Köleyi Âzâd Etmek İçin Satın Aldığında (Bu Caiz Olur)
Mükateb 6-.......Bize Abdulvâhid ibnü Eymen tahdîs edip şöyle dedi: Bana babam Eymen tahdîs edip şöyle dedi: Ben Âişe'nin yanına girdim de ona hitaben: Ben Utbete'bni Ebî Leheb'e âid idim. O öldü ve beni onun oğullan mîrâs aldılar. Onlar da beni İbn Ebî Amr'e sattılar. Abdullah ibn Ebî Amr da beni hürriyete kavuşturdu. Utbe'nin oğul*ları velâyı kendilerine şart kıldılar, dedim.
Bunun üzerine Âişe şöyle dedi: Berîre hürriyetini satın alma mu-kaavelesine bağlanmış bir mukâtebe olduğu hâlde benim yanıma gir*di de:
— Beni (sahihlerimden) satın al ve beni hürriyetime kavuştur, dedi.
Âişe dedi ki: Ben de Berîre'ye:
— Evet, dedim.
Berîre, sahihlerini kasdederek:
— Onlar senin üzerine benim velâ hakkımın kendilerine âid ol*masını şart kılmadıkça beni satmıyorlar, dedi.
Âişe dedi ki: Ben:
— Benim buna (yânî velânın onlara âid olması şartına) hiç ihti*yâcım yok, dedim.
Akabinde Peygamber (s.a.v.) bunu işitti yâhud bu söz O'na ulaştı da, Peygamber bunu Âişe'ye zikretti. Âişe de Peygamber'e Berîre'ye söylediği sözü söyledi. Bunun üzerine Peygamber (s.a.v.) Âişe'ye'
— "Sen Berîre'yi satın al ve onu âzâd eyle; sahihlerini de kendi hâllerine bırak. Onlar diledikleri şartı şart koşsunlar" buyurdu.
Bunun üzerine Âişe, sâhibleri velâyı şart kıldıkları hâlde Berî*re'yi satın aldı ve onu hürriyete kavuşturdu. Peygamber (s.a.v.)
— "Onlar yüz şart ile şart kılsalar da velâ hakkı hürriyete ka*vuşturan kimseye âiddir" buyurdu.
Cevap: Köleyi Âzâd Etmek İçin Satın Aldığında (Bu Caiz Olur)
Allah razı olsun emeğine sağlık