-
Nİstagmus
NİSTAGMUS NEDİR ? Gözün istemsiz ritmik veya aritmik hareketlerine nistagmus denir. Nistagmüsde göz hareketleri çeşitli yönlerde olabilir. Gözlerin her iki yöne de eşit hızda gittiği nistagmüs tiplerine sarkaç tipi, bir yöne yavaş, karşı yöne hızlı gittiği tiplerine de yay tipi denir. Yay tipinde gözlerin hızlı gittiği yön nistagmüsün yönüdür. Örneğin gözler sağa hızlı sola yavaş gidiyorlarsa nistagmüs sağ yönlüdür. Hasta nistagmüsün hızlı yönüne bakarsa göz hareketlerinin frekansı ve amplitüdü artar. Bazı nistagmuslu hastalarda da hareketin durduğu bir pozisyon mevcut olabilir.
Nistagmüslü hastalarda : görme azlığı, titreyen görüntüler, baş dönmesi ve tek gözde çift görme şikayetleri olabilir.
Nistagmus Sınıflandırması 4 grupta yapabiliriz 1- Oküler nistagmus
2- Vestibüler nistagmus
3- Nörolojik (merkezi) nistagmus
4- Doğuştan nistagmus
Nistagmusta Tedavi
Vestibüler ve nörolojik nistagmüslerde tedavi nedeni yöneliktir.
Doğuştan nistagmuslerde tedavi optik, ortoptik ve cerrahi olarak uygulanır.
a) Optik tedavi : Yüksek kırılma kusurları olan hastalarda gözlükle görmenin düzeltilmesi nistagmüsun azalmasını sağlar.
b) Ortoptik tedavi : Şaşılık ve ambliyopi tedavisinde kullanılan yöntemlerle yapılan nistagmus tedavilerinin sonuçları kısıtlı olmaktadır.
c) Cerrahi tedavi : Belirli bakış pozisyonlarında nistagmüsün azaldığı olgulara uygulanır.
Nistagmus teşhisi…
Yakın ve uzakta baş pozisyonu ile nistagmusta azalma veya ortadan kalkıp kalkmadığı
Belli bir bakış pozisyonu ile ortaya çıkıp çıkmadığı
Nistagmus ile baş haraketi mevcudiyeti de değerlendirilir.
Hastalarda belirtilen hikaye nistagmus için değerlendirildikten sonra tam göz muayenesi yapılmalıdır.
Nistagmus’ un gözlenmesi…
Nistagmus hareketinin şekli, hızı amplitüdü yana bakışlarda mevcut olup olmadığı, primer pozisyondaki (düz karşıya bakış) amplitüdü ve diğer göz pozisyonlarındaki durumu da değerlendirilmelidir.
Yakın ve uzakta baş pozisyonu ile nistagmusta azalma veya ortadan kalkıp kalkmadığı
Belli bir bakış pozisyonu ile ortaya çıkıp çıkmadığı
Nistagmus ile baş haraketi mevcudiyeti de değerlendirilir.
Hastalarda belirtilen hikâye nistagmus için değerlendirildikten sonra tam göz muayenesi yapılmalıdır.
Nistagmus’ un tedavisi…
Nistagmuslu hastada tedavide ilk amaç uygun gözlüğün verilmesi ve görmenin arttırılması olmalıdır. Hastaların nistagmusunun durumuna göre veya ortadan kalktığı pozisyona göre çocuk sınıfta oturtulmalıdır.
1.Ortoptik tedavi…
PLEOPTİK TEDAVİ
KAPAMA TEKNİĞİ
KISA SÜRELİ KAPAMA TEDAVİSİ
İLAÇLA TEDAVİ
KEM TEDAVİSİ
2.Cerrahi tedavi…
Kastenbaum ameliyatı
Baş sola dönük gözler sağa bakışta nistagmus duruyorsa pirimer pozisyona ( düz karşıya bakış ) getirmek için ameliyat yapılır. Nistagmus ameliyatı 4 kasa birden yapılır. Başarı oranı şaşılık ameliyatındaki gibi çok yüksek değildir. Hastada ameliyattan bir hafta yada bir ay sonra nistagmus tekrar gelişebilir. Kaslarla ilgili değil sinir sistemi ile ilgili bir hastalıktır.
