De Ki: Ben Yaptığım Şu İş İçin Sizden Hiçbir Menfaat İstemiyorum
Ubade b. es-Samit Resulullah'a (as) şöyle dedi: "Kendisine yazı yazma*yı ve Kur'an-ı Kerim'i öğrettiğim bir kimse bana bir yay hediye etti. Buna da mal denemezdi. Ben bu yayı Allah yolunda savaşta kullandım" dedi. Resu*lullah (as), "eğer ateşten bir gerdanlık takmaya razı olursan onu kabul et"dedi.
Buradaki açıklamalar Resulullah'ın (as), "kendisi dolayısıyla ücret (sevap benzeri karşılık) aldığınız -ve kendisine başvurarak problemlerinize çözüm*ler, şifalar bulduğunuz- en güzel şey Allah'ın kitabıdır" buyurduğu hadisiyle herhangi bir çelişki arzetmiyor. Kölelerin ve cariyelerin durumlarını anlatan haberde de bu durum söz konusudur. Yukarıdaki hadiste Ubade'nin aldığı ücret rüşvet olan bir karşılıktır.Ubade'nin ustalığı Kur'an'dır. Kur'an'ın öğ*retilmesinde ücret almak yoktur. Resulullah'ın (as) Kur'an'ın öğretilmesi kar*şılığında para alınması hususunda getirdiği yasak, Allah Teala'nm, Resulüne "de ki: Ben sizden Kur'an (tebliğ etmek ve öğretmek) karşılığında herhangi bir ücret istemiyorum." diye vahyetmesine, yani bizzat Kur'an'ın kendisine dayanmaktadır. Nitekim Allah Azze'nin, "de ki: Ben siz*den hiçbir ücret istemedim ki, o size aittir" ve "sizden hiçbir ücret is*temeyen Allah elçilerine uyun" diye vahyettiği ayetleri Kur'an-ı Kerim'in ve İslam'ın öğretilmesi ve tebliğ edilmesi karşılığında herhangi bir şey alın*masını yasaklamaktadır.