Bazilari sunu soruyor;
"Dua,kulun Allah Teala´´dan dünya veya ahireti ile ilgili bir sey istemesidir:Herkes istedigini kendi dili ve kalbi ile Allah´´a arzedebilir,cünkü yüce Allah,"Benden isteyin,istediginizi vereyim" buruyor .Duada birilerini araci yapmak sart midir?Bu is,Allah´´i birakip baskalarina yönelmek ve sonucta sirke düsmek olmaz mi? Her sey Allah´´in Irade ve yaratmasiyla olduguna göre,bir kimse peygamber veya veli de olsa baskasina ne verebilir?Velileri vesile etmenin dindeki yeri ve duadaki geregi nedir?
Elbette her kulun kalbinden gecen düsüncelerini Allah Teala bilir ve dilinden dökülen duasini isitir.Ancak Cenab-i Hak her isittigini kabul etmez,kulun her istedigini vermez.
Vesile,bir seyi Allah´´a isittirmek icin degil,kabul ettirmek icin yapilir.
Vesile,bir dostun diliyle derdimizi yüce Allah´´a acmaktir.
Vesile,bir dost ile birlikte yüce Allah´´a yalvarmaktir.
Vesile kuldan bir seyi yaratmasini degil,o seyi Allah´´a arzetmesini istemektir.
Vesile,kalbimizi gafil,gönlümüzü hasta ,nefsimizi cahil,halimizi harap görüp dua mihrabindan bir adim geri cekilerek;oraya kalbi uyanik,gönlü yanik,sesi tanidik,nefsi terbiye olmus ,hali güzel bir dostu gecirmektir.Sonra onun arakasinda durup onun kalbi ve diliyle yüce Allah´´a ihtiyacimizi arzetmektir.
Vesile Allah´´in sahitlerini ve asiklarini araci yapip Allah´´a gitmektir.
Yani vesile Allah Teala´´dan bir sey isterken ben degil,biz demektir.Allah´´tan bir seyi topluca istemektir:Isterken tevazu gösterip nefsi geri cekmek,dostu ileri sürmektir.
Niyeti Allah´´a gitmek olan kimseye bütün ibadetler,taatler,hayirlar,hiz metler,nimetler ve kainat bir vesileden ibarettir.
Ihtiyacimizi Allah´´a arzederken salih bir kimseyi iki sekilde vesile edebiliriz.
Birincisi,Allah dostuna,bizim adimizi Allah´´tan bir sey istemesini veya günahlarimizin affi icin Allah´´a istigfar etmesini istirham ederiz.O salih insan da isterse elini acar ve,"Allah´´im!Su kuluna istedigini ver,onu affet,cehennemden koru,cennete koy!"seklinde hayir dua eder.
Böyle bir dua talebinde bulunmakla hicbir sakinca yoktur.Bunu salih ve kamil bir kimseden isteyebilecegimiz gibi herhangi bir müminden de isteyebiliriz.
Dinimizde birbirine hayir dua etmek,Allah diger mümin kardesinin affini istemek tesvik edilmistirt.Bu davranis her iki taraf icin de hayirli ve kazanclidir.Hatta ,baskasi icin dua ve istigfar etmek müttaki insanlarin en önde gelen ahlakidir:Bu ahlak Allah Teala´´nin emri ve Hz.Peygamber´´in (s.a.v) sünnetidir.
Salih insanlari vesile etmenin ikinci sekli söyledir.
Allah Teala´´dan bir sey isterken ,"Ya Rabbi,su salih kúlunun (Peygamberin veya velinin) hürmetine ve senin katindaki dostlugunun hatirina su ihtiyacimi gider,beni affet!denebilir.
Burada vesile yapilan salih kuldan istenen hicbir sey yoktur.Her sey alemlerin yüce Rabb´´inden isteniyor,ancak dilekcemizin basina Allah´´a hamd,Rasulü´´ne salat ettikten sonra,Hak katinda kabul görmüs bir dostun ismi ekleniyor.Kul bununla söyle demek istiyor;
"Ya Rabbi!Ben sesin rahmetine muhtacim,kapina geldim,ancak senin yüce huzurunda bir sey istemeye yüzüm yok:Cünkü benim kusurum ve gafletim cok.Sen bana benim halime göre degil;´su dostunun güzel halinin hatirina rahmetinle muamele yap.Onun hatirina benim su isimi hayirla sonuclandir,sikintimi gider,günahimi affet.´´
Dua kulun,hüküm yüce Allah´´in dir...
alıntı