-
Keler Yemek
9. Süleyman b. Yesar der ki: Yanında Abdullah b. Abbas (r.a.) ve Halid b. Velid (r.a.) olduğu halde Resûlullah (s.a.v.) Haris'in kızı Meymune'nin evine girdi. Orada beyaz kelerler görünce:
«— Bunlar size nereden geldi?» diye sordu. O da:
«— Onu bana kardeşim Haris kızı Hüzeyle hediye etti*» diye cevap verince Resûlullah (s.a.v.): Abdullah b. Abbas ve Halid b. Velid'e:
«—Yiyin!» buyurdu. Bunun üzerine onlar da:
«— Sen de yemez misin ya Resûlallah?» diye sordular. Resûlullah (s.a.v.) da:
«— Bana Allah tarafından bir melek topluluğu geliyor
(meşgulüm).» dedi. Meymune (r.a):
«— Ya Resûlullah sana içmen için yanımızda bulunan sütten verelim mi.» deyince Resûlullah (s.a.v.):
«—Verin» dedi ve sütü içince şöyle buyurdu: «— Bu size nereden geldi?» Meymune:
«— Onu bana kız kardeşim Huzeyle hediye etti» diye cevap verdi. Bunun üzerine Resûluîlah (s.a.v.) şöyle buyurdu:
«— Benden hürriyete kavuşması için izin istediğin cari*yen hakkında ne dersin. Onu kız kardeşine ver ve onunla, bakmakla yükümlü olduğun kardeşine sıla-i rahimde bu*lun. Bu senin için daha hayırlıdır.
10. Muğire'nin oğlu Halid b. Velid'den: Resûlullah (s.a.v.) ile beraber hanımı Meymune (r.a.)'nin evine girdiğimizde içeriye kızartılmış keler getirildi. Resûluîlah (s.a.v.) ona elini uzatınca Meymune'nin evinde bulunan bazı kadınlar, şöyle dediler:
«— Resûlullah (s.a.v.)'in yemek istediği şeyin ne olduğunu ona bildirin.» Bunun üzerine:
«— o kelerdir ya Resûlallah!» denilince Resûlullah (s.a.v.) eli*ni çekti. Ben de:
«— Yoksa bu haram mı ya Resûlaîlah?» diye sordum. Bunun üzerine Resûlullah (s.a.v.):
«— Hayır, fakat o benim kavmimin topraklarında bu*lunmaz, bu yüzden onu canım çekmedi» buyurdu. Halid der ki: Onu önüme çektim ve Resûlullah (s.a.v.)'in gözü önünde ye*dim.
11. Abdullah b. Ömer (r.a.) der ki: Bir zat Resûlullah (s.a.v.)'e seslenerek şöyle sordu:
«— Ya Kesûlallah! Keler hakkında ne buyurursun?» Resûlullah (s.a.v.) de:
«— Onu ne yer, ne de haranı ederim» buyurdu.