Muhassab'dan Gecenin Son Vaktinde Kalkıp Yola Gitmek Babı
241-.......Âişe (R) şöyle dedi: Safiyye Minâ'dan dağılma gece*si hayz oldu da:
— Ben kendimi başka değil, muhakkak sizleri yolunuzdan hab-sedip alıkoyucu olduğumu düşünüyorum, dedi.
Peygamber (S):
— "Hay kesici ve kökten kazıyıcı kadın! Safiyye nahr günü ifâ*da tavafı yaptı mı?" diye sordu.
Kendisine:
— Evet (o gün ifâda tavafı yaptı), denildi.
Bu cevâb üzerine Safiyye'ye hitaben Rasûlullah (S):
— "Haydiyola çık!" buyurdu .
Ebû Abdillah el-Buhârî dedi ki: Zikredilen bu hadîste Muham-med bana ziyâde edip şöyle dedi : Bize Muhâdır tahdîs edip şöyle dedi: Bize el-A'meş, İbrahim'den; o da el-Esved'den tahdîs etti ki, Âişe (R) şöyle demiştir: Bizler Rasûlullah'm beraberinde haccdan baş*ka birşey zikretmeyerjk, Medine'den yola çıktık. Mekke'ye geldiği*miz zaman Rasûlullah bizlere ihramdan çıkmamızı emretti. Nihayet Minâ'dan memleketlere dağılma gecesi olduğu zaman Huyeyy kızı Saftyye hayızlandı. Peygamber (S):
— "Hay kökten kazıyıcı, kesici kadın! Ben onu başka değil, an*cak sizleri habsedipyolunuzdan ahkoyucunuzdur sanıyorum" dedi.
Sonra Safiyye'ye hitaben:
— "Sen nahr günü ifâda tavafını yaptın mı?" diye sordu. Safiyye:
— Evet (yaptım), dedi. Rasûlullah:
— "Öyleyse (zarar yok) haydi yola koyul!" buyurdu. Âişe dedi ki: Ben:
— Yâ Rasûlallah! Ben {Mekke'ye geldiğimde) ihramdan çıka*madım (yânı umre yapamadım), dedim.
Rasûlullah:
— "Sen de Ten'îm'den bir umre yap!" buyurdu.
Bunun üzerine kardeşi Abdurrahmân, Âişe'nin beraberinde, Ten'îm'e çıktı. Âişe dedi ki: Umreyi tamamlayıp döndüğümüzde Pey-gamber'e gecenin sonunda (veda tavafı yapmak üzere Mekke'ye doğru) gider hâlde kavuştuk. O bana:
— "Buluşma yerin şu ve şu1 yer olsun (yânı.veda tavafından sonra Medine'ye hareket için buluşmamız fulan yerde olsun)" buyurdu.