Sünnet-i Seniyye konusunda kısa bir dip not…
Sünnet-i Seniyye konusunda kısa bir dip not…
Cenab-ı Hak Teala.,Kutsalımız Kur’anın muhtelif ayetlerinde insanoğlunu Kendine halife ve yaratılmışların en üstünü olarak ( Ahsen-i takvim üzere)yarattığını beyan buyurmaktadır…(örneğin tin süresi)
Ahsen-i takvim olarak yaratılmış insanoğlunun insan kalabilmesinin teminatı
ve yaratılmışların en üstünü olarak yaratılmış olmak nimetinin şükrü ancak ve sadece
‘’Levlake Levlak lema halaktul eflak’’ ilahi fermanının tek ve bir muhatabı olan Alemlere rahmet Efendimiz sav’in Sünnet-i Seniyyesini takip iledir…yani sünnetine yapışmaktır.,sünnetinden kopmamaktır…
‘’ Ey iman ettiğini iddia edenler (beyan edenler).,
Allah’a ve Resulüne itaat edin ve Kur’an size tebliğ edildiği ve onu dinlediğiniz halde Resulümden ve Kur’andan yüz çevirmeyin..
(Enfal suresi..20 ayet meali)
Ey iman ettiğini iddia edenler (beyan edenler).,
Allah’a ve Resulü Muhammed’e itaat şuurunu kuşanın.,
Resulümden (sünnetinden yüz çevirerek) amellerinizi boşa çıkarmayın…
(Muhammed suresi..33.ayet mealen)
İnsanın davranışlarını sünnet-i seniyyeye uyma düşüncesi ile yapması ve sünneti yaşaması Efendimiz sav.i yüreğinde yaşatmasıdır ve bir yönüyle O'nunla (sav) ile yaşamasıdır…buda Allah’ı anmaya en kuvvetli vesiledir…ne buyuruyordu Kur’an-ı Hakim’inde Cenab-ı Hak ; Allah’ın rızasına kavuşmak için vesileler arayın…
işte en yüce ve en kestirme vesile Sünnet-i seniyyedir…
İmam-ı Rabbânî (k.s) buyuruyor ki ; Ben seyr-i sülûk-u ruhânide (Manevi mertebelerdeki ruhanî yolculukta) görüyorum ki ;
evliyâ tabakasının ve mertebelerinin içinde en parlak en haşmetli en letaifli en letafetli en emniyetli yolu ve mertebeyisünnet-i seniyyeye yapışıp.,sünnet-i seniyyeyi kendisine esas-ı tarikat ( asıl yol) edinenlerde gördüm..
Bu makamın ve tabakanın en âmî (sıradan) evliyaları saîr tabaka ve makamın evliyalarından daha muhteşemdi..Saîr tabakatın evliyalarının en parlağı dahi sünnet-i seniyyeyi kendine yol edinmiş hayatına hayat etmişlerin parlaklığına erişemiyordu..Sünnet-i seniyye nur isteyenlere kafîdir hariçte nur arayışı beyhudedir (boş ve gereksizdir)…
el-Mektûbât 230 mektub
Üstad Bedîüzzaman’ın (k.s) bir sözü ile konuyu burada noktalandırıyorum ;
''Sünnet-i seniyye olmazsa olmazımızdır…Sünnet-i seniyye edeptir.,adaptır…
Sünnet-i seniyye içinde hiçbir mesele yoktur ki ; kuşatıcılığında bir nur bir edep olmasın…
Konu ile ilgili bir dip not daha vereyim…Aklınızda ve yüreğinizde bulunsun ;
Efendimiz sav.in en büyük sünneti tebliğ ettiğini temsil etmesidir…
Unutulmamalı ki ; tebliğ temsil ile anlamını kuşanır...
Sünnet-i seniyye ölçüsünü şekillere giysilere hapsetmek sünneti daraltmaktır..
İslâm ne şekilden ibarettir ne de şekilsizliktir...
Kulluk şuurunu kuşanmış talihli kişiler başkalarında beyaz duranın kendilerinde kara duracağını bilirler..
Hayata ve İnanca Dair Dipnotlar
Selam Sevgi Duâ ile ilkAy ONAY
Cevap: Sünnet-i Seniyye konusunda kısa bir dip not…
"Eğer Allah'a muhabbetiniz varsa,Habibullah'a ittiba (sünnet-i seniyye hayata hayat) edilecek. İttiba edilmezse,netice veriyor ki: Allah'a muhabbetiniz yoktur"Bediüzzaman hz.
Üstad Bedîüzzaman’ın (k.s) bir sözü ile konuyu burada noktalandırıyorum ;
''Sünnet-i seniyye olmazsa olmazımızdır…Sünnet-i seniyye edeptir.,adaptır…
Sünnet-i seniyye içinde hiçbir mesele yoktur ki ; kuşatıcılığında bir nur bir edep olmasın…
Rabbim bizleri Peygamberimizin Sünnetinden Mhrum Bırakmasın amin
Allah c.c. razı olsun...
amin ecmain inşaAllah hayru'n nisa (yoksa ene nisa mı demeliydim) imzandaki şiir tarzındaki duanın baş harfleri böyle bir şifre taşıyor...yorumun içinde teşekkürler...