Cemre Yanında Binek Üzerinde Fetva Vermek Babı
209-.......Abdullah ibn Amr'dan (o, şöyle demiştir): Rasülullah (S), Veda Haccı'nda (Minâ'da) durdu. İnsanlar kendisinden sor*maya başladılar. Bir adam:
— Ben bilemedim de kurbân kesmeden önce tıraş oldum, dedi. Rasûlullah:
— "Kurbânını kes, günâhı yok" buyurdu. Diğer biri geldi ve:
— Ben bilemedim de cemreyi taşlamadan önce kurbânımı kes*tim, dedi.
Rasûlullah ona da:
— "Cemreyi taşla, darlık yok" buyurdu.
Rasülullah'a (o gün taş atmak, kurbân kesmek, tıraş olmak, ta*vaf etmek gibi birinci günün işlerinden) öne geçirilmiş veya geriye bırakılmış hiçbirşey sorulmadı ki, cevâbında "Yap, darlık (günâh) yok" buyurmasın .
210-.......Abdullah ibn Amr ibni'1-Âsî (R) şöyle tahdîs etmiş*tir: Kendisi, Peygamber (S) nahr günü (bineği üzerinde) hutbe yapar*ken yanında hazır bulunmuştur. Hutbe akabinde birisi Peygamber'e doğru kalktı da:
— Ben şu iş, şundan evvel yapılacak sanıyordum, dedi. Sonra bir diğer kimse ayağa kalktı ve:
— Ben şu iş, bu işten öncedir sanıyordum. Kurbân kesmeden önce tıraş oldum; cemre taşlamadan evvel kurbân kestim, dedi. Ve bunun gibi şeyler söyledi.
Peygamber (S):
— "Bunları yap, bu fiillerin hepsi için hiçbir darlık yoktur"bu*yurdu.
O gün Peygamber'e hiçbir şeyden sorulmadı ki, cevâbında "Yap, darlık yoktur" buyurmasın .
211....... İbn Şihab şöyle demiştir: Bana İsa ibnyu Talha ibn Ubeydillah tahdîs etti. O, Abdullah ibn Amr ibn Âs'tan işitmiştir. Abdullah (R), Rasûlullah (S) dişi devesi üzerinde durdu, deyip geçen hadîsi olduğu gibi zikretmiştir .
Bu hadîsi ez-Zuhrî'den rivayet etmekte Ma'mer ibn Râşid, Sa*lih ibn Keysân'a mutâbaat etmiştir.
Cevap: Cemre Yanında Binek Üzerinde Fetva Vermek Babı
emeyine yüreyine sağlık abbim razı olsun senden