Kabir İçine Izhır Çayırı ve Kuru Ot Konuluşu Babı
104-.......Bize Hâlid el-Hazzâ-, İkrime'den; o da İbn Abbâs(R)'tan tahdîs etti. Peygamber (S) şöyle buyurdu: "Azız ve Cetîl olan Allah Mek*ke'yi haram kılmıştır. Artık Mekke, benden evvel hiçbir kimse için ha-lâl olmadı; benden sonra da hiçbir kimse için hatâl değildir. Mekke bana da bir gündüzün bir saatinde halâl kılınmıştı. Mekke'nin otu kopanl-maz, ağacı kesilmez, av hayvanı ürkütülmez, yitiği kimse tarafından el uzatılıp alınamaz. (Mekke'de yitirilen şeyi) ancak onun sahibini araştı*racak kimse atabilir". Rasûluilah'ın bu sözleri üzerine Abbâs: Yâ Rasûlallah, kuyumcular ve kabirlerimiz için ızhır otu müstesna olsun, dedi. Rasûlullah: "Izhır müstesnadır" buyurdu .
Ebû Hureyre Peygamber'den rivayet ettiği hadîste o zâtın: "Ka*birlerimiz için ve evlerimiz için (ızhır müstesna olsun)" dediğini söyle*di .
Ve Ebân ibnu Salih, el-Hasen ibn Müslim'den; o da Şeybe'nin kı*zı Safıyye'den söyledi ki, bu Safıyye: Ben Peygamber(S)'den işittim, deyip bu hadîsin benzerini (yânı kabirler ve evleri zikrettiğini) rivayet etmiş*tir .
Mucâhid de Tâvûs'tan; o da İbn Abbâs'tan söyledi ki, Abbâs: Iz*hır, Mekkeİiler'in demircileri, dökümcüleri ve evleri için (zarurî bir ih*tiyaç maddesi)dir, demiştir.