*Allah bana, kimsenin kimseye böbürlenmemek ve haksızlık yapmamak üzere tevazu göstermesini vahyetti (Müslim, Cennet:64) *Dikkat ve temkinle yavaş hareket etmek Allah’tan;
acelecilik ise şeytandandır. (Tirmizi, Birr:66.)
*Hangi halde bulunursan bulun, Allah’ tan kork. Yaptığın kötü bir işin arkasından bir iyilik yap ki, o, onu yok etsin. İnsanlara güzel ahlakla muamele et, iyilikle davran.(Tirmizi,Birr:55)
* Doğru yol, güzel davranış ve iktisat peygamberliğin yirmi beş vasfından biridir.(Ebi Davud, Edeb:3)
* Hiç kimseye sabırdan başka daha hayırlı ve daha büyük bir nimet verilmemiştir.(Buhari,Zekat:5)
* Sen bizimle şakalaşıyorsun dediler. Resulullah (a.s.m), - Şaka yapsam dahi- Ben ancak gerçeği söylerim buyurdu.(Tirmizi,Birr:57)
*Yumuşak muamele kimde bulunursa onu güzelleştirir. Ve bu rıfk, yumuşaklık kimden sökülp alınırsa onu da çirkinleştirir.(Müslim,Birr:78 )
* Kuvvetli kimse göreşte başkalarının yenen değil, öfke halinde nefsine hakim olandır.(Müslim,Birr:170)
* Birisi bir şey anlatıp, sonra da- bunu ancak sana anlatıyorum manasında- sağa sola bakarsa artık o söz bir emanettir.(Tirmizi,Birr:39)
* İnsanalar arasına bozgunculuk ve kötülük sokmaktan sakının! Çünkü böyle hareket dini yok eder.(Tirmizi, Kıyame:56)
* Zulüm ve akraba haklarını yerine getirmeme kadar Allah’ın bu dünyada daha çabuk cezalandırdığı bir başka günah yoktur. Üstelik Ahirette de ceza verecektir.(Tirmizi,Kıyame:57)
* Münafık iki sürü arasında gidip gelen şaşkın koyun gibidir.Hangi sürünün peşinden gidiceğini bilemez;kah birine, kah diğerine koşar durur.(Nesei,İman:31)
* Olgun mü’min ahlakı en güzel olandır.Ahlak bakımından en iyi olanınız da aile fertlerine en iyi davrananızdır.(Tirmizi,İman:6)