Hutbe Bayram Namazından Sonradır Babı
11-....... İbn Abbâs (R) şöyle demiştir: Ben Rasûlullah (S) ile Ebû Bekr, Umer ve Usmân (Allah onlardan râzî olsun) ile birlikte bayram namazında hâzır bulundum. Bunların hepsi de namazı hut*beden evvel kılarlardı.
12-.......İbn Umer (R): Rasûlullah (S), Ebû Bekr, Umer (R) her iki bayram namazını hutbeden evvel kılarlardı, demiştir.
13-....... İbn Abbâs (R) şöyle demiştir: Peygamber (S) rama*zân bayramı günü yalnız iki rek'at namaz kıldırdı; ondan evvel de, sonra da hiçbir namaz kılmadı. Sonra yanında Bilâl olduğu hâlde ka*dınların bulundukları yere geldi, onlara sadaka vermeyi emretti. Ka*dınlar atmaya başladılar. Kadın taifesi artık halkalarını, gerdanlık*larını (BilâFin eteği içine) atıyor, atıyordu.
14-.......el-Berâ ibn Âzib (R) şöyle demiştir: Peygamber (S) şöyle buyurdu: "Bu günümüzde yapacağımız ilk şey namaz kılmamızdır. Ondan sonra evlerimize dönüp kurbân kesmemizdir. Her kim böyle yaparsa, bizim sünnetimize uygun iş yapmış olur. Her kim de namaz*dan evvel boğazlarsa, bu yalnız ehline takdim ettiği bir et demek olup, kurbân ibâdeti ile hiçbir münâsebeti yoktur". Rasûlullah'm bu söz*leri üzerine Ensâr'dan Ebû Burde ibnu Niyâr denilen bir zât:
— Yâ Rasûlallah! Ben (davarımı namaza gelmeden önce) kes*miş bulundum. Bende yaşına girmiş keçiden daha iyi bir çepiş var*dır, dedi.
Rasûlullah ona:
— "Dediğin çepişi onun yerine kurbân et. Lâkin sonra da böy*lesi hiçbir kimse için kifayet etmiyecek -yâhud: kurbân yerine geçmiyecektir"- buyurdu