"Tevriye Ve Kinaye Yoluyla Söylenen Ta'rîzli Sözler, Yalandan Kurtulmadır"
İshâk ibn Abdillah şöyle dedi: Ben Enes'ten işittim: Üvey babam Ebû Talha'nın bir oğlu öldü. Eve geldiğinde: Oğlan(ın hastalığı) nasıl oldu? diye sordu.
Annem Ummü Suleym: — Oğlanın nefesi sâkinleşti, ben onun istirahata kavuşmuş olmasını timîd ediyorum, dedi.
Ebû Talha, Ummü Suleym'in bu sözünden, onun doğru söylemekte olduğunu zannetti, dedi.
232-.......Bize Şu'be, Sabit el-Bunânî'den; o da Enes ibn Mâlik(R)'ten tahdîs etti ki, o şöyle demiştir: Peygamber (S) bir seferin*de yol alırken Habeşli bir deve sürücüsü güzel sesiyle kadınların bindikleri develeri hızlı bir şekilde yürüttü. Bunun üzerine Peygam*ber ona hitaben:
— "Yâ Enceşe, yumuşak ol! Yazık sana! Camları (yânî cam gi*bi nâzik olan kadınları) hızlı yürütme!" buyurdu.
233-.......BizeHammâdibnYezîd, Sâbit'ten; o daEnes'ten ve yine Hammâd, Ebû Kılâbe'den; o da Enes(R)'ten şöyle tahdîs etti: Peygamber (S) bir seferde idi. Enceşe denilen bir siyah köle de ka*dınların bindikleri develeri güzel sesiyle tegannî ederek hızlı hızlı yü*rütüyordu. Peygamber ona:
— "Yavaş ol yâ Enceşe! Camları sürüşünde ağır ol!" buyurdu.
Ebû Kılâbe: Peygamber "Kavarîr{ Camlar)" sözüyle kadın*ları kasdediyordu, demiştir.
234-.......Bize Katâde tahdîs etti. Bize Enes ibn Mâlik (R) tah*dîs edip şöyle dedi: Peygamber'in Enceşe denilen bir deve sürücüsü vardı, o güzel sesli bir kimse idi. Peygamber (S) ona:
— "Yavaş ol yâ Enceşe! Cam şişeleri kırma!" buyurdu.
Katâde: Peygamber "Cam şişeler" sözüyle, kadınların (gönül*lerinin) za'flarını kasdediyordu, dedi .
235-.......Enes ibn Mâlik (R): Medine'de düşmandan bir kor*ku olmuştu. Rasûlullah (S) hemen Ebû Talha'nın atma binip hare*ket etti. Döndüğünde:
— "Biz korkulacak hiçbirşey görmedik. Şu muhakkak ki, biz bu beygiri bir derya (gibi hızlı) bulduk" buyurdu.