İhlas Ve Muavezetan Surelerinin Faziletleri
Bir adam Resulullah'a (as), "ben kulhuvellahuehad (yani İhlas) suresini çok seviyorum" dedi. Resulullah (as), "ona olan sevgin seni cennete götürür" buyurdu.
Utbe b. Amir, adama, "Hud ve Yunus surelerini oku" dedi. Resulullah (as), "Allah 'in huzurunda Kul euzu bi-rabbinnâs ve Kul euzu bi-rabbilfelak surelerinden başka herhangi bir şey okumayacaksın" buyurdu.
Hadisi Nesaî rivayet etmiştir.
Tirmizî'de şöyle geçmektedir: Resulullah'a (as), "hangi amel Allah'ın en çok sevdiğidir" diye sorulduğunda "mürtehil olan haldir" buyurunca bazı kimseler bu açıklamayı, Kur'an-ı Kerİm'i okuyup bitirince hemen başa döne*rek Fatiha suresini ve Bakara suresinden üç ayet okuyarak bir kez daha Kur'an-ı Kerİm'İ okumaya başlamak anlamına yorumladılar. Buradaki açıkla*mayı ne sahabelerden, ne tabiîn'den ve ne de imamlardan hiç kimse benim*sememiş ve böyle anlamamıştır. Ama "mürtehil olan hal" deyimi, "bir baskın*dan (savaştan) çıktıktan sonra bir başkasına gitmek üzere çabucak hazırlanıp çıkmak" yahut "bir ameli (işi) bitirdikten sonra, onu tamamlamak için bir baş*kasına başlamak üzere acele davranmak" demektir. Nitekim insan bir ameli tamamlamadan bir başkasına başlayamamaktadır. Çünkü birincisi eksik ola*bilir, işte ikincisi onun tamamlayacısı olmaktadır.