Sahİh-İ mÜslİm tercÜme ve Şerhİ
Kuruluşundaki gayeye uygun olarak Şirketimiz ticarî kazanç ve kâr'ı dü*şünmeden Muhterem Halkımız ve Okurlarımıza yeryüzünde Kur'an-ı Azimüşşa-mmızdan sonra mevsukiyeti bakımından en sağlam bulunan iki Sahih'den, Müs*lim Sahihi'nin Şerhi'ni hazırlatıp basmak sureti ile istifadelerinize arz etmeye karar vermiştir.
Her ne kadar Sahih-İ Müslim'in tercümesi daha evvel çıkmışsa da bu sa*dece tercemedir. Çıplak terceme ise böyle ana kaynak eserlerde bazı ahvalde faydadan ziyade zarar ika eder. Zira; bazı hadîslerin mensuh olanları vardır. Bunların hükümleri kalkmıştır. Bize delil olamazlar, keza te'vil ve tahsis edi*lenleri, mecaz manâda kullanılanları, muaraza halinde bulunanları, manâsı müş-kil yahut müteşabih olanları vardır. Bunlar hiçbir zaman kuru bir terceme ile ifade edilemez ve hükümlerini anlamak da çok zordur. Eserimizde ise; hadîs*lerin Râvileri, sebebi vürûdlan, bunlardan çıkan hükümler, ülemânm bu husus-daki görüşleri nakil ve izah edilerek tevillere meydan bırakılmamıştır.
Şirketimiz 10-12 cilt tutacak bu muazzam eser'i imkânlarını zorlıyarak bü*yük fedakârlıklarla Müslüman halkımızın dinini, ibadet ve ahlâkını, öze inerek, ana kaynak eserlerden öğrenmesini temin için bu külfeti seve seve üzerine al*mıştır.
Sahih-i Müslim'in terceme ve şerhi bu sahadaki eserlerimizin ikincisidir.
Birincisi Resül'ü Zişan Efendimizin İbadet, ahkâm ve İslâm hukukuna ta*allûk eden bütün fıkıh meselelerini muhtevi Hadîs-i Şerifleri bir araya toplayan «Bülüğül Meram b adli 4 ciltlik eser olup, bunu hazırlayan Yüksek islâm Ens*titüsü öğretmenlerinden saym üstad Ahmed Davudoğhı hocamız olup, bu sahadaki otoritesine güvenerek bu eseri de ona hazırlatmış bulunuyoruz. Emek*leri Hak katında makbul olsun.
Bu suretle hadîslerle alâkalı 2. büyük eseri muhterem okurl fnmızın istifa*delerine sunmuş bulunuyoruz. Cenabı Haktan niyazımız Şirketimizi dinimize hadim kılmakta daim etmesidir.
Bu sahada en büyük desteğimiz de Cenabı Hakkın inayeti ile Sönmez Neş-riyat'a ilgi gösteren ve bizi teşvik eden Aziz Ortaklarımız ve siz muhterem okuyuculanmizdir.
Tevfik ve Hidayet Cenabı Allah'tandır.
(SÖNMEZ)
— Bir Şairimizin; —
Irjan ve Kemalin beni bend eyledi artık
Sevdim seni «Allah birs> ey Âhmed Davudoğlu.
Ahlâkın uyar hulk-ı Resuli's-Sakeleyne
Hâlin buna şahiddîr ey Ahmed Davudoğlu. dediği