Saç Ağarması Hakkında Zikrolunan Şeyler Babı
110-.......Bize Vuheyb, Eyyûb'dan tahdîs etti ki, Muhammed ibn Şîrîn şöyle demiştir: Ben Enes'e:
— Peygamber (S) saçını sakalını boyadı mı? diye sordum. Enes (R):
— Peygamber (S) az bir şeyden başka saç sakal ağarmasına ulaş*madı, dedi.
111-.......Sabit el-Bunânî şöyle dedi: Enes'e Peygamber'in sa*kalını boyaması (vâki' olup olmadığı) soruldu da, Enes (R):
— Şu muhakkak ki, Peygamber (S) saç sakal boyayacak derece*ye ulaşmadı. Eğer ben O'nun sakalındaki beyaz kılları saymak iste*seydim (muhakkak sayardım), dedi.
112-.......Usmân ibn Abdillah ibn Mevheb şöyle demiştir: Eh*lim (yânı Talha ailesi yâhud zevcem) beni Peygamber'in zevcesi Üm-mü Seleme'ye bir gümüş bardak içindeki su sebebiyle yolladı.
Hadîsin râvîsi İsrâîl ibn Yûnus üç parmağını yumdu (üç defa gön*derdiler yâhud bardağın boyu bu kadardı demek istedi).
(Usmân devamla dedi ki O kadehin içinde Peygamber'in saç*ları vardı. İnsanlar kendilerinden bir insana göz değmesi yâhud her*hangi birşey isabet ettiği zaman Ümmü Seleme'ye bir kabını gönde*rirlerdi. İşte bu gönderilmemde ben Ümmü Seleme'nin yanında kü*çük bir kaba muttali' oldum ki, onun içinde bir takım kırmızı saçlar gördüm.
113-.......Usmân ibn Abdillah ibn Mevheb: Ben Ümmü Sele*me'nin yanına girdim. O bizlere Peygamber(S)'in saçlarından bir mik-dâr boyanmış saç çıkarıp gösterdi, demiştir.
(Buhârî geçen senedle şöyle dedi:) Bize Ebû Nuaym Fadl ibn Dü-keyn söyledi. Bize Nusayr ibn Ebi'l-Eş'as, İbn Mevheb'den tahdîs etti ki, Ümmü Seleme ona Peygamber'in kırmızı saçlarını göstermiştir