisâfât-i ruhiyede tezahür eden bazi lemeât-i tevhidiyeyi, Arabî olarak, notalar suretinde Zühre, Sule, Habbe, Semme, Zerre, Katre gibi risalelerde kaydetmistim. Uzun bir hakikatin yalniz bir ucunu göstermek ve parlak bir nurun yalniz bir suâini irâe etmek tarzinda yazildigindan, yalniz kendi kendime birer hatira ve birer ihtar seklinde oldugundan, baskalarinin istifadesi mahdut kalmisti. Hususan, en mümtaz ve en has kardeslerimin kism-i âzami Arabî okumamislar. Bunlarin israri ve ilhâhiyla, o notalarin, o lem'alarin kismen izahli ve kismen kisa bir meâlini Türkçe olarak yazmaya mecbur oldum. Su notalar ve Arabî risaleler, Yeni Said'in en evvel hakikat ilminden bir derece suhud suretinde gördügü için, tagyir edilmeden, mealleri yazildi. Onun için, bazi cümleler, sair Sözlerde de zikredilmekle beraber burada da zikrediliyor. Ve bir kismi, gayet mücmel olmakla beraber, izah edilmiyor, tâ letâfet-i asliyesini kaybetmesin.
Bu Zühre Risalesi Mesnevî-yi Arabînin çok mühim bir risalesidir. Her ne kadar tercüme etmeye çalismis isem de, müellifin vaktiyle Nur sakirtlerinin ricakârâne israrlari üzerine yaptigi tercümeyi aynen derc etmeyi daha münasip gördüm. Risale-i Nur'un On Yedinci Lem'asi namini alan bu risale ile Arabî Zühre arasinda, bir icmal-tafsil ve takdim-te'hir farki vardir.
Mütercim
ABDÜLMECID