Rasulullah'ın Nasıl Haşredileceği
1576) Enes îbn Malik şunu söyledi: Rasulullah (s.a.v.):
"Kıyamet günü, toprağı yarılarak kabrinden çıkacakların ilki be*nim. Etrafımda, muhacirler ve ensar, başlarından topraklan silkeler ol*dukları halde kabrimden çıkarım" buyurdu.
1577) îbn Ömer şunu anlattı: Rasulullah (s.a.v.):
"Toprağı yarılarak kabirlerden çıkacak olanların ilki benim. Sonra Ebu Bekr, sonra Ömer, daha sonra Bakî'ya gömülenlere gelirim. Onlar da benimle birlikte hasredilirler. Sonra da Mekke halkım beklerim."
El-Mutarriz şunu ilave etti: "Ben Haremeyn (iki Harem) arasında hasredilirim.
1578) Ka'bu'l-Ahbar şunu anlattı:
Fecir -doğar doğmaz, yetmiş bin melek iner, kanatlarını çırparak kabri kuşatırlar ve Peygamber'e (s a.v.) salât getirirler. Akşam olunca onlar göğe çıkarlar. Onların benzerleri inip aynı şeyi yaparlar. Yer va*rıldığında da, Rasulullah (s.a.v.) etrafında pervane gibi dönen yetmiş bin meleğin arasında çıkar.
1579} Yusuf îbn Yusuf şöyle dedi: Rasulullah (s.a.v.)
"însanlar yaya olarak hasredilirler. Ben ise, Bilal Önümde, kırmızı bir deve üzerinde olduğu halde, Burak'a binmiş olarak hasredilirim, in*sanların toplandığı yere ulaştığımızda, Bilal, ezan okuyarak seslenir. Eşhedu en lâ ilahe illallah ve eşhedu enne Muhammeden Rasulullah dediğinde, öncekiler ve sonrakiler onu tasdik ederler" buyurdu.[