Dul Kadın Kendisiyle İstişare Yapılmadan Evlendirilemez
Dul kadınların evlenebilmeleri için onların rızaları alınmalı ve onlarla bu hususta görüşülmeli midir?
Ebu Hureyre'den şöyle rivayet olunmuştur: Resulullah (as) buyurdu ki, "dul kadınları fikirlerini almak üzere kendilerine danışmadan evlendirme*yiniz ve nikahlamayınız. Genç kızları (bakireleri) de izinlerini almadan ev*lendirmeyiniz ve nikahlamayınız'". Şöyle denildi: "Ey Allah'ın elçisi!Bakire*nin izni nasıl olur?". Resulullah (as), "bakire (genç kız) kendisine soru so*rulduğunda susarsa onun izin vermesi budur" buyurdu.
Bu hadis muttefekuıı aleyhtir.
İbn-i Abbas'tan şöyle rivayet olunmuştur: Resulullah (as) buyurdu ki, "dul kadının kendi kararlarını kendi kendine alması, velisinin kendisi hak*kında kararlar vermesinden daha önceliklidir. Bakirenin evlendirme (ni*kahlama) işlemi ise bizzat kendisinden izin alınarak gerçekleştirilir. Onun izni susmastdır". Zira evlilik konusunda bir genç (bakire) kıza sorular sorul*duğunda utangaçlığı galip geleceğinden yalnızca susmakla yetinir.
Bir başka rivayette de, "bakireden evlendirme izni bizzat babası tara*fından kendisine sorularak alınır, onun izin vermesi ve kabul etmesi susma-sidir" diye geçmektedir.
Bu hadisi İmam Müslim Sahih'inde rivayet etmiştir.
Hz. Aişe'den de şöyle rivayet olunmuştur: Resulullah'a (as), "ailesi bir genç kızı (bakireyi) evlendirdiği zaman onun iznini alır mı? Ona danışır mı?" diye sordum. Bana dedi ki, "evet, ailesi ona danışır onunla istişare eder". Ben, "bakire genç kız utanır, sıkıhr. Bu durumda ne yapılması gere*kir?" dedim. Resulullah (as), "onun izin vermesi ve evet demesi -olumlu ola*rak- susmasıdır" diye cevapladı.
Hazzam'ın kızı Hansa'dan rivayet olunduğuna göre, babası Hansa'yı di*retmesine rağmen istemediği biriyle evlendirmiş. Hansa hemen Resulullah'a (as) gelerek durumu bildirmiş. Resulullah da (as) bu nikâhı geçersiz saymış ve reddetmiş.
Bu hadisi İmam Buharı rivayet etmiştir.
Şeyhülislâm İbn-i Teymiye bu hususta şunları söylemiştir: "Kadını ken*disinden izin almadıkça biç kimsenin evlendirmemesi ve nikahlamaması ge*rekir. Nitekim Resulullah (as), 'bakire (genç kızlar) evlendirilirken eğer istemezlerse yaşlarının küçük veya ortada bazı özel durumların ol*ması dışında zorlanamazlar' demiştir", (îbn-i Teymiye el-Fetâvâ el-Küb-râ). Eğer evlenmemekte diretirse izinleri alınmaksızın da evlendirilebilirler. E-ğer evlendirilmek istenen, buluğa ermiş bir erişkin dul kadın ise izni alın*maksızın evlendirilenlez. Bu hususta ne babasının ne de bir başkasının yetki*si yoktur. Bu hususta Müslümanlar hem fikirdirler.