Peygamber (Sallallahü Aleyhi ve Sellem)'in Sıfatı ve Yüzce İnsanların En Güzeli Olduğ
91- (2337) Bize Muhammed b. Müsennâ ile Muhammed b. Beşâr rivayet ettiler. (Dediler ki) : Bize Muhammed b, Ca'fer rivayet etti. (De*di ki) : Bize Şu'be rivayet etti. (Dedi ki) : Ebû tshâk'ı dinledim. (Dedi ki): Bera'ı şunu söylerken işittim: Resûlüllah (Sallaîlahü Aleyhi ve Selîem) orta boylu, omuzlarının arası geniş, saç demedi kulaklarının yumuşağına inecek kadar büyük bir zat idi. Üzerinde kırmızı bir hülle vardı. Ben Re*sûlüllah (Sallaîlahü Aleyhi ve Selîem) 'den daha güzel hiç bir şey görmedim.
92- (...) Bize Amru'n-Nâkid ile Ebû Küreyb rivayet ettiler. (De*diler ki) : Bize Veki', Süfyân'dan, o da Ebû İshâk'dan, o da Bera'dan nak*len rivayet etti. (Şöyle demiş) : Ben hiç bir uzun saçlının kırmızı hülle içinde ResûlUllah(Sallallahü Aleyhi ve Selîem) 'den daha güzel olduğunu görmedim. Saçları omuzlarım çalıyordu. Omuzlarının arası genişti. Ne uzun*du, ne kısa.
Ebû Küreyb : «Saçı vardı» dedi.
93- (...) Bize Ebû Küreyb Muhammed b. Ala' rivayet etti. (Dedi ki) : Bize İshâk b. Mansur, İbrahim b. Yûsuî'dan, o da babasından, o da Ebû îshâk'dan naklen rivayet etti. (Demiş ki) : Ben Berâ'ı şunu söyler*ken işittim. Resûlüllah (Sallaîlahü Aleyhi ve Sellcm) yüzce insanların en gü*zeli, ahlâkça en iyisi idi. Fazla uzun değil, kısa da değildi.
Bu rivayetleri Buhârî «Kitâbu'l-Menâkıb»'de tahric etmiştir.
Merbu: Fazla uzun veya kısa olmayan yâni orta boylu kimse de*mektir.
Vefra : Kulak yumuşağına kadar inen; Ciimme : Omuzlara kadar inen; Limme ise; omuzların üzerine döşenen saç demektir. Bu kelimelerin Pey*gamber (Sallaîlahü Aleyhi ve Selîem) hakkında kullanılması saçının zaman zaman hepsine uymasındandır. Saçını kısaltmadığı zaman omuzlarına iner, kısalttığında kulaklarının yan hizasında kalırdı.
Kaadî Iyâz diyor ki: Bu hadîsteki «halkan» kelimesini cismi*nin sıfatlarına delâlet ettiği için (hâ) nın fethi ve (lâin) m sükûnuyla tes*pit ettik. Enes'in hadîsinde ise (hâ) nın zammı ile rivayet olunmuştur. Çünkü orada Peygamber (Sallaîlahü A leyhi ve Selîem) 'in ahlâkından ve gü*zel muaşeretinden bahsedilmiştir.