-
Ölmez Ölçüler
Ölmez Ölçüler
KUR'AN-I KERİM'DEN...
* " Bir şehri yok etmek istediğimiz zaman, şımarık varlıklılarına yola gelmelerini emrederiz, ama onlar yoldan çıkarlar. Artık, o şehir yok olmayı hakeder. Biz de onu yerle bir ederiz." (İsra, 16)
* " Birbirinizin mallarını haksız yere yemeyin, insanların bir kısım mallarını bile bile günaha girerek yemek için onları hakimlere aktarmayın." (Bakar 118)
HZ. EBÛ BEKİR (r.anh)'DAN...
* " Mal hasislerde, silah korkaklarda, rey zaitlerde olursa işler bozulur."
* "Müslümanların işlerini deruhte ederken ellerini kanlarından, mideni mallarından uzak tut, dilini koru, haysiyetini kırma. Güç ve kuvvet ancak Allah'ın elindedir."
Hz. Ebû Bekir, Yezid b. Ebû Süfyan'ı ordu kumandanı tayin ettiğinde ona şu tavsiyeleri yaptı:
"Ey Yezid... Senin yakınların var, hısımların var, ihtimal ki idari vazifelerde onları başkalarına tercih edersin. Senin hakkında en büyük endişem budur. Peygamber efendimiz "Müslümanların işlerinden birini üzerine alan bir kimse bir şahsı kayırarak haksız yere onların başına kumanda yaparsa, Allah'ın melaneti üzerine olsun! Allah onun ne farz, ne de nafile ibadetlerini kabul eder, onu ancak cehenneme sokar. Her kim ki, din kardeşinin malını bir başkasına haksız yere verirse, Allah'ın laneti onunda üzerine olsun." buyurmuştur.
HZ. ÖMER (r.anh)'DEN...
* "Allah'a ait olan devlet malını koruma hususunda kendimi yetimin malını korumayı üstlenmiş bir kimse gibi görüyorum. İhtiyacım olmadıkça ona el sürmem, muhtaç olursam aşırıya kaçmadan bir miktar kullanırım."
* " Ben sizin zalimlere, hakkı gasbedenlere dayanıp güvenmenizden korkuyorum."
Hz. Ömer tayin ettiği valilere şunları söylemişti.
" Sizi saltanata sürmek, tahakküm etmek ve zor kullanmak için tayin etmedim. Siz rehberi hidayet olacaksınız ve herkes size uyacaktır. Binaenaleyh, müslümanların hukukunu temin ediniz. Müslümanları döğmeyiniz ki zillete duçar olmasınlar. Onları haksız yere methetmeyiniz ki şımarmasınlar. Kapılarınızı yüzlerine kapamayınız ki, kaviler zayıfları yemesinler. Kendinizi müslümanlara faik görmeyiniz ki, zulme duçar olmasınlar..."
HZ. ALİ (r.anh)'DEN...
* "Dünya bir cifedir. Ondan bir şey isteyen, köpeklere dalaşmaya dayanıklı olmalı." "Nefsin hakkında, sana yakınlığı olanlar hakkında, yönettiklerin içinde kendilerine meyil besledikleri hakkında, Allah'a ve Allah'ın kullarına karşı adaletten ayrılma. Şayet böyle yapmazsan zulmetmiş olursun. Halbuki, Allah'ın kullarına zulmedenin, ibadullah tarafından davacısı Allah'dır."
*" Sonra valilere dikkat et, kendilerini iş başına ondan sonra getir. Tarafgirlik, bencillik hissiyle kimse vazife tevdi etme. Çünkü bu iki tavır haksızlık ve hıyanete sevk eder. Bir de işin için salih bilinen ailelerden yetişmiş tecrübe ehli, haya, sahibi, İslâm'a hizmeti geçmiş adamları araştır. Zira ahlakı en dürüst, namusu şerefi en sağlam, tamaın cazibesine en az kapılan, işin sonunu en doğru gören kimseler onlardır. Geçim imkanlarını geniş bir surette temin et. Çünkü nefislerini salaha sevk hususunda bu bir kuvvet olacağı gibi elleri altındaki şeylere el uzatmaktan o sayede müstağni kalırlar."
* " Ahaliyi sefil eden sebep de ancak valilerin servet toplamağa olan hırsları, uzun müddet mevkilerinde kalacaklarını zannetmeleri, bir de geçmişlerden icab ettiği kadar ibret alamamalarıdır.
* " Ben Aleyhissalatü ves Selam efendimizden bir kaç şey işittim:" İçindeki zayıfın hakkı güçlüden serbestçe alınamayan bir ümmet hiç bir zaman kurtulamaz." buyurmuştu.
* " Sonra valinin özel yakın yardımcıları vardır ki bunların iltiması, zulmü, muamelatta insafsızlığı görülür. Sen onların zararını bu gibi durumları ortadan kaldırmak suretiyle kes!"
Kaynak: ALTINÖGÜTLER
Ahmet TAŞGETİREN