Resulullah (As) Neden Ve Nasıl Kızmıştır?
Resulullah (as) birden çok hanımla evlendiğinde yukarıdaki ayet-i keri*me indirildi. Ne var ki, damadı Ali b. Talib Allah Azze'nin verdiği bu ruhsatı kullanmak ve kızı Fatıma'nın üzerine ikinci bir eş olarak Ebu Cehil'in kızıyla evlenmek isteyince Resulullah (as) son derecede öfkelenmişti. Acaba bu kız*gınlığının nedeni ne idi?
Buharî, Ebu Davud ve el-Vadıha'da şöyte geçmektedir: Ali b. Ebu Talib, Ebu Cehil b. Hİşam'm kızıyla evlenmek istediğinde Haşim b. Muğire oğulları bu hususta gidip Resulullah'tan (as) izin istediler. Resulullah (as) onlara izin vermedi ve hemen ardından kızgın bir şekilde minbere çıktı. İnsanlar hemen toplandılar. Resulullah (as) Allah'a hamd edip O'nu güzel niteliklerle övdükten sonra şöyle dedi: "Şimdi, Haşini b. Mugire oğulları kendi kızlartnı Ali b. Ebu Talihle evlendirmek istiyorlar. Ben buna izin vermiyorum. Ali h. Ebi Ta-lib eğer evlenmek istiyorsa Önce benim kızımı boşastn sonra onların kızlarıy*la evlensin. Bu evliliğe ancak böyle izin veririm. Kızım benim birparçamdır. Onu üzen şey beni de üzer. Ona eziyet veren şey bana da eziyet verir. Allah'ın elçisinin kızıyla Allah düşmanının kızı -hir nikâh altında- hiramya gelmeyecektir. Ben Fattma'nın dininde fitneye düşmesinden korkuyorum, yoksa ne bir helali haram ne de hir haramı helal yapmıyorum, Ne var ki, Al*lah elçisinin kızıyla Allah düşmanının kızı ebediyyen -bir çatı altında- bir yerde biraraya gelmeyecektir".
İbn-is Habib şöyle dedi: "Bu hadisteki koşulları bu hususta birer kanıt olarak ele almak İsteyen olursa bilmelidir ki bunlar birer kanıt değildir. Zira bu hadisteki koşullar yalnızca Allah 'in elçisine has bir durumdur".