-
Farklı bir çıkış
FARKLI BİR ÇIKIŞ
Oral ÇALIŞLAR
Eyüp Can’ın Fethullah Hoca ile yaptığı söyleşiyi ilgiyle izliyorum. Uzun bir söyleşi olduğu için çok kapsamlı bir değerlendirme yapabilme imkanım yok. Bazı noktaların altını çizmek istiyorum.
Fethullah Hoca, uzun bir birikim ve hazırlık döneminden sonra, benim görüşüme göre siyaset meydanına çıktı. Bu çıkış Necmettin Erbakan’ın siyasete atılış tarzından oldukça farklı, ama yine de bir çıkış. Yaşamın her alanına ilişkin görüşleri var, bunları kendi üslubu içinde dile getiriyor.
Dogmatizme ilişkin düşünceleri, aslında bütün diğer düşüncelerinin zeminini oluşturuyor. O, içine kapalı siyasî İslâmcı akıma yeni bir yön vermek istiyor. Bu yön, çağın gereklerine ve günün ihtiyaçlarına uygun bir yön olarak tanımlanabilir. İslâmcı saflarda, içine kapanmaya ve büyümeye engel olan katı tutumu yumuşatmaya çalışıyor ve İslâmcı cepheye düzende uygun bir yer arıyor. Fethullah Hoca’nın uzun bir örgütlenmenin ve yaygınlaşmanın ardından böyle bir yola girmesini analiz etmeye gayret ediyorum. Bir yandan, devletle ve düzenle çatışmaktan dikkatle kaçınıyor. Öte yandan, hızla çevresini genişletiyor. Burada kafama, Batı’nın aradığı ılımlı İslâm arayışına bir cevap mı var? sorusu takılıyor. Çünkü, Hoca, Batı ile ilişkilerde de diğer İslâmcı gruplardan farklı mesajlar veriyor. Türkiye İslâm’ı çizgisi zaman zaman acaba Türk İslâm’ı mı? sorusunu gündeme getiriyor. Çünkü Hoca’nın görüşlerinde derin bir Türkçü hava sezinlemek mümkün. Asya’daki Türk cumhuriyetlerine yönelik yatırım ve eğitim politikalarını açıklarken, geçmiş milliyetçi özlemlerini dile getiriyor. Türkiye’nin en ciddi sorunu olan Kürt meselesine, devletçi bakış açısıyla ciddi bir çözüm bulabilmek mümkün mü? Hoca, bu noktalarda yine çatışmamak tutumu sebebiyle uzak duruyor. Bu tutumu benim açımdan ciddi bir soru işareti. Örneğin Terörle Mücadele Yasası’nın değiştirilmesi sırasında daha yapıcı bir yol bulunabilirdi. Bu noktada da bir neticeye gidilemedi. İslamî bir sivil toplumun, sivil özgürlükler konusunda daha duyarlı olmasını beklemek gerekmez mi?