Resulullah (As) Onu Temizledi
Maiz b. Malik Resulullah'ın (as) yanına gelerek kendisini temizlemesini istemiş ve şöyle demişti: "Ben zina ettim.". Resulullah (as) tanıdıklarını çağır*tıp onlara, "bunun aklından bir zoru var mı?" diye sordu. Onlar Maiz'in deli olmadığına tanıklık ettiler ve "bizim sağlam insanlarımızda nasıl bir akıl varsa o da aynı şekilde akıllıdır." dediler. Maiz dört kez kendi aleyhine ta*nıklık etti. Beşinci kez tanıklık etmezden önce Resulullah (as), "yoksa, o ka*dınla cinsel ilişkide bulundun mu?" diye sorunca, Maiz, "evet" dedi. Resulul*lah (as), "yani seninki o kadınınkinin içine girip kayboldu mu?" diye sorun*ca Maiz, "evet" dedi. Resulullah (as), "tıpkı sürme milinin sürme kutusu içe*risine ve kuyu ipinin kuyuya girdiği gibi mi girip kayboldu?" deyince Maiz, "evet" dedi. Resulullah (as), "zinanın ne demek olduğunu biliyor musun?" diye sordu. Maiz, "evet; insanın karısından helal yolla aldığı şeyler onunla alınınca haram olur" dedi. Resulullah (as), "bu sözünle ne demek istiyor*sun?" diye sordu. Maiz, "beni temizlemeni istiyorum" dedi. Resulullah (as) birisine Maiz'in ağzını koklamasını söyledi. İçki içmemiş olduğu anlaşıldıktan sonra recmedilmesini emretti. Recmolundu. Ama Onun için çukur kazılmadı. Recm başlayıp taşlar atılınca taşların kendisine vermiş olduğu ızdiraptan do*layı kaçtı insanlar da onun peşinden koşdular. Aralarından birisi O'na yetişti elindeki bir devenin çene kemiğiyle ona vurdu. Daha sonra insanlar da ö-lünceye kadar O'na vurdular. Durum Resulullah'a (as) anlatıldığında, "O'nu terketsey diniz de öldürmeyip bana getirseydiniz ya" dedi.
Bu hadisenin nakledildiği bazı haberlerde şöyle- geçiyor: "Resulullah (as) Maiz'e hitaben, "kendin aleyhine dört kez tanıklık ettin" dedi. Sonra ora-dakilere, "O 'nu götürüp recmedin" dedi.
Bazılarında bu olay şöyledir: Maiz kendi aleyhine dört kez tanıklık ettik*ten sonra Resulullah (as) O'nu çağırarak, "sende dellik var mı?" dedi. Maiz, "hayır" dedi. Resulullah (as), "evlendin mi?Evli misin?"diye sordu. Maiz, "e-vet" dedi. Resulullah (as), "O'nu götürüp recmedin" dedi.
Bazı haber senetlerinde şöyledir: Resulullah (as), Maiz'e hitaben, "belki de rüyanda zina ettiğini görmüşsündür de bundan dolayı tiksiniyorsun-dur?" diye sordu.
Bu tipten olan ve bu konuda geçen hemen tüm haberler sahihtir, İşte burada Maiz'in durumuyla ilgili olarak Efendimiz Peygamberimiz'den (as) açık haberler alıyoruz. Maiz zina ettiğinde erkeklik organını kadının dişilik organına tamamen girdirmiş, daha doğrusu gömmüş*tü. Organının kafasını, yani sünnet yerinden itibaren olan kısmını kadının cinsel organına sokarken bir kuyuya ip sarkıtır yahut bir mürekkep okkasına kalemi daldırır gibi tamamını sokmuştur. Zaten zina olgusunun vuku bulmuş olması ve recm cezasının uygulanabilmesi için birinci koşul budur.
Bu olay bazı haber kaynaklarında şöyle geçiyor: "Maiz için bir kuyu kazıldı." Bu haber Müslim'de yer almaktadır. Burada haber, Beşir İbnu'l Mu*hacirin yaptığı rivayetten alındığından dolayı yanlıştır. Eğer İmam Müslim bu haberi Beşir'in rivayetinden almış ise rivayet senedindeki sika (güvenilir) ra-vilerin yanıldıkları vakidir. Ahmed ve Ebu Hatim er-Razî bu haber konusun*da konuşarak Maiz'in zina ettiği Gamid'li kadın için bir çukur açılıp açılmadı*ğı hususundaki yanılgıları ve kuşkulan dile getirdiler. Buradaki kuşkular ta Maiz'İn durumuna kadar ilerlemiştir. İşlerin doğrusunu bilen yalnızca Allah'tır.
Bu haberin bazı rivayetlerinde şöyle geçmektedir: Resulullah (as) saha*belerinden İki kişinin Ma İz'den bahsederek birbirlerine, 'baksana şu adama eğer sırrını açmasaydı Allah da onun sırrını örtecek ve kendi kendini ortaya atarak köpeklerin recmedilerek (taşlanarak) öldürüldükleri gibi Öldürülme*yecekti" diye konuştuklarını duyduğunda onlara bir şey söylemedi. Bir saat kadar yürüdükten sonra ölü bir eşeğin leşine yaklaştıklarında Resulullah (as) onların adlarını söyleyerek, "falan ve filan nerede?" diye sordu. Onlar, "bu*radayız ey Allah'ın elçisi/ Biz buradayız" dediler. Resulullah (as) onlara, "şuraya inin de şu ölmüş eşeğin leşinden yeyin bakalım " dedi. Onlar, "ey Al*lah'ın elçisi! Bu leşi kim yiyebilir ki!" dediler. Resulullah (as), "az önce. (gıy*betini yapmakla) kardeşinizin vücudundan elde ettiğiniz şey bundan daha şiddetlidir. Nefsimi elinde tutan Allah'a yemin ederim ki şimdi o kardeşiniz (Maiz) cennetin nehirlerinde dalıp çıkmaktadır" dedi.
Gamid'li bir kadın ResuluIIah'a (as) gelerek, "ben zina ettim, beni te*mizle" dedi. Resulullah (as) onu reddetti. Kadın, "beni de Maiz'i reddettiğin gibi red mi ediyorsun? Allah'a yemin ederim ki ben hamileyim" dedi. Resu*lullah (as), "git, doğum yapıncaya kadar bekle" dedi. Kadın doğum yaptıktan sonra çocuğunu bir beze sararak getirdi ve "işte onu (oğlan çocuğunu kaste*derek) doğurdum" dedi. Resululİah (as), "git ve onu memeden kesilinceye kadar emzir" dedi. Kadın gitti bir süre sonra çocuğunun eline bir parça ek*mek tutturarak geldi ve "işte onu memeden kestim ve artık ekmek de yiyebili*yor". Resulullah (as) çocuğu Müslümanlardan birine verdi. Sonra .kadının göğsünün hizasına gelecek derinlikte bir çukur açılmasını emretti. Sonra da insanlara onu recmetmelerini emretti. Kadın recmedilirken Halid b. Velid'in fırlattığı bir taş kadının kanını Halid'in yüzüne sıçratınca kadına küfretti. Re*sulullah (as) bunu duyunca, "yavaş ol, kendine bakim ol ya Halid.' Nefsimi e-linde tutan Allah'a yemin ederim ki o kadın öylesine bir tevbe etti ki zulüm işlemiş bir insan bu tevbeyi etseydi günahları affolunurdu" dedi. Daha sonra Resulullah (as) kadının getirilmesini emretti; cenaze namazını kıldırdı ve ka*dın defnedildi.