Peygamber (S) Taşkınlık Yapacak Tabîatte Değildi, Taşkınlık Yapıcı Da Olmamıştır
58-...... Buradaki iki senedde Mesrûk şöyle demiştir: Abdul*lah ibn Amr ibni'1-Âs (41 yılında) Muâviye ibn Ebî Sufyân'ın bera*berinde Kûfe'ye geldiği zaman bizler Abdullah ibn Amr'ın yanına girdik. O, Rasûlullah(S)'ı zikretti de:
— Rasûlullah (sözünde, fiil ve hareketlerinde) taşkınlık yapacak seciyede değildi ve hiçbir zaman taşkınlık yapıcı da olmamıştır, dedi.
Yine Abdullah ibn Amr:
— Rasûlullah "Muhakkak sizin en güzel huylunuz, en hayırlı olanınızdır" buyurmuştur, dedi .
59-.......Bize Abdulvahhâb, Eyyûb'dan; o da Abdullah ibn Ebî Muleyke'den; o da Âişe(R)'den şöyle haber verdi: Bir Yahûdî toplu*luğu Peygamber(S)'e geldiler de (selâm yerine "Ölüm üzerinize" de*mek olan) "es-Sâmu aleykum" ta'bîrini söylediler. Âişe de:
— O sizin üzerinize olsun, Allah sizlere la'net etsin, Allah sizle*re gadab etsin! dedi.
Rasûlullah:
— "Yâ Âişe yavaş ol, incelik ve yumuşaklıkla muamele etmen lâzımdır; seni katılık ve aşırılıktan sakındırırım" buyurdu.
Âişe:
— (Yâ Rasûlallah!) Onların dediklerini işitmediniz mi? dedi. Rasûlullah:
— "Sen de benim onlara ("Sizin üzerinize de" şeklinde) söyle*diğimi işitmedin mi? Ben de onu onlara aynen reddettim. Benim on*lar hakkındaki duam kabul olunur, fakat onların benim hakkımdaki dilekleri kabul olunmaz" buyurdu
60-.......Enes ibn Mâlik (R) şöyle demiştir: Peygamber (S) sövücü, aşırı söz ve harekette bulunucu ve la'net edici değildi. O biz*den birine danldığında sâdece "Ona ne oldu? Alnı toprak olası!" der idi .
61-.......Bize Ravh ibnu'l-Kaasım, Muhammed ibnu'l-Munkedir'den; o da Urve'den; o da Âişe(R)'den şöyle tahdîs etti: Bir adam Peygamber'in huzuruna gelmek için izin istedi. Peygamber onu uzak*tan görünce:
— "O, aşiretin ne kötü kardeşidir -yâhud: Aşiretin ne kötü oğlu*dur-" buyurdu.
Adam içeri girip oturunca ona güleryüz gösterdi ve ona genişle*yip açıldı (yânı ona yumuşak sözler söyledi). Adam gidince Âişe:
— Yâ Rasûlallah! Adamı gördüğün zaman onun için şöyle şöy*le sözler söyledin, sonra da onun yüzüne karşı güleç oldun ve ona açılıp yayıldın? dedi.
Rasûlullah (S):
— "YâÂişe! Sen beni ne zaman aşırı hareket edici buldun? Kı*yamet günü Allah katında mevki'ce insanların şerrlisi, (dünyâda) kö*tülüğünden korunmak için insanların terkettiği -yâhud: Karşılaşmak ve konuşmaktan kaçındığı- kimsedir" buyurdu.