Türkiye’den dünyaya bakışın ölçüsü
TÜRKİYE’DEN DÜNYAYA BAKIŞIN ÖLÇÜSÜ
Doç. Dr. Nabi AVCI
Fethullah Hoca’nın Ufuk Turu’nu ilgiyle okudum. Bildiğim kadariyle, ilk defa bir sivil toplum önderi, ülke sorunlarıyla ilgili görüşlerini bu kadar geniş bir yelpazede, açıkça kamuoyunun değerlendirmesine açıyor.
Bu açık tavrın, sadece Fethullah Hoca’yla ve sevenleriyle ilgili yerli–yersiz spekülasyonlarda bulunan bazı kasıtlı çevrelere verilmiş anlamlı bir cevap olarak kalmayacağını; bu çevrelerin terörize ettiği geniş bir kitlenin de bu tavırdan, bu açıklıktan ve bu içtenlikten olumlu yönde etkileneceğini ümid ediyorum.
Doğrusu, Hocaefendi’nin bilhassa Asya cumhuriyetlerine yönelik eğitim ve kültür hamlesinin aydınlar, işadamları, Milli Eğitim ve Dışişleri bürokratları tarafından önyargısız bir yaklaşımla çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Bu hamle, Türkiye’nin dünyaya artık hangi ölçeklerle bakması gerektiğini de çok güzel gösteriyor.
Ufuk Turu’nun bir diğer önemli yönü de, Hocaefendi’nin gündelik siyaset ve siyasetçilerle ilişkiler konusunda sergilediği müstağni tavırdır. Bu istiğna çizgisinin bilhassa vurgulanmış olması, öyle zannediyorum ki siyasetçilerle sivil toplum önderlerinin münasebetleri konusunda yapılan yorumları da sağlıklı bir zemine oturtacaktır.
Fethullah Hoca’nın “Türkiye Müslümanlığı” sözünün de, kastını aşan bir yorumla “ulusallık” eksenine indirgenmesi yanlış olur. Ben bu sözü, İslâm’ın farklı coğrafyalarda, farklı kültürel iklimlerde, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da farklı çiçekleneceği şeklinde anlıyor ve bunu ümmetin çok renkli, çok boyutlu zenginliğine bir işaret olarak yorumluyorum.