Erkeğin, (Boşama Niyetiyle) Karısına Serbestsin, Kurtuldun Gibi Sözleri
5. imam Malik'e şöyle rivayet olundu: Irak'tan, Ömer b. Hattab'a bir adamın karısına (boşama kasdiyle) «ipin boynunda» dediğini yazdılar. Bunun üzerine Ömer b. Hattab da (Irak'taki) valisine: Ona hac mevsiminde benimle Mekke'de görüşmesini söyle diye yazdı. Hz. Ömer, Beytullahı tavaf ederken adı geçen adam, Hz. Ömer'le karşılaşıp, selâm verince, Hz. Ömer:
«— Kimsin?» diye sordu. O da cevaben:
«—Yamna gelmesini emrettiğin kişiyim», deyince Hz. Ömer:
«— Şu Kabe'nin Rabbı hakkı için sana soruyorum, karına «ipin boynunda» derken niyetin neydi?»
«— Buradan başka bir yerde bana yemin verseydin gerçeği söylemezdim.
Ömer:
Bu sözümle karımı boşamayı kasdettim» deyince Hz.
«— Hüküm, istediğin gibi olmuştur, (yani karın senden boş*tur)» dedi.
6. imam Malik'e şöyle rivayet olundu: Ali b. Ebî Talib, karısı*na «sen bana haramsın» diyen bir kişi hakkında:
«— Karısı üç talakla boştur» diye fetva verirdi.
İmam Malik der ki: Üç talak konusunda işittiğimin en uygu*nu budur.
7. Nafî'den rivayet edildi, Abdullah b. Ömer der ki: (Bir kimse*nin karısını boşama niyetiyle): «Sen serbestsin veya ben senden kurtuldum» demesi üç talak sayılır.
8. Muhammed'in oğlu Kasım'dan rivayet edildi: Bir ailenin kızıyla adamın biri evliydi. Adam, karısının ailesine «alın kızınızı ne yaparsanız yapın» dedi. Bunun üzerine fakihler, o kadının bir talak ile boş olduğuna hükmettiler.
9. Ibn Şihab, Karısına: «Sen benden, ben de senden kurtul*dum» diyen bir adam hakkında, der ki:
«O kadın üç talak ile boştur. Tıpkı elbette ile boş olan kadın gibi.
îmam Malik der ki: Bir adam, «Sen serbestsin» veya «sen kur*tuldun» ya da «sen kesin olarak boşsun» derse, bu üç talak sayılır. (Nikâhtan sonra) karısına yaklaşmadan yukardaki sözleri söyle*yen kimse hakkında, bir veya üç talaktan hangisine niyyetlendi ise o kadar talak vaki olur. Adam «bir tane kasdettim» derse yemin et*tirilir, o şahıs, karısına taliplilerden biri olur. Zira kocasıyla te*masta bulunmuş bir kadını, kocasından ancak üç talak kesin ola*rak ayırır. Böylece kadın kocasından kurtulur ve serbest olur. Ko*casıyla temas etmemiş bir kadın hakkında bu işi bir talak görür.
imam Malik der ki: Bu konuda işittiğimin en uygunu Şi-hab'ın sözüdür.