BİR NİSTAGMUS HASTASI' NDAN (alıntıdır)
hastalığımın adı NİSTAGMUS , bir çeşit göz hastalığı, göz bebeğiniz istemsiz olarak titriyor; aslında benim 1.25 olan miyop gözlerim ki (bu hiç bişey) doğru dürüst göremiyor. Gözlük takmanın faydası yok çünkü gözlük sadece o 1.25 miyop için verilebiliyor (bu yüzden de takmıyorum, bıktım artık) bu hastalığın tedavisi yok (şimdilik amerikada deneniyor diye duydum), genelde doğum sırasında kanama ya da düşük tehlikesi geçirmiş annelerin çocuklarında görülüyor. göremiyorum dediysem bu hiç birşeyi görememem de değil ama hayatta önümdeki taşlardan biri, eskiden bu konuda en iyi görülen nejat ayberk'e giderdik ama kendisi şu an yaşıyor mu bilmiyorum; ben 1 yaşımdan beri gözlük kullanıyorum kendisi bluğ çağına ulaştığımda görüşümün daha iyileşeceğini söylemişti ki (o zamanlar %15 kadar görebiliyormuşum) öyle de oldu . halimden hayıflansam mı yoksa memnun mu olsam bilemiyorum. ama bu yaz dünya göz hastanesinde de büyük bi hocaya çıktım, nistagmus onun uzmanlık dalı olduğu için durumumu (sol gözüm daha az gördüğü için başım hafif sola dönük olunca rahat okuyabiliyorum) hemen farketti; bana sonuç olarak söylediği şey: sana 2 ameliyat öneriyorum, her seferinde 2 kas nakledeceğiz, ama bunun sonucunda nistagmusun geçmeyecek, nistagmusun varlığı yüzünden (göz bebeği sabit duramadığından ki buna dans eden gözler de deniyor) lazer ameliyatıyla miyobuna ya da astigmatına birşey yapamayız sadece o hafiften başını sola çevirip bakışın %40 kadar azalacak ama o da geçmeyecek!!! ne anladım ben bundan böyle bi sonuç için göz kaslarımla/sinirlerimle nasıl oynatırım adama ameliyatın riskini soruyorum bana ne riski kör olma riski mi diyor, hayret birşey yaa başarı oranını soruyorum aslında olacaksa durumumun daha iyi ya da daha kötü olma oranını... bu konuda prof. katında uzman bunlardan 3 4 tane var ama ben umudumu kestim. Şimdi sizlerin yorumu şeker kardeşim iyi kötü madem görüyosun kurcalama boşver kimin kusuru yok ki şeklinde olabilir, ben de size başında olan bilir derim belki merak ettiğim gibi bu hastalıktan muzdarip olanlarınız vardır, belki sizler bunu ben kadar sorun etmiyorsunuzdur ama ben ediyorum insanların suratına uzun süre bakıp konuşamıyorum (yakın arkadaşlarım hariç insanlara önce ısınmam lazım bu konuda) sonra onlara bu derdimi anlatıyorum çünkü onları görmem gereken bir mesafeden göremiyorsam ya da bakıp da farketmiyorsam benim ne kadar burnu havada bir insan olduğumu düşünmelerini istemiyorum (ama düşünüyorlar) uzağı iyi göremediğimden etrafımdaki insanlara dikkat etmiyorum önüme bakıp geçiyorum psikolojik olarak insanlara bu sorunumu elimden geldiği kadar farkettirmemeye çalışıyorum zaten dışardan bakıncada belli olmuyor pek yorgun ya da uykulu olduğum zananlar sol gözümün hafif dışa kayması beni çıldırtıyor. Mükemmeliyetçi bir insanın kendiyle bu hastalıktan daha beteri, ruh haliyle başa çıkamaması bayaa koyuyor, uzun lafın kısası insan ilişkilerimden memnunsuzum, çok arkadaş canlısıyım (beni anlayana anlamak isteyene karşı),kendini görünüşte mükemmel sanan,davranışlarıyla karşısındakini kırıp kırmadığını bile anlayamayan zeka yönünden kıt arkadaşlarladır savaşım,bu konuda desteklerinizi bekliyorum,bu site sayesinde başka nistagmus hastalarına da ulaştım ve artık yalnız bu içerikli bir siteye ihtiyaç olduğu kanısındayım bu konuda çalışmaya başladım, şimdiden teşekkür ederim...saygılar