Çocukların yeteneklerini geliştirmek mümkün!
Çocuğunuza karşı yapması gereken işler konusunda, dayatmacı olmayın. Ona amacına yönelik seçenekler önerin. Ve seçimi kendisinin yapmasını sağlayın.
http://adsrv.prodestek.com/www/deliv...ERE&n=a831eec1
http://www.milligazete.com.tr/dosyal...n-medium-0.jpg
Örnek: Ödevini yapması gerekiyorsa, 'otur ve ödevini yap', 'ödevin şu saate kadar bitecek' gibi emirler yerine, 'ödevini ne zaman yapacaksın, hemen okuldan gelince mi yoksa yemekten sonra mı?'
Bu tür seçenekler, çocuğun yapması gereken işler konusunda düşünce biçiminin gelişmesine katkı sağlayacaktır.
Olumlu sonuçlar için olumlu yaklaşın
Konuştuğunuz dil ve cümleleriniz olumlu olursa, çocuğunuzun yaklaşımları da olumlu olacaktır. Unutmayın, sadece çivi çiviyi söker. Hâlbuki çocuklar çivi değil insandır. Nasıl bir cevap almak istiyorsanız, o şekilde soru sormayı ihmal etmeyin.
Örnek: 'Benimle sesini yükselterek konuşma' demek yerine, 'bu meseleyi bana daha kibar davranacağın bir zamana erteleyelim' demeyi tercih edin. Cümlenin yüklemine dikkat ederseniz, yüklemde 'birlikte yapma' vardır. Bu konuyu bana daha kibar davranacağın bir zamana "erteliyorum" demeniz, yine olumsuz sonuca yol açacaktır.
Değişiklik yaşanacağı zaman onu uyarın
Evde, çocuğun hayatında ya da başka bir vesileyle bir değişiklik olacağı zaman, çocuğunuzu önceden haberdar etmeniz, çocuğunuzun gelişimi için iyi olacaktır. Özellikle dikkat eksikliği sendromu olan bir çocuk, dikkatini bir aktiviteden bir başkasına vermesi gerektiği zaman, kaybolmuşluk, endişe ve aşırı uyarılma duyguları yaşar.
Fiziksel etkenlere önem verin
Çocuğunuzun gelişimi konusunda fiziksel yan etmenlere önem vermelisiniz. Araştırmalar, ruhen mutlu olmanın iyi beslenme ve yeterli spor aktivitelerinde bulunmakla mümkün olduğunu göstermektedir.
Dikkat eksikliği sendromuna dikkat!
Açığa çıkarılamamış, saptanmamış ve ifade edilmemiş olsa da dikkat eksikliği sendromu, bugün birçok çocuğun ortak problemidir. Özellikle 21. yüzyılla beraber gelen bütün teknik imkânlarla birlikte düşündüğümüzde, pek çok çocuğumuzda bu hastalık tablosu vardır. Ancak üzülmeye ve endişelenmeye gerek yok. Zira yetişkin hayatlarında çok başarılı olmuş birçok kişinin çocukluğunda dikkat eksikliği sendromu belirtileri gösterdiğini aklımızda tutmakta fayda var.
Atılması gereken doğru adım, dikkat eksikliği sendromu başta olmak üzere bütün hastalık tablolarını iyi eğitim ve en mükemmelini Hz. Peygamber'in gösterdiği şefkatli yaklaşımı göstermektir.
Hz. Peygamber (sav)'ın çocuklara ve torunlarına yaklaşım tarzı, bugün modern insanın en muhtaç olduğu eğitim modelidir.
Sabretmeyi öğrenin
Soğukkanlılığını kaybetmeden, çocuk eğitimi konusunda sebat göstermelisiniz. Sözgelimi, dikkat eksikliği sendromu olan çocukların en iyi dinledikleri konuşma tarzı 'öylesine' yapılmış konuşmalardır. Çocuğunuzu tanımak bu konuda işinizi kolaylaştıracaktır. Öfkenizi gösterdiğiniz anda aynı tarzda bir tepki görmeniz işten bile değildir. Bu da istenmeyen hoş durumlara ve sevimsiz kavgalara yol açacaktır. Unutmamak gerekir ki sabır, çocuk eğitiminin altın anahtarıdır.
Hatırlatıcı 'ipuçları' kullanın
Çocuğunuzun başarısını artırmak için neler yapmalısınız?
Yirmi maddede çözüm!
1) Sürekli 'sen beceremezsin' demek yerine, yaşına uygun yapabileceği görevler verin.
2) Başarılı olmuş tarihi şahsiyetleri onlara sevdirin ve örnek almalarını sağlayın.
3) Kaç yaşındaysa, öyle davranın. Ona olduğundan daha küçükmüş gibi davranmayın.
4) Onunla geçirdiğiniz saatlerin sayısını artırın.
5) En küçük başarılarını bile uygun şekilde ödüllendirin.
6) Dersleri konusunda, anne ve baba olarak ona yardımcı olmaya dikkat edin.
7) Çocuğunuzu okumaya teşvik edin. Okuma işinin ona sevdirin.
8) Her gün düzenli olarak ders çalışmasına dikkat edin.
9) Kıyaslamayı ortadan kaldırın. Onu arkadaşları ile rekabete sürüklemeyin.
10) Onun için dikkatini dağıtmayacak bir ders ortamı oluşturun.
11) Hobilerini artırın, ders dışında başka şeylerle ilgilenmesini sağlayın.
12) Yeteneklerini geliştirmek için kitaplara başvurun.
13) Onu muhakkak sportif faaliyetlere yönlendirin.
14) Onun için, aile içerisinde huzurlu bir ortam oluşturun.
15) Çocuğunuzun stres faktörlerini hesaba katın. Psikolojisini gözlemleyin.
16) Zaman zaman kendisine, çocuk sahabilerin hayatlarını okuyun, dinlemesini sağlayın.
17) Uyku düzeninden, ders çalışma takvimine kadar hayatının düzenli olmasını sağlayın.
18) Özgüveninin gelişmesini sağlayın. Bu konuda dikkatli olun.
19) Her gün muhakkak belli bir miktar Kur'an okumasını sağlayın.
20) Örnek alacağı en önemli öznenin ebeveyn olduğunu unutmayın. Ona örnek olun.
kaynak:milligazete.com.tr