Enes B. Malik’in Anne Ümmü Süleym İle Bilal (Radiyalîahâ ânha)’ın Faziletlerinden B
Bize Hasen El-Hulvâni rivayet etti, (Dedi ki) : Bize Amr b. Âsim rivayet etti. (Dedi ki) : Bize Hemmâm, İshâk b. AbdiUah'dan, o da Enes'den naklen rivayet etti. Şöyle demiş: Veygamhar(Saîlallahü Aleyhi ve Sellem) zevcelerinden başka hiç bir kadının yanına girmezdi. Yalnız Ümmü Süleym müstesna! Çünkü onun yanma girerdi. Bu husûsda ken*disine söz edildi de:
«Ben ona acıyorum. Kardeşi benimle-birlikte öldürüldü.» buyurdular.
Bu hadîsi Buharı «Kitâbu'l-Cihad»'da tahric etmiştir.
Cihad bahsinde görüldüğü vecihle Hz. Enes'in validesi Ümmü Süleym ile teyzesi Ümmü Hıram Resûlüllah (Sallallahü Aleyhi ve Sellemyin ya neseb yahut süt cihetinden teyzeleri idi. Onun için yanlarına girerdi. İbnü Tin buradaki tahsisin devam üzere girmek mânâsına olduğunu söylemiş : «Yoksa bazan Ümmü Hıram‘in ya*nma da girerdi.» demiştir. İhtimal ki, Ümmü Süleym Resûlüllah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) ile birlikte iken öldürülen Hıram b. Mi1han'in anne baba bir kardeşi imişdir. Hz. Hıram, Bi'ri Maûne vak'asmda şehid edilmişti. Resûlüllah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) in onun hakkında (benimle beraber) demesi, benim askerimle bir*likte yahut din uğrunda benimle beraber idi manasınadır. Çünkü kendisi Bi'ri Maune vak'asmda bulunmamıştı.
Bu Hadisden Çıkarılan Hükümler:
1- Hadîs-i şerif bir kimsenin mahremi olan kadının yanına girebi*leceğine delildir.
2- Bu hadîsde bir adamın — takva sahibi olsa bile — ecnebi bir ka*dınla başbaşa kalmasının haram olduğuna işaret vardır. Bu bâbdaki sahih ve meşhur hadîsleri evvelce görmüştük.
3- Yine bu hadîs Peygamber (Sallallahü Aleyhi ve Sellem)''in zaif ve bîçârelere karşı son derece lütûfkâr, mütevâzi ve merhametli olduğuna delildir.
İstisnadan istisna yapmak sahihtir. Nitekim burada yapılmıştır.
105- (2456) Bize İbni Ebî Ömer rivayet etti. (Dedi ki) : Bize Bişr (yâni îbni Seriy) rivayet etti. (Dedi ki) : Bize Hammad b. Seleme, Sâ-bit'ten, o da Enes'den, o da Peygamber (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) 'den nak*len rivayet etti. Şöyle buyurmuşlar:
«Cennete girdim de bir ayak sesi İşittim. Ve : Bu kim? dedim. Bu Enes b. Mâlik'in annesi Gumeysâ binti Milhan'dır, dediler.»
Hz. Enes'in validesine Rumeyda dahi denilir, ibni Abdil-Berr «Rumeysa ile Gumeysa Ümmü Seym'dir» demiştir. Bu kelimeler aşağı yukarı müteradif olup, çapaklı mânâ*sına gelirler.
Hadîs-i şerif Hz. Ümmü Süleym'in menkabesine delildir. Ümmü Sü1eym'in ismi ne olduğu ihtilaflıdır. Bazıları Rumey1e, bazıları Rumeyse, bir takımları da Mü1eyke olduğunu söy*lemişlerdir. Kız kardeşi Ümmü Hıram'ın ise ismi bilinememek*tedir.
106- (2457)"Bana Ebû Ca'fer Muhammed b. Ferec rivayet etti. (De*di ki) : Bize Zeyd b. Hubab rivayet etti. (Dedi ki) : Bana Abdû'1-Aziz b. Ebî Seleme haber verdi. (Dedi ki) : Bize Muhammed b. Münkedir, Câbir. Abdillah'dan naklen haber verdi ki, Resûlüllah (Saİlailahü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuşlar:
«Bana cennet gösterildi, Ebû Talha'nın karısını gördüm. Sonra önüm*de bîr tıkırtı işittim. Bir de baktım Bilâi'mış.»
Bu hadîs-i şerif de Hz. Bilâl-i Habeşî !nin faziletine delildir.
Hz. Bilâl aslen köle olup, ilk iman edenlerdendir. Sahibi Ümeyye b. Halef tarafından pek çok ezâ cefâ gördüğünden, Hz. Ebû Bekr kendisini satın alarak âzâd etmiştir. Resûlüllah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem)'in müezzini idi. İslâm'da ilk ezanı o okumuştur. Birçok hadîsler rivayet etmiş ve hicretin yirminci yılında Şam'da ve*fat etmiştir.