Gömleğin Ve Başkasının (Başın Çıkması İçin) Göğsünün'' Yanından Oyulan Yakası Babı
16-.......Bize İbrâhîm ibn Nâfi' el-Mahzûmî, el-Hasen ibn Müs*lim'den; o da Tâvûs'tan tahdîs etti ki,Ebû Hureyre(R) şöyle demiş*tir: Rasûlullah (S) cimri ile sadaka verici cömert kimsenin mesellerini şu iki adamın meselleri gibi beyân etti: "Bu iki adamın üzerinde de*mirden birer cübbe vardır. Bu cübbe onların ellerini memelerine ve köprücük kemiklerine doğru sıkıştırıp zorlamıştır. Sadaka verici kişi bir sadaka verdiği zaman o cübbe onun bedeninden yayılıp genişler, hattâ onun ayak parmaklarının uçlarını bile kaplar da ayak izlerini siler giderir. Cimri ise bir sadaka vermek kasdettikçe cübbesi daral*maya başlar ve herbir halka, vücûdun kendisine değen yerini yakala*yıp (şiddetle) sıkar".
Ebû Hureyre dedi ki: Ben Rasûlullah'ı parmağıyle yakasına doğru şöyle diye işaret ederken gördüm. Eğer sen onu cübbesini genişlet*meye çalışır, cübbenin de genişlemez olduğunu göreydin (elbette hayret ederdin)!
Tâvûs'un oğlu Abdullah, babasından; o da Ebû Hureyre'den se*nediyle el-Hasen ibn Müslim'e mutâbaat etti. Ebu'z-Zinâd da el-A'rec'den; o da Ebû Hureyre'den senediyle "İki cübbe" sözüyle ri*vayette yine el-Hasen ibn Müslim'e mutâbaat etti.
Hanzala da şöyle demiştir: Ben Tâvûs'tan işittim, şöyle diyor*du: Ben Ebû Hureyre'den işittim, "İki cübbe" sözünü söylüyordu. Ca'fer ibn Rabîa da el-A'rec'den "İki cünne" yânî "İki kalkan" sö*zünü söylemiştir.