Ölünün Herhangi Bir Şeyden Yararlanması
Acaba ölü, hayatta olan çocuklarının -kendisi için- sadaka vermeleri ne*deniyle herhangi bir iyiliğe kavuşur ve yapılan iyiliğin sevabı ona ulaşır mı? Bir adam, Resulullah'a, "annem vefat etti, şimdi ben onun yerine sadaka verirsem bunun ona herhangi bir yaran olur mu?" diye sorunca, Resulul*îah "evet'' buyurdu.
Hadisi Buharı rivayet etmiştir.
Bir başkası, "annem ansızın Öldü, eğer konuşabilseydi, yani yaşasaydı sadaka verirdi. Şimdi onun yerine ben sadaka verirsem acaba onun için se*vap yazılır mı, sevap ona ulaşır mı?" diye sorunca, Resululîah "evet" dedi.
Bu hadis muttefekun aleyhtir.
Bir başka adam da, "babam öldü, herhangi bir vasiyette de bulunmadı. Ben onun yerine sadaka versem ona bir yaran olur mu?" diye sordu. Resu*lulîah, "evet" dedi.
Bu hadisi Müslim rivayet etmiştir.
Hakim b. Hüzzam, "ey Allah'ın elçisi/ İslam öncesi cahiliye döneminde ibadet eder gibi bazı işler yapardım, akrabaları ziyaret, köle azat etmek ve, sadaka vermek gibi. Tüm bu yaptığım şeylerden bana bir sevap, bir yarar var. mı?" diye sordu. Resululîah, "şimdi Müslüman oldun, geçmişte yapmış olduğun hayırlı şeylerden de sevap vardır" buyurdu.
Bu hadis muttefekun aleyhtir.
Hz. Aişe, Resulullah'a İbn-i Ced'an'ın durumunu sordu, "Ced'an, cahili*ye döneminde akrabaları ziyaret eder ve miskinleri doyururdu. Acaba bu O'na herhangi bir yarar sağlar mı?" deyince Resululîah, "hayır, çünkü O ömründe bir kez bile 'Rabbım kıyamet gününde hatalarımı bağışla' demedi" buyurdu. Bu hadisi Müslim rivayet etmiştir.
Resulullah'ın şöyle dediği rivayet edilmiştir: "İnsanoğlu öldüğünde o-nun tüm amelleri kesilir biter. Yalnızca şu üçü müstesna: Devamlı ve geçerli sadaka, kendisinden yararlanılan ilim ve kendisine dua eden salih bir ço*cuk".
Bu hadisi Ebu Davud, Tirmizî, Nesaî, ve Buharı Ebu Hureyre'den rivayet etmişler, Buharı, kitabının "el^Edebu'l Ferd" bölümüne almıştır.
Bu konuda şunlar rivayet olunmuştur: Resululîah "kişinin ameli kesilir" demiştir, ama "amellerinden yararlanması kesilir" dememiştir. Zira insan ö-lünce amel işlemekten kesilir, ama daha önceden yaptığı amellerinin yararla*rını görmeye devam eder. Ebü Hureyre'den şöyle rivayet edilmiştir: Resulul*îah bir cenazenin namazını kıldığı zaman şöyle diyordu: "Ey Allahtm! Diri*mizi ve ölümüzü, şu anda burada bulunanımızı ve bulunmayanımızı, kü*çüğümüzü ve büyüğümüzü, erkeğimizi ve bayanımızı bağışla. Ey Allahtm! Bizden her kimi yaşatırsan İslam üzere yaşat, bizden vefat ettirdiğini de sa*na iman üzere vefat ettir. Ey Allahım! Bizi imanın ecrinden mahrum, etme, bizleri İslam 'dan saptırma